Articol
În prezența șefului Statului Major al Forțelor Terestre, gl.lt. Ciprian Marin, vineri, 28 martie a.c., a avut loc ceremonia militară de predare-primire a comenzii și Drapelului de Luptă ale Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu (AFT), între comandantul (rectorul) instituției, gl.bg.prof.univ.dr.ing. Ghiță Bârsan și col.conf.univ.dr. Constantin Grigoraș, prorector și locțiitor al comandantului pentru instrucție și relația cu studenții.
Peste 14 ani de carieră performantă
Momentul deosebit, simbol al continuității și al respectului pentru valorile și tradițiile noastre, a marcat finalul unei cariere de peste 14 ani, în care gl.bg.prof.univ.dr.ing. Ghiță Bârsan a îndeplinit funcția de comandant (rector) al Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu. „Mă despart de responsabilitatea socială a funcției de rector și comandant al AFT. Împreună cu echipele de comandă, alături de întreg personalul și studenţii academiei am vrut să schimbăm ceva. Am reușit? Greu de spus, pentru că mereu am fost exigent cu mine și cu dumneavoastră. Cert este că, academia a atins un nivel național și internațional cu o apreciere și imagine pozitivă. Predau Drapelul de Luptă și responsabilitatea funcției de comandant, dar simt cum o parte din sufletul meu rămâne aici.”, a declarat domnul gl.bg.prof.univ.dr.ing. Ghiță Bârsan.
Învățământ de calitate
În discursul susținut cu acest prilej, șeful Statului Major al Forțelor Terestre, gl.lt. Ciprian Marin, a subliniat: „Alături de echipa pe care ați coordonat-o, ați demonstrat că, printr-o bună gestionare a resurselor și o abordare inovativă, se poate face învățământ de calitate, în acord cu nevoile unei instituții militare de învățământ superior. […] Dedicarea dumneavoastră a vizat nu numai îmbunătățirea nivelului educațional, ci și a integrității și valorilor care definesc cariera militară. Exemplul personal de conduită și profesionalism, îmbinarea rigorii militare cu înțelepciunea pedagogică, s-au simțit în rândul cadrelor didactice și studenților care vă privesc cu respect și considerație. Cineva, care vă cunoaște foarte bine, a spus că această exigență și rigoare vin din dorința de a-i vedea cât mai sus, mai buni decât dumneavoastră.[…] Pentru toate acestea, pentru pasiunea și energia cu care ați transformat Academia Forțelor Terestre într-un simbol al excelenței și pentru exemplul pe care ni l-ați oferit, vă mulțumim!”
Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler
În semn de înaltă apreciere a serviciilor deosebite pe care le-a adus instituției, pentru rezultatele remarcabile obținute în procesul de formare intelectuală și umană a tinerelor generații, precum și pentru meritele avute în dezvoltarea învățământului superior și în cercetarea științifică, Președintele interimar al României a conferit Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, cu însemnul de pace, pentru militari, gl.bg.prof.univ.dr.ing. Ghiță Bârsan.
Icoana simbol: Mântuitorul Iisus Hristos
Pentru întreaga carieră militară – pe parcursul căreia a fost comandantul AFT, Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealulu -a oferit generalului Ghiţă Bârsan icoana ”Mântuitorului Iisus Hristos”. Ierarul a evidențiat relația specială cu Academiei Forţelor Terestre din Sibiu şi mai ales cu generalul Ghiţă Bârsan, apreciind următoarele: ”Este un sentiment puternic pe care dorim să-l transmitem acum ucenicilor din AFT. Ei au un exemplu/ model de urmat, cel al profesorii şi mai ales al conducătorul lor. Suntem recunoscători şi mulţumim lui Dumnezeu pentru toată colaborarea cu această instituţie de elită. Transmitem Ministerului Apărării Naţionale cinstirea și preţuirea pe care o oferim Armatei Române. Nu există slujbă în care să nu pomenim Armata cea iubitoare de Hristos.”.
AFT un partener activ în viața sibienilor
Primarul Municipliului Sibiu, Astrid Cora Fodor, în intervenția sa apreciat proiectele comune finalizate de cele două instituții, dar și rolul generalului Ghiță Bârsan, precizând următoarele: „Sub conducerea dumneavoastră, AFT s-a deschis mult către oraş, devenind deosebit de activ în viaţa Sibiului. Mai mult a ajuns să fie o instituţie militară de prestigiu, nu doar în Sibiu, care promovează constant o imagine modernă şi prietenoasă, în ton cu vremurile. Apreciez apropierea dintre Academia Forţelor Terestre şi Universitatea «Lucian Blaga», generatoarele imaginii unui campus universitar unitar (…). În acest sens AFT este un partener important în materializarea proiectului destinat învăţământul dual.”