Floriile în Dumbrava minunată. Mâncăruri de post, preparate din pește și Sfânta Liturghie la Biserica din Bezded, în Muzeul ASTRA

Acasa >

Articol

 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Muzeul ASTRA organizează, la sfârșitul acestei săptămâni, în zilele de 12 și 13 aprilie, ”Floriile în Dumbrava minunată”.

Întrucât foarte mulți vizitatori respectă cu sfințenie Postul cel Mare, sâmbătă, 12 aprilie, vor fi pregătite preparate de post, iaro zi mai târziu se va consuma pește.

Custom Image

”Sărbătoarea Floriilor este una dintre cele mai așteptate sărbători de peste an. Primăvara trezește în toți bucuria renașterii naturii. Sâmbăta dinaintea Floriilor se mai numește și Sâmbăta lui Lazăr, sărbătoare ce ne oferă bucuria învierii lui Lazăr din Betania, ultima minune a Mântuitorului înaintea Intrării în Ierusalim. În această zi are loc pomenirea morților – se săvârșește Sfânta Liturghie și se fac parastase. Iar duminică, de Florii, în tradiția creștină, ramurile de salcie sfințite la biserică sunt puse la icoane sau la ferestre pentru a aduce noroc și protecție. De asemenea, în această zi, cei care poartă nume de flori își serbează onomastica. Cea de-a șasea săptămână a Postului Mare este despre renașterea naturii. În ultimele ei zile sunt sărbătorite Sâmbăta lui Lazăr și Duminica Floriilor, sărbători ale veseliei. În sâmbăta Floriilor, în satele din sud-estul țării, către amiază, grupuri de fetițe umblă cu «Lăzărița» – un fel de joc de-a moartea-nuntă. Una dintre fetițe, cu podoabe de mireasă, măsoară curtea gazdei în lung și-n lat, mimând neliniștea și durerea în așteptarea mirelui plecat la pădure, în vreme ce grupul cântă un cântec trist.

Imagine intercalată
Imagine intercalată
Custom Image

Duminica Floriilor marchează începutul Săptămânii Patimilor și intrarea lui Iisus în Ierusalim, fiind celebrată anul acesta de către ortodocși și catolici deopotrivă, în 13 aprilie. Este momentul de pregătire spirituală în care oamenii se roagă și se gândesc la sacrificiul lui Hristos, de readucere aminte a frumuseții credinței și a tradițiilor, dar și de legătura profundă dintre om și natură, într-o armonie care vestește Învierea. De asemenea, încurajăm vizitatorii să pună salcie la troițele din muzeu, pentru a duce tradiția mai departe pe ulițele satului de altădată”, a declarat Camelia Repede, muzeograf Muzeul ASTRA.

Custom Image

Preparatele pentru prima zi a evenimentului sunt ciorba de dragavei, sarmalele de nucă, făsuiul slăit și mâncarea de prune uscate, care se vor servi împreună cu mălai dospit. Acestea vor fi gătite de bucătărese din Cernișoara, o localitate din județul Vâlcea, o cumunitate în care sunt păstrate cu sfințenie rețele și instrumentarul culinar arhaic.

Duminică, 13 aprilie, preparatele vor fi gătite cu peștele proaspăt prins din lacul din Muzeul ASTRA, și anume ciorbă de pește și plachie de crap, se arată într-un comunicat de presă al Muzeului ASTRA..

Custom Image

În ambele zile, mâncărurile vor putea fi degustate începând cu ora 13:00 și până la epuizarea porțiilor.

”Activitățile propuse de Muzeul ASTRA respectă principiile de sustenabilitate și tranziție verde prin promovarea practicilor de cules din natură care încurajează folosirea responsabilă a resurselor, fără a afecta ecosistemele. Recoltarea ingredientelor locale susține biodiversitatea și reduce amprenta de carbon asociată transportului de la distanțe lungi a ingredientelor. Alegerea hranei din surse naturale și locale promovează un stil de viață sănătos și o economie circulară așa cum s-a practicat, de fapt, dintotdeauna în comunitățile rurale tradiționale. Totodată, cei prezenți la evenimente se vor putea familiariza cu instrumentarul culinar utilizat pe vremuri în gospodării (leasa de uscat poame, tiuga, banița, oalele de lut, lingurile de lemn), descoperind astfel savoarea mâncărurilor de altădată”, a susținut, la rândul său, Mihai Bănuț, muzeograf Muzeul ASTRA.

Custom Image

Evenimentul ”Floriile în Dumbrava minunată” face parte din programul anual Târgul de țară: grădină și peisaj rural. Vizitatorii muzeului sunt invitați și la Biserica din Bezded să ia parte sâmbătă la Sfânta Liturghie și parastasul pentru cei adormiți, începând cu ora 10:00, și duminică la Utrenie și Sfânta Liturghie, de la 9:30.

”Floriile în Dumbrava minunată” este o altă acțiune a Muzeului ASTRA posibilă prin finanțarea Consiliului Județean Sibiu.

 

 

Autor
09 aprilie 2025 la 18:41

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 29 minute
Doar o jumătate de cadou pentru Măldărășanu la împlinirea a 50 de ani. FC Hermannstadt a remizat la Ovidiu, cu Farul
Echipa sibiană a terminat la egalitate, sâmbătă, pe terenul Farului, ratând posibilitatea de a reveni pe primul loc...
Actualitate
5 min de citit
acum 18 ore
Video: Vinerea mare la biserica de pe Mihai Viteazu
Trecerea pe sub Sfântul Epitaf la slujba Prohodului din Vinerea Mare, biserica cu hramurile Înălţarea Domnului şi Sfântul...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 19 ore
Anunț important din partea Muzeului ASTRA privind accesul la Slujba de Înviere
Credincioșii care doresc să participe la Slujba de Înviere de la Biserica din Bezded, din cadrul Muzeului ASTRA...
Actualitate
1 min de citit
acum 20 ore
Aventurile Cenaclului Flacăra la Sibiu, când bunicii de astăzi umpleau stadioanele
Trei și numai trei erau evenimentele care umpleau stadioanele României înainte de 1989: adunările populare comuniste, evenimentele sportive...
Actualitate
8 min de citit