Articol
De câţiva ani, de când se tot pun în circulaţie informaţii cu privire la ce va fi în locul halelor fostei întreprinderi "Independenţa", a (re)venit în actualitate şi deschiderea acelei porţiuni a străzii Ocnei care făcea legătura cu podul Maria sau Podul de Piatră, care conectează străzile Râului şi Gladiolelor.
Devenită, datorită extinderii din perioada socialistă a Uzinelor "Independenţa", alee internă în incinta întreprinderii, fosta stradă este de foarte mult timp complet nefuncţională, ea fiind blocată acum de o poartă metalică spre str. Cibinului şi de parcarea din faţa actualului Tribunal, dinspre str. Ocnei.
Ştim că acastă situaţie a fost şi obiectul unui proces, destul de lung şi de obositor, între Primăria Municipiului Sibiu şi SC "Casa Albă-Independenţa" SA , care s-a încheiat, anul acesta, cu o înţelegere amiabilă între cele două părţi. Curioşi fiind de detalii şi mai ales despre când se va putea circula pe acea porţiune de fostă stradă, am întrebat una dintre părţile implicate, respectiv Primăria Municipiului Sibiu despre situaţie. Întrebările au fost: "Care este situaţia actuală – inclusiv juridică – privind redeschiderea prelungirii str. Ocnei din incinta fostei întreprinderi "Independenţa?" şi "Este preconizată redeschiderea ei în perioada următoare?"
O problemă de proprietate
"Pentru ca acest drum dintre str. Ocnei și podul spre cartierul Terezian să se deschidă public, trebuie parcursă mai întâi o serie întreagă de demersuri care țin de situația sa juridică, în prezent terenul nefiind în proprietatea Municipiului Sibiu, iar ulterior trebuie amenajat", se arată în răspunsul primit.
Primăria Sibiu spune că a început încă din 2019 demersurile pentru a revendica terenul drumului cuprins între strada Ocnei și podul spre Terezian, "solicitând anularea în parte a Certificatului de atestare a dreptului de proprietate emis de Ministerul Industriei și Comerțului în favoarea S.C. Independența S.A. (actualmente Casa Albă-Independența), respectiv obligarea acestei societăți să lase drumul public în deplina proprietate a Municipiului.
Pe parcursul acestui proces, Casa Albă-Independența și-a manifestat dorința de a ceda acest teren pe cale amiabilă și de a realiza toate operațiunile necesare pentru înscrierea terenului într-o singură carte funciară, având în vedere că zona respectivă este inclusă mai multe cărți funciare".
Finalizarea documentaţiilor, pe 28 mai
Procesul este în acest moment amânat "pentru ca societatea menționată să poată realiza toate documentele necesare", ne mai spune Primăria. Până acum s-au obținut certificatele de urbanism pentru operațiuni notariale în vederea creării drumului şi demolarea construcțiilor ce afectează drumul prefigurat, actele notariale de dezlipire și contractele de prestări servicii. S-a mai depus şi documentația pentru emiterea autorizației de demolare a construcțiilor care afectează drumul în cauză.
"Ulterior, terenurile menționate se vor alipi într-un singur corp funciar și va fi transmis dreptul de proprietate către Municipiul Sibiu", se mai arată în răspunsul primit. Curtea de Apel Alba Iulia a stabilit termen de judecată pe 28 mai, pentru finalizarea acestor documentații cadastrale. "După finalizarea tuturor demersurilor juridice și înscrierea drumului în proprietatea Municipiului Sibiu, Primăria Sibiu va putea contracta proiectarea și ulterior execuția lucrărilor de amenajare a acestui drum public" mai precizează răspunsul Primăriei Municipiului Sibiu.