Articol
Într-un comunicat referitor la împlementarea Sistemului Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă – SIIEASC, Serviciul Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor Sibiu, în perioada 8 mai 2024 – 31 martie 2025, la nivelul județului, ofițerii de stare civilă au înregistrat: 3.263 acte de naștere faţă de 3.986 acte de deces, diferenţa fiind de 723 de persoane decedate. Alături de acestea, au mai fost emise 709 certificate de căsătorie şi s-au mai întocmit 755 de acte de stare civilă ca urmare a transcrierii în registrele de stare civilă române a certificatelor/extraselor de stare civilă eliberate cetățenilor români de către autoritățile străine. Pet total, au fost eliebrate cetățenilor un total de 9.709 certificate de stare civilă (naștere, căsătorie, deces), tipizate sau electronice, în funcție de opțiunea cetățenilor.
Odată cu operaționalizarea, pe 8 mai 2024, a Sistemului Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă la nivelul județului Sibiu, s-a ajuns ca, începând cu 31 martie 2025, la nivelul tuturor unităților administrativ-teritoriale de pe raza județului Sibiu, să se desfășoare activități şi operațiuni de inițiere în sistem informatic a tuturor fluxurilor specifice activității de stare civilă, ca: înregistrarea nașterii, căsătoriei şi decesului, validarea, transcrierea, rectificarea şi înscrierea mențiunilor în actele de stare civilă,
eliberarea de fotocopii/adeverințe/extrase/formulare standard, schimbarea numelui sau prenumelui pe cale administrativă, atribuirea/modificarea CNP, înregistrarea divorțului administrativ şi eliberarea certificatelor de stare civilă/extraselor multilingve/formularelor standard.
SPCLEP Sibiu precizează că certificatele de stare civilă se eliberează conform dorinței solicitantului ori în format fizic, ori electronic, cele din urmă fiind semnate electronic de emitent, la care se aplică automat sigiliul S.I.I.E.A.S.C. şi se generează un cod de verificare care îi confirmă autenticitatea. Certificatele de stare civilă eliberate anterior în baza normelor legale în vigoare la acea vreme, rămân valabile.
Obiectivul general al acestui proiect l-a reprezentat informatizarea sistemului de depunere a cererilor pentru înregistrarea și eliberarea documentelor de stare civilă, precum și implementarea suportului necesar dezvoltării și accesării serviciilor electronice ce au la bază informații de stare civilă pentru cele 4 evenimente primare de viață: naștere, căsătorie, divorț și deces.
Direcţia Judeţeană de Evidenţă a Persoanelor Sibiu implementează proiectul Ministerului Afacerilor Interne, prin Direcția Generală pentru Evidența Persoanelor (D.G.E.P.) ca lider de proiect, în parteneriat cu Serviciul de Telecomunicații Speciale, Autoritatea pentru Digitalizarea României și Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Sistemul Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă – S.I.I.E.A.S.C., Acesta este un proiect național considerat de importanță majoră pentru autoritățile administrației publice centrale şi locale şi are ca scop "reducerea birocrației, transformarea digitală a administrației publice, digitalizarea completă a serviciilor în materie de stare civilă, precum și oferirea de servicii publice digitale cetățenilor".
La nivelul judeţului, arhiva electronică ce conţine actele de stare civilă emise în perioada 1 ianuarie 1921 – 31 decembrie 2020 conţine aproximativ 1.600.000 de acte. Pe plan naţional au fost digitizate aproximativ 70.000.000 de acte de stare civilă
"Pentru atingerea acestor obiective un rol esențial revine D.J.E.P. Sibiu, instituția noastră asigurând instruirea și testarea ofițerilor de stare civilă pe parcursul mai multor sesiuni de pregătire, funcționarii publici devenind, astfel, posesori ai unor drepturi, individuale, de acces la această aplicație informatică.
Toate acestea au fost posibile cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu și în considerarea atributului legal al Direcției Județene de Evidență a Persoanelor Sibiu de coordonare și control metodologic a activității de stare civilă desfășurată de serviciile publice comunitare locale de evidență a persoanelor ori de oficiile de stare civilă de pe raza județului Sibiu" a transmis Florin-Ioan Munteanu, director executiv DJEP Sibiu.