Articol
Problema parcărilor din Sibiu este nemulțumirea invocată cel mai des de locuitorii orașului, cu prilejul unor studii și sondaje. Nici traficul din Sibiu nu se simte foarte bine, la orele de vârf (și nu numai), multe străzi ale orașului transformându-se în coloane interminabile de mașini. S-a dat vina pe infrastructura rutieră deficitară din oraș și pe creșterea continuă a numărului de mașini. Ignorând parcă această din urmă realitate, autoritățile locale au promovat politici de transport alternativ, ceea ce nu a rezolvat problema.
Tribuna a solicitat o situație a înmatriculărilor de mașini noi și second-hand în municipiul reședință și în întreg județul, comparativ, pentru primul trimestru al anului 2024, respectiv 2025. Cifrele arată clar o tendință de creștere a înmatriculărilor de mașini, în special a celor la mâna a doua.
Mai multe mașini second-hand, cumpărate în 2025
Cifrele transmise de Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări la solicitarea Tribunei arată că în primul trimestru al anului 2024 au fost înmatriculate 2701 mașini în județul Sibiu și 1045 în municipiul reședință de județ. În aceeași perioadă a acestui an, numărul înmatriculărilor a crescut: 3116 în județ și 1132 în municipiul Sibiu.
Mai puține mașini noi înmatriculate în Sibiu, în 2025
Dacă în cazul mașinilor rulate se observă o creștere a înmatriculărilor în 2025 față de 2024, în privința mașinilor noi se observă o ușoară scădere. Astfel, în primul trimestru al anului 2024, la nivelul județului Sibiu au fost înmatriculate 688 mașini noi, în timp ce în aceeași perioadă a anului 2025 au fost înscrise în circulație 644 de autovehicule. La nivelul municipiului reședință de județ, constatăm aceeași ușoară tendință de descreștere a înmatriculării mașinilor noi, în 2025: în timp ce în primul trimestru al anului trecut au fost înmatriculate 444 de autovehicule, în perioada similară a acestui an s-au înscris în circulație doar 386 mașini.
Mașinile noi, mai scumpe, cele second-hand cu garanție
Tendința de creștere a achiziționării mașinilor la mâna a doua s-a accentuat, în perioada în care termenul de livrare a unei mașini noi ajungea până la un an, din cauza crizei unor componente. Situația se agravase în perioada pandemiei, după care, încetul cu încetul lucrurile au revenit la normal. Totuși, prețul mașinilor noi a crescut, în unele cazuri semnificativ. În acest context, chiar dacă pe piața mașinilor rulate s-a înregistrat o ușoară scumpire, această variantă a fost luată în calcul de tot mai mulți sibieni. Faptul că autoturismele second-hand sunt vândute inclusiv de firme care oferă garanție și un sistem de finanțare în rate a contribuit la o mai mare orientare a clienților spre acest segment comercial.