Articol
Am scris, recent, pe 16 martie, în urma unei sesizări fotografice a unui cititor, articolul "Toaletaţi în floarea vârstei. La propriu şi în Vasile Aaron" (vezi aici ). Pe scurt, cineva, curpins de un spirit gospodăresc demn de cauze mai bune, a "toaletat" , mai exact a tăiat mai multe crengi de copaci aflaţi în floare, în zona Grădiniţei Nr. 29 de pe str. Negoveanu.
Problema este una simplă: nu toatelezi un pom înflorit, punct, indiferent de motive, deci nu e OK, chiar dacă pui resturile frumos şi ordonat, la platforma de gunoi. În acest sens imaginea era clară, nu trebuia să dai cu presupusul despre "ce e aia?".
Copacii au fost toaletaţi pentru că răneau copiii de la grădiniţă?
Ştirea rămânea aşa, la modul "semnal", dacă nu am fi avut reacţii la ea. Am aflat asffel, că nu m-am "documentat cum trebuie". Apoi, un val, nu mare dar val, de comentarii de pe facebook, mă acuzau pe mine că doar critic şi pe Primăria Municipiului Sibiu că nu-şi face treaba, de a fost nevoie ca oamnii să ia ei situaţia în mână. Aflu şi că "dacă primăria nu i toaletează, treaba asta o fac locatarii" (M.T.). O doamnă, mai mult ca sigur şi mamă, D.E., mă apostrofa că "acei pomi mai trebuiesc și toaletaţi". De ce? Pentru că "În curtea aceea sânt (sic!) copii care merg în părculețul din curtea grădiniței și se pot lovi". Şi că "nu sau (sic!) tăiat de tot, sau toaletat cum se face orice pom primăvara sau toamna". Din comentariul doamnei respective, reiese că pomii-victime tăiaţi erau din incinta grădiniţei (lucru pe care nu l-am pomenit în ştirea iniţială, dar, na, aşa mai ies la iveală chestii). Tot acelaşi comentariu ne dezvăluie şi cine a făcut aceasta: "noi ca și părinți acum am reușit sa ne organizăm și să pregătim parcul/curtea grădiniței pentru a putea ieși cu copilași în curte la aer când este frumos afară". Altă doamnă, P.E.A., reia cu copy paste acelaşi comentariu, deci şi-l asumă.
Apoi sunt acuzat că "ce repede știm să criticăm". Şi aflăm DIN NOU că "acolo este o grădiniță de copii și pentru siguranța lor, pentru a nu se răni când ies în curtea grădiniței sau (sic) toaletat pomii dacă se lăsau neîngrijiți și se răneau copilași" Cu morala: "Așa suntem dacă se face nu-i bine, iar dacă nu se face iară nu-i bine".
Evident că s-a găsit şi vinovatul: Primăria Sibiu, care nu a făcut, deşi i s-a cerut, după cum reiese din comentariul pus de I.B.: "Primăria nu trimite personal nici măcar ptr. toaletare, avem cerere depusă și nimic… Iar dacă omul face nu e bine sigur deranjează… Ut să criticați in loc sa mulțumiți celor cu bunăvoință!".
Păi mulţumesc, dar ştiu un lcuru: NU TOALETEZI pomi înfloriţi. Cât despre riscul rănirii copiilor de la Grădiniţa 29 de pe Negovanu, mă întreb dacă el a apărut fix odată cu înflorirea pomilor din (se pare) incinta instituţiei de învăţământ preşcolar.
Am trecut pe acolo să vâd ce docmentare am ratat la faţa locului. Urme de tăiere sunt, dar nu pot garanta care e recentă şi care e mai veche. Dar există, atât de la sol cât şi din coronament. Deci s-a acţionat. Am mai identificat alţi factori de risc pentru copii în curtea aceea loc de joacă, dar las aici să acţioneze vigilenţa părinţilor. Poate ne informează şi câţi copiii au ajuns la dispensar din cauza rănilor pricinuite de ramurile acelea înflorite.
Primăria: toaletarea e neautorizată. S-a alertat poliţia locală
Ştiţi că nu sunt unul dintre adoratorii primăriei sibiene, dar una e una, alta e alta iar când o acuzi de ceva, aduci şi argumente. Aşa că am întrebat-o: "A existat vreo solicitare (persoane fizice sau nu) privind toaletarea unor arbori de la/din zona Grădiniţei nr. 29 de pe str. Negoveanu? Este normal ca să se efectueze toaletarea atunci când pomii sunt înfloriţi, de către persoane (după toate probabilităţile) neautorizate?
Primăria a răspuns în timp util (pentru care îi mulţumesc) precizând că "Toaletarea la care se face referire în articol nu a fost realizată de Serviciul Peisagistică din cadrul Primăriei Sibiu. Acesta a avut intervenții pentru toaletări pe str. Negoveanu, dar în altă zonă (bl. 3), ca urmare a unor sesizări primite din partea cetățenilor, fiind executate înainte ca pomii să înflorească, adică în perioada de repaus vegetativ. După realizarea toaletărilor, resturile vegetale au fost transportate din teren la sediul serviciului menționat pentru compostare și nu sunt lăsate niciodată la platforma de deșeuri.
Din acest motiv, putem afirma că intervenția descrisă în articol a fost realizată de o persoană neautorizată, iar pentru identificarea acesteia, se va solicita sprijinul Poliției Locale." (sl. ns.)
Apoi Primăria mai precizează, în acelaşi răspuns, că "în conformitate cu Regulamentul privind protecția, conservarea, dezvoltarea și întreținerea spațiilor verzi din Municipiul Sibiu, toaletările și tăierile de arbori pe domeniul public al municipiul Sibiu se realizează numai de către Serviciul Public Managementul Integrat pentru Ecosisteme Urbane, nefiind permisă efectuarea lor de către cetățeni, unul dintre motivele instituirii acestei prevederi fiind tocmai necunoașterea de către aceștia a standardelor tehnice în domeniu, cum ar fi perioada indicată pentru execuția toaletărilor". Şi că "în conformitate cu același regulament, asociaţiile de proprietari, societăţile comerciale, alte persoane fizice şi juridice, administratori legali sau proprietari de imobile au obligația de a îngriji spațiile verzi aferente clădirilor acestora prin efectuarea curățeniei, lucrări de cosit, greblat, tunderea gardurilor vii și întreținerea florilor."
OK, dar acum am impresia că se complică puţin situaţia. Că (aşa cum se arată în comentarii şi pânl la proba contrarie) e riscul ca să se fi acţionat în incinta unei grădiniţe, nu în faţa vreumui bloc. Ceea ce e şi mai interesant. Noi rămânem alerţi în continuare.