Articol
În perioada 22 aprilie – 07 mai în Piața Mare, în Spațiul Expozițional de la parterul Primăriei Sibiu, SEAS expune cântare produse la Sibiu timp de mai bine de 100 de ani!
Primele mărturii despre cântăririle făcute pentru a măsură mărfurile vândute sau schimbate datează de acum 6000 de ani.
Constructiv primele cântare au fost cele cu brate egale, inspirate probabil din gestul firesc de de a cântări obiecte ridicându-le simultan cu ambele mâini pentru a le compara masele!
În timpul Imperiului Roman unul din talere a fost înlocuit cu un braț gradat pe care se deplasa un cursor cu care se echilibra masa de pe celalalt taler și astfel nu au mai fost necesare greutățile echivalente ,de multe ori incomode sau imprecise.
Acestea au fost cântare la care talerele se aflau dedesubtul punctului de reazem ,ele trebuiau sa fie suspendate și nu puteau sa fie așezate pe masă.
În sec.XVII s-a inventat cantarul la care mărfurile de cantarit se așezau pe talere deasupra reazemelor ,iar cântarul și-a gasit loc pe masă alături de marfuri.
În sec.XVIII s-a inventat cantarul cu arc -dinamometric de dimensiuni reduse si cantarul cu parghii compuse care a permis cantariri de vehicule și animale!
La Sibiu istoria cântarelor începe odată cu venirea din Moravia, în anul 1805, a fam.lui Johann Michael Hess care a deschis un atelier de fierărie unde probabil ca repara și cantare.In anul 1896 Ludwig Hess deschide un Atelier de fabricat cantare Hess ,mai apoi fiul sau Viktor Hess infiinteaza Fabrica de cantare Hess și Uzinele Hess-“Prima fabrica de cantare din Romania”, cu un număr de cca 170 de angajați!
Portofoliul de produse HESS cuprindea:cantare de gospodărie,cantare publice de persoane,cantare comerciale , cantare de marfuri industriale,cantare -poduri de tonaj mare,mașini de feliat carne,frigorifere!Produsele HESS ajung sa fie distribuite în toată România!
Toate cântarele HESS sunt purtătoare de felurite inovații patentate, care erau specificate la loc de cinste în reclamele și prezentările lor de produse!
În 1947 Uzinele Hess sunt naționalizate sub numele de Uzina Balanta,care preia și continua producția la toate cantarele HESS și introduce balantele semiautomate și balantele de laborator!
Ca noutate,odată cu industrializarea tarii apar și noi nevoi,aparatele de cantarit Balanta fac parte în acea perioada din instalatii de insacuit,benzi rulante ,dozatoare,linii automate de ambalat !
Producția Balanta este exportata în Germania de Est,Ungaria,Cehoslovacia,Egipt,Irak,China,URSS. Volumul de producție creste enorm ,iar numărul de angajati la fel, ajungând în anii ’80 la un număr de 1800 de angajați!
Evenimentele care au adus o schimbare politica în România ,a doua dupa 1947,in Balanta au început foarte dramatic, de aici plecând primii manifestanți din Sibiu împotriva regimului socialist din Romania!
În 1996 la o sută de ani de la înființarea Uzinelor HESS ,Balanta își schimba forma de propietate și trece din proprietatea întregului popor stabilita în 1947 în proprietatea acționariatului,imediat urmează și declinul ,iar în 2016 se consemnează falimentul-o tragedie pentru comunitatea sibiana mai ales ca și celelalte fabrici de traditie,majoritatea,au aceeași soarta!
Cantarele din expoziție au fost colecționate datorita initiativei Șurii Culturale Gusterita, a unor responsabili donatori și muncii de recondiționare făcută în atelierul SEAS, care impreuna au gândit sa prevină o ștergere din memoria sibienilor a trecutului industrial cu produse integral făcute în România de către specialiști români-adică părinții,bunicii ,străbunicii tinerilor nostri contemporani !
Ca și în celelalte dăți,expoziția va fi interactiva și cu ghidaj iar ptr.aceasta organizatorii de grupuri sa ma apeleze la 0729 044 729 -Teo Dogaru!