Articol
SobisSolutions și Gama IT vor să digitalizeze „Județeanul” din Sibiu
4,81 de milioane de lei este valoarea contractului scos la licitație de Consiliul Județean Sibiu, care are ca obiect digitalizarea Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu. Întreaga sumă a fost obținută prin Planul Național de Redresare și Reziliență, în cadrul licitației fiind depusă o singură ofertă din partea asocierii formate din firmele sibiene SobisSolutios și Gama IT.
Din 2007, direct în 2025
Potrivit documentației de licitație, actuala infrastructură IT din Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu are o vechime de 18 ani, fiind uzată fizic și moral. Pe lista de achiziții se află 50 de computere și 2 laptop-uri care vor deservi circuitul administrativ, în timp ce personalul medical va beneficia de 10 computere și 52 de tablete.
De asemenea, baza de echipamente va fi completată cu: 2 servere, 2 routere, 40 de imprimante A4 și A3, 5 multifuncționale, 20 de imprimante pentru brățări, 2 cititoare de coduri și 10 stații de diagnostic.
Brățări și tablete
Imaginea medicului sau asistentei cu vraful de hârtii în brațe va dispărea întrucât prin noua investiție se dorește digitalizarea datelor medicale. Pacienții vor avea brățări de identificare iar prin scanarea codului de bare de pe acestea medicii vor avea acces la datele medicale ale bolnavilor. Pentru medici, vor fi achiziționate tablete electronice, care se vor conecta la rețeaua wireless a spitalului, pentru care au fost prevăzute diverse protocoale de protecție și securizare a datelor.
În documentația de licitație de arată că datele pacienților circulă în prezent pe suport de hârtie, documentele putând fi ușor pierdute și greu de accesat în condițiile în care circulă între diverse secții.
La noi, ca la americani
Rezultatul unui studiu american este invocat în cadrul documentației amintite, precizându-se totodată că acestea sunt „relevante și pentru dificultățile cu care se confruntă și sistemul medical românesc în prezent.”
Astfel, potrivit studiului, aproximativ una din șapte internări are loc deoarece furnizorii de servicii medicale nu au acces la fișele medicale preexistente, iar 20% dintre testele medicale sunt cerute pentru că investigațiile anterioare nu sunt accesibile. În plus, 15% dintre spitalizări se complică din cauzaerorilor de prescriere a medicației.
În aceste condiții, digitalizarea serviciilor medicale este descrisă ca fiind singura soluție menită să optimizeze procesele din cadrul spitalului.
Se extinde „Portal medical”
Începând cu anul 2021, sibienii au la dispoziție o platformă securizată care conține date despre istoricul lor de sănătate. „Portalul medical” a fost prima platformă de acest gen din România și a fost realizat printru-un proiect cu fonduri europene nerambursabile de Consiliul Județean Sibiu. Interesant este faptul că proiectul a fost implementat de Gama IT, cea care în acest moment participă, alături de SobisSolutions, la licitația de digitalizare a „Județeanului”.
Prin actuala investiție, „Portalul medical” va primi noi funcționalități, printre care: vizualizarea analizelor imagistice, evidența donatorilor de sânge, telemedicină, acces pentru medicii de familie privind statusul propriilor pacienți internați în spital, conturi pentru aparținători.
Vocea devine text
19 este numărul total al softurilor specializate care vor contribui la o mai bună gestionare a activității din Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu. Unele dintre acestea par să țină de domeniul SF: voiceto text (transcrierea vocală a indicațiilor terapeutice), telemedicina, semnătura biometrică sunt doar câteva dintre ele.
Nu sunt „uitate” și activitățile de resurse umane, pontajul electronic al angajaților, gestiunea financiară sau controlul stocurilor de farmacie.
Până în iunie
Potrivit unui anunț al Consiliului Județean Sibiu, pentru digitalizarea celei mai mari unități sanitare din județul nostru, a fost depusă o singură ofertă, termenul de analiză fiind 24 iunie 2025.
Din cele 4,81 de milioane lei, fără TVA, obținute din fondurile nerambursabile alocate prin PNRR, 2,38 milioane lei, fără TVA, sunt destinate achiziționării de tehnică IT, în timp ce pentru componenta de software a fost prevăzută suma de 2,42 milioane lei, fără TVA.
De precizat mai este faptul că la nivelul unui an, „Județeanul” înregistrează peste 63 mii de internări.
Mihai POP