Articol
Revenind la pozele noastre, vă mărturisesc că e destul de dificil să concentrezi într-o singură "serie" lucrurile petrecute pe parcursul unei luni. Aşa că am decis o parte a doua. Pentru că mai puţin e insuficient, iar mai mult e deja monoton şi păţeşti ca la seriile acelea umoristice care încep fain şi continuă plictisitor. Aşa că vom avea aici cea de-a doua decadă a lui martie 2005, în imagini întâmplătoare, "de serviciu" sau nu.
Deci, acum 20 de ani pe vremea asta…
… Sindicatele sibiene protestau din diverse motive pe care le-am uitat şi care acum nu mai sunt interesante. Ce nu am uitat însă au fost trei chestii. Prima: când i-am întrebat dacă vor avea probleme cu patronatul din cauza protestului, ei mi-au răspuns cât se poate de senini că onor patronatul a acceptat protestul şi că orele petrecute cu scandari "hoţiihoţii" şi "jos", le vor recupera muncind mai mult. Adică revoltă cu voie de la stăpânire. A doua: se auzea printre protestatari că noi, presa, făceam poze şi filmam "ca să le dea patronilor şi să ne dea afară". A treia şi cea mai nevinovată, un nene pensionar picat şi el pe acolo, întreba că "de ce nu se cântă "Internaţionala".
Hotelul "Bulevard" încă se numea aşa şi arăta mai istoric decât acum. Cică la mijloc, la ultimul etaj, pe vremuri era un băruleţ special doar pentru tovarăşi, cu dotarea şi aprovizionarea ca pentru tovarăşi. Reclama de pe faţadă este la "Altex"-ul de la Curtea de Fier, deschis cu o lună înainte. Şi chiar dacă de ani buni e rebotezat "Continental Forum", noi tot "Bulevard" îi zicem.
Se muncea de zor (cumva) la demolarea a ce a mai rămas din vechea fabrică de bere "Habermann", acum Piaţa Habermann. Ce ţin puternic minte aici încă de copil, era coşul cu steguleţul de vânt pe care scria anul: 1907.
Din Turnul Sfatului, încă "nereabilitat", puteai admira Piaţa Mare şi Piaţa Mică, ambele întoarse pe dos de şantierele dedicate lui 2007. Tot ce pot spune e că au turnat la beton de parcă ar fi trebuit să suporte o divizie de blindate. De remarcat că atunci era (iar) şantier la Casa Artelor, că încă mai exista "Rotiseria" care emana valuri de mujdei, că descoperiseră fundaţia de la soclul statuii Sf. Jan Nepomuk şi a fântânii din Piaţa Mare. Cea originală, nu sechela de acum.
Printre alte săpături prin pieleţe Mare/Mică se mai efectuau, pe cât se putea sub presiunea şantieriştilor şi sub scrâşnetul din dinţi al autorităţilor, săpături arheologice. Se mai găseau urme de construcţii şi de fortificaţii pe lângă Turnul Sfatului sau câte o fântână medievală mai în jos de Dori's. În oraşele civilizate, cel puţin fântâna aia era salvată şi promovată. Sibiul nefiind aşa ceva nici atunci, au pavat şi au făcut loc de parcare. Fără a marca măcar urma fântânii aceleia.
Pe Banatului încă mai era un post de transformare cât se poate de vechi şi chiar cu valoare istorică de patrimoniu industrial. A fost ulterior pus la pământ. Aici, acum, este ceva de la ULBS.
Fostul local cofetărie-patiserie-cafenea-bar, că era câte puţin din toate "Violeta", arăta original, inclusiv cu firma cea veche deasupra. Treaba a "evoluat" însă ulterior, dar firma veche cică a salvat-o cineva că cică doreau investitorii să o dea la gunoi.
Încă mai existau microbuze Tudor Vladimirescu/Rocar în trafic sau funcţionale. Aici, în Piaţa Teatrului.
La Sibiu puteai să îi vezi pe scenă pe actorii-legendă care acum nu mai sunt: Radu Beligan, Gheorghe Dinică, Marin Moraru, Valentin Uritescu. Pentru cultura noastră generală (că şi eu acu' aflai, vorba olteanului) spectacolul "Take Ianke şi Cadâr" în formula din afiş a fost un succes perpetuu, oprit doar prin moartea lui Dinică).
Ne vedem în aprilie.