Articol
Cu trei săptămâni înainte de Paști, mulți oieri din județul Sibiu nu știu unde își vor valorifica mieii. Interdicția aplicată României de a exporta miei pe piețele Uniunii Europene din cauza pestei micilor rumegătoare complică puțin lucrurile.
O mare parte dintre animalele vândute în anii trecuți ajungeau fie la intermediari români, care îi valorificau la rândul lor, fie direct la clienți din Arabia Saudită. În privința exportului în țările UE, Grecia și Italia erau principalii cumpărători
Cine profită de interdicții
Odată oprit exportul către țările UE, oierii se tem că intermediarii și clienții din Arabia Saudită vor profita de această situație și vor oferi prețuri mai mici decât anul trecut. „E clar că vor veni cu prețuri mai mici dacă nu mai putem vinde în Italia sau Grecia. Diferența e că în aceste două țări puteai vinde miei cu greutatea între 10 și 20 de kilograme, în timp ce arabii îi vor cam la 35-40 de kilograme. E tot mai complicat, cheltuielile sunt tot mai mari și prețul primit tot mai mic. Noi, de bine de rău, mai vindem la abatoare, la arabi, dar cei din Arad și Bihor nu pot vinde nicăieri. Ajungem la mâna celor care profită de situație și vor să cumpere mieii mai pe nimic” spune Marius Mașca, crescător de oi din Slimnic.
Vești bune de la Oleleu
Crescătorii de oi își pun acum speranțele în punctele de sacrificare temporară. Vestea bună pentru ei e că la începutul lunii aprilie vor putea fi depuse cererile pentru înființarea astfel de spații
”Începând de săptămâna viitoare, oricine poate să depună cerere pentru înregistrarea din punct de vedere sanitar-veterinar. Noi alocăm personal care să supravegheze sacrificările respective. Procedura este una simplă. Mai mult, toate aceste puncte de sacrificare temporare o să beneficieze de condiții de relaxare și flexibilizare de la condițiile generale impuse de regulamentele Uniunii Europene privind funcționarea acestora. E nevoie de un spațiu limitat, o sursă de apă, respectarea condițiilor minime de igienă și de manipulare. Foarte important: animalele să fie sănătoase și carcasele salubre”, a spus Ioan Oleleu, vicepreședinte ANSVSA, citat de Agerpres.
Anul acesta prețul cărnii de miel ar putea oscila între 45-50 de lei/kg, potrivit estimărilor comercianților.