Articol
Pe vremuri barza era considerată un simbol al bunătății și prosperității, dar după poveștile bunicilor, se spunea că acolo unde își construiește cuibul, nu lovește trăsnetul. Însă de-a lungul timpului povestea s-a cam pierdut, iar oamenii în general o consideră un simbol al primăverii.
„Vine barza” este o zicală foarte des întâlnită în limbajul colocvial, de cele mai multe ori această pasăre fiind asociată cu maternitatea. Specialiștii, care se ocupă cu studierea berzelor, spun că asta se datorează ciocului mare pe care îl are și a capacității de a transporta un bebeluș de două kilograme.
De ce își construiesc cuibul în localități
Miruna Gritu, președinta Asociației Prietenii Berzelor, din Cristian a explicat acest fenomen: „Este singura pasăre de talie mare de la noi din țară care s-a apropiat de om. Localitățile sunt un pic mai ferite, iar curenții de aer nu sunt aceeași ca pe câmp. Ele au nevoie de locuri înalte unde să-și construiască cuibul. Datorită întălțimii au o viziune bună asupra a tot ce înseamnă teritoriu”.
Zonele locuite, în general au râuri care trec prin ele sau câmpii în apropiere, fiind o sursă importantă de hrană, pentru că sunt mari amatoare de broaște, insecte, șerpi mici și chiar pești.
Comparativ cu alte localități învecinate, în Cristian sunt cele mai multe berze deoarece este o un spațiu ferit: „Am observat de-a lungul timpului că de fiecare dată când e furtună, se retrage spre Gura Râului sau Orlat, iar noi suntem feriți. Asta e una din cauzele pentru care ele aleg protecția din Cristian”, spune președinta asociației.
Berzele sunt foarte loiale locului în care s-au născut. Dacă găsesc cuibul intact, se întorc în fiecare an și doar îl repară. Unele cuiburi pot ajunge să cântărească câteva sute de kilograme.
O barză trăiește mai bine de 30 de ani
În general o barză trăiește 32 de ani, având o speranță de viață mare. Dar, undeva la 10% din pui, mor înainte să părăsească zona de cuibărit și să plece în migrație: „Motivele sunt multiple: se lovesc sau au tot felul de probleme și mor. Migrația e foarte lungă, undeva la 20 000 km, iar pe drum sunt multe pericole”, afirmă Miruna Gritu.
O familie de berze are, în medie, între 3 și 5 ouă pe sezon. Ambii părinți clocesc și au grijă de pui.