Articol
O dublă lansare de carte semnată de soții Liliana și Ioan Popa a avut loc joi, la Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu. Cele două volume prezentate au fost: „Coborâtor în istoria Sibiului: despre oamenii ziditori, despre felurite năpaste și năprazne, despre spitale și vindecători”, autor Ioan-Nicolae Popa, și „Istoria tratatului despre ciumă tipărit de Sebastian Pauschner la Sibiu, în anul 1530”, semnat de Liliana Maria Popa și Ioan-Nicolae Popa.
Evenimentul s-a desfășurat într-un cadru intim, în zona American Corner a bibliotecii, în prezența unor iubitori de istorie și prieteni ai autorilor. Alături de cei doi autori, au fost Irina Racovițan, bibliotecară astristă în cadrul Serviciului Cercetare Științifică și prof. Martin Bottesch.
Întâlnirea a fost moderată de Răzvan Pop, directorul Bibliotecii ASTRA Sibiu care a transmis câteva cuvinte autorilor: „Avem alături diverse entități culturale care ne sunt alături. Ne bucurăm de acest moment. Suntem onorați de fiecare dată când un autor de calitate vrea să-și prezinte lucrările, pentru că suntem o instituție serioasă. Este vorba despre Ioan și Liliana Popa pe care i-am cunoscut când începeau să vadă ce este cu istoria Sibiului (…). După atâția ani, ne revedem! Sunt două cărți, iar cei doi autori au lucrat mult la documentare”.
În volumul „Coborâtor în istoria Sibiului: despre oamenii ziditori, despre felurite năpaste și năprazne, despre spitale și vindecători” se vorbește despre istoria orașului de pe Cibin, autorul având la bază cercetări științifice. A doua carte: „Istoria tratatului despre ciumă tipărit de Sebastian Pauschner la Sibiu, în anul 1530” evidențiază rolul tipografiei sibiene în răspândirea cunoștințelor medicale.
Emoționat de prezența numeroasă a invitaților, Ioan Popa a transmis principalul motiv pentru care a scris cartea „Coborâtor în istoria Sibiului” și cum a reușit să o ducă la bun sfârșit: „Tot ce am lucrat, am lucrat împreună, ca doi poeți. Am lucrat la volumul Vasile Aaron. Trebuie să ai pe cineva alături care să te susțină și să-ți spună o vorbă bună. Am făcut aceste cărți. Cartea despre Sibiu a apărut din ideea unei lucrări care a început să prindă consistență după ce am terminat volumul despre Vasile Aaron. Ideea realizării cărții a prins contur în momentul în care, la Sibiu, a fost montată statuia baronului Brukenthal. Un tânăr sibian crede că Bălcescu a arătat mereu așa… Am zis: Hai să încerc să aduc niște adevăruri, atât cât îmi sunt cunoscute mie, pentru că sunt un biet muritor care nu le știe pe toate. Așa am creat cartea: Coborâtor în istoria Sibiului”.
La finalul evenimentului, publicul a avut ocazia să adreseze întrebări autorilor, iar momentul s-a încheiat cu o sesiune de autografe și gânduri bune.
Foto: Răzvan NEGRU