Regimentul 46 Sprijin Sibiu: 5 ani de existență și de performanță

Acasa >

Articol

 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Regimentul 46 Sprijin a fost înființat la data de 1 aprilie 2020 în Garnizoana Sibiu, ca o structură subordonată Statului Major al Forțelor Terestre, care asigură sprijinul de comunicații, informatică și logistică al acțiunilor desfășurate de Corpul Multinațional Sud-Est NATO. În 2022, în cadrul ceremoniei militare dedicate acestei structuri, erau remarcate progresele înregistrate în atingerea capabilităților necesare sprijinirii comandamentului multinațional, precum și necesitatea dezvoltării și adaptării nivelului de pregătire la schimbările actuale ale mediului de securitate. Ulterior, grație nivelului de interoperabilitate dar și a unei dinamici proactive, Regimentul 46 Sprijin a primit drapelul de luptă, un moment de referință căci se recunoștea astfel că noua structură și-a dobândit identitatea militară și operabilitatea completă pe timp de pace, de criză ori de război. În următorii 2 ani expertiza Regimentului a crescut și ca atare, în afara atribuțiilor standardizate a câștigat și o reputație aparte, anume de instruire.

 

La ceas aniversar

Imagine intercalată
Imagine intercalată

 

Comandantul Corpului Multinațional de Sud-Est (MNC-SE), generalul-locotenent Cristian-Daniel Dan, a felicitat personalul și a subliniat rolul esențial al acestei unități în susținerea activităților desfășurate de către HQ MNC-SE.

Custom Image

”Încă de la înființare, «Regimentul 46 Sprijin General de corp de armată Alexandru Hanzu» a jucat un rol esențial în sprijinirea HQ MNC-SE în special în ceea ce privește domeniile Comunicații și Informatică, Logistică și Protecția Forței. Activitatea dumneavoastră a contribuit în mod direct la întărirea capacității operaționale a MNC-SE și creșterea încrederii în această structură NATO la nivel regional”, opina Gr. lt. Dan în cadrul ceremoniei organizate cu acest prilej.

 

Motivul pentru care Regimentul a preluat numele gr. Hanzu

 

Regimentului 46 Sprijin nu poartă întâmplâtor numele ”Generalului de corp de armată Alexandru Hanzu”. Ca atare vă devoalăm care a fost motivul pentru care numele gr. Hanzu a fost asumat ca model militar și mentor civil. Alexandru Hanzu a fost primul ofiţer român din Austro-Ungaria care a activat în Marele Cartier General al armatei regale de la Bucureşti, unde a organizat şi condus Secţia Armatelor Române de Peste Munţi, cu birouri separate pentru Ardeal, Basarabia şi Bucovina. El a făcut proiectul de înfiinţare şi organizare a armatelor române din Ardeal (denumit Armata Transilvania) subordonată Consiliului Dirigent, respectiv Corpul 6 Armată de la Bistriţa cu diviziile XVI (Bistriţa), XVII (Oradea), XX (Tg. Mureş) şi Corpul 7 Armată de la Sibiu cu diviziile XVIII (Sibiu), XIX ( Braşov) şi XXI (Deva) dar şi a proiectelor vizând şcolile militare din Sibiu, Alba Iulia şi Cluj. El este generalul care a proiectat şi organizat fiecare batalion ca unitate militară luptătoare, triplând puterea de foc a batalionului şi independenţa lui pe câmpul de luptă. Tot el este cel care afirma: ”România nu va avea niciodată mijloacele necesare ca să ducă o politică activă proprie”, atrăgând atenția Marelui Cartier general asupra necesităţii ca ”întreaga armată română să fie pregătită pentru acţiuni în munţi (nu ca în 1916), pentru că apărarea pe zona muntoasă a ţării este singura soluţie valabilă azi şi în perspectivă”.

Custom Image

În perioada interbelică, Alexandru Hanzu fost consilierul regelui Carol al II-lea. Din 1918 şi până în 1945 a fost membru de drept al Marelui Cartier General. A fost pensionat de Regele Mihai în decembrie 1942. Comuniştii şi ruşii l-au lăsat fără pensie şi i-au confiscat casa în ianuarie 1948. Această sumară biografie este edificatoare și din prespectiva virtuților și a bunelor moravuri pe care le promovează Regimentul 46 Sprijin de la Sibiu, căruia îi urăm ani spornici implicit în serviciul națiunii.

Custom Image

Autor
03 aprilie 2025 la 18:32

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 7 ore
”Călăreții roșii” au câștigat amicalul cu liderul Ligii a IV-a, FC Inter
Echipa din Șelimbăr s-a impus, vineri, la Cisnădie, pe Stadionul ”Măgura”, cu 5-1 în fața ocupantei primului loc...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 9 ore
Doar o jumătate de cadou pentru Măldărășanu la împlinirea a 50 de ani. FC Hermannstadt a remizat la Ovidiu, cu Farul
Echipa sibiană a terminat la egalitate, sâmbătă, pe terenul Farului, ratând posibilitatea de a reveni pe primul loc...
Actualitate
5 min de citit
acum 1 zi
Video: Vinerea mare la biserica de pe Mihai Viteazu
Trecerea pe sub Sfântul Epitaf la slujba Prohodului din Vinerea Mare, biserica cu hramurile Înălţarea Domnului şi Sfântul...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
Anunț important din partea Muzeului ASTRA privind accesul la Slujba de Înviere
Credincioșii care doresc să participe la Slujba de Înviere de la Biserica din Bezded, din cadrul Muzeului ASTRA...
Actualitate
1 min de citit