Articol
Tot mai multe voci care susțin, în ultima vreme, că Sibiul cunoaște un regres din punct de vedere turistic, îndepărtându-se de vremurile sale de glorie, când în perioada Sărbătorilor sau a marilor evenimente abia dacă găseai un loc de cazare.
O simplă căutare, pe platforma cea mai utilizată de rezervări, confirmă declinul turistic al fostei Capitale Culturale Europene. Numărul mare de locuri de cazare disponibile și prețurile mai mici vorbesc de la sine despre acest fenomen.
Dacă în urmă cu doi ani de Paști sau de Crăciun nu puteai închiria o cameră sub 200 de lei pe noapte (vorbim despre o ofertă modestă de cazare), azi prețurile pornesc de la 100 de lei. E drept, această ofertă (mai exact de 99 de lei) este pentru o cameră cu baia la comun. Totuși, următorul preț de 121 de lei îți rezervă o cameră cu baie proprie, aproape de centrul istoric. Să presupunem că ai ajuns în Sibiu, în ziua de Paști și vrei să înnoptezi aici, să vizitezi Muzeul din Dumbrava, să te plimbi prin centrul istoric sau prin Târgul de Paști. Tarifele amintite mai devreme sunt cele mai ieftine variante, dar prețurile cresc odată cu pretențiile. O cameră medie, cu baie proprie, într-o zonă bună costă 145 de lei.
La polul opus avem case amenajate modern, spații cu trei sau cinci camere ce pot fi închiriate în noaptea de duminică spre luni, cu prețuri ce variază între 1200 și 1500 de lei. Tot pentru cei cu pretenții, există camere la hoteluri de patru stele cu tarife de 433-500 lei/noapte (cu mic dejun inclus).
Dacă pentru turiști, prețurile mai mici reprezintă un motiv de bucurie, pentru mulți dintre proprietarii spațiilor de cazare, scăderea fluxului turistic constituie o legitimă îngrijorare.