Ecologie și ecoturism: Exemple de bună practică oferite de ”Conservation Carpathia” pentru reprezentanți ai comunităților locale sibiene

Acasa >

Articol

La invitația Fundației ”Conservation Carpathia” (FCC), o delegație alcătuită din președinta Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, vicepreședintele Paul Kuttesch, administratorul public Adrian Bibu, primari sau reprezentanți ai primăriilor din Râu Sadului, Turnu Roșu, Racovița, Avrig, Porumbacu de Jos și Arpașu de Jos, precum și ai Programului ”Anii Drumeției”, au efectuat o vizită de studiu pe tema activităților de ecologie și ecoturism derulate în zona județului Argeș.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Pe lângă dialogul purtat cu conducerea FCC, delegația sibiană a avut prilejul să vadă o parte a investițiilor promovate în trei comunități locale, cu beneficii atât pentru ecosistem, cât și pentru locuitori.

În comuna argeșeană Rucăr, FCC are în curs de realizare un Centru logistic, cu un cost estimat la 5 milioane de euro, care se alătură unei inedite ”Case a castorului” dedicată prezentării rolului pe care populațiile de castori îl au în crearea de ecosisteme funcționale.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

În Lerești, FCC se pregătește să deschidă porțile unei noi investiții, ”Casa zimbrului”, în care vizitatorii vor afla totul despre maiestuosul mamifer reintrodus în pădurile României. Prin munca fundației de mediu, opt turme de zimbri îmbogățesc fauna Carpaților, sporind totodată flora munților, întrucât este recunoscut faptul că aceștia sunt veritabili distribuitori de semințe în arealul ocupat.

La  Nucșoara, delegația sibiană a parcurs traseul tematic ”Arbori cu povești”, o inițiativă care împletește grija față de pădure, istoria locului și experiențele de viață ale celor care doresc să „adopte” un arbore secular.

”Am avut satisfacția de a găsi un partener de dialog avizat atunci când vine vorba de protecția mediului, de reconstrucția ecologică a terenurilor defrișate sau calamitate, de susținere a producătorilor locali, a educației în școli sau a sportului de către tineri. Este un efort impresionant al unei echipe formată din 160 de oameni implicați, conduși de Barbara și Christoph Promberger”, a declarat Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu.

Cifrele privind activitatea FCC sunt relevante: 4,5 milioane de puieți plantați, 28 mii hectare de pădure și floră protejate, 2.200 de profesori și elevi implicați în proiecte educaționale, peste 30 de producători locali deveniți furnizori în hub-ul alimentar ”Roadele Munților”, 353 de localnici remunerați prin proiectele fundației.

”Am constatat că împărtășim numeroase domenii de interes, de la turismul slow, la promovarea producătorilor locali, de la protecția naturii, la educarea copiilor prin drumeții și activități practice. Ne dorim ca acest schimb de informații să continue, atât în beneficiul comunităților locale, cât și pentru o mai bună promovare a arealului natural din județul Sibiu”, a mai adăugat Daniela Cîmpean.

 

Autor
17 aprilie 2025 la 11:13

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
acum 52 minute
Cadou de Paști: benzină sub 7 lei/litru, în Sibiu
Iepurașul le-a adus sibienilor o reducere a prețurilor carburanților, chiar înainte de Paști. După o lungă perioadă în...
Actualitate
1 min de citit
acum 1 oră
S-a aprins Sfânta Lumină, la Sfântul Mormânt. Va ajunge și în Sibiu
La ora 14.36, la Sfântul Mormânt s-a aprins Sfânta Lumină, un miracol de care creștinii se bucură în...
Actualitate
1 min de citit
acum 5 ore
O inimă mică strigă după ajutor. Maria are nevoie de tine ca să trăiască
La doar 1 an și 2 luni, Maria a învățat ce înseamnă suferința. S-a născut cu o boală...
Actualitate
3 min de citit
acum 6 ore
Bogdan Trif, deputat PSD: „Să primim cu bucurie vestea Învierii Domnului”
Să primim cu bucurie minunata veste a Învierii Domnului, ce ne aduce în suflete credința și speranța! Vă doresc,...
Actualitate
1 min de citit