Articol
Chiar dacă nepopulară în rândul multor sibieni, ideea Primăriei de a modifica un parc istoric – Parcul ASTRA, se pare că merge dinspre teorie spre practică. Ultimele informaţii care circulă prin spaţiul public şi media este că Primăria a contractat servicii de peisagistică pentru "reabilitarea" – de fapt modificarea – parcului ASTRA. Firma este aceeaşi care a realizat proiectul peisagistic al Parcului "Belvedere", respectiv "NIB Perspektiv" din Bucureşti.
De aici reiese, dacă nu ne înşelăm, că "reabilitarea" Parcului ASTRA nu beneficia de un proiect peisagistic, deşi se afla în zona de protecţie a Centrului Istoric în plus, Parcul ASTRA fiind unul dintre cele mai vechi amenajate pe teritoriul Sibiului. Contractarea acestui serviciu a venit în urma solicitărilor emise de Direcţia de Cultură Sibiu.
În şedinţa Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice din 5 martie, printre alte subiecte a fost discutată şi elaborarea documentaţiei tehnice pentru "amenajare Parc ASTRA". Parcul face parte din Centrul Istoric al Sibiului, care este clasat pe Lista Monumentelor Istorice. În plus, monument istoric este şi bustul lui George Bariţiu. Rezoluţia DJC Sibiu a fost "favorabilă pentru aspectele discutate în C.Z.M.I. Nr. 9, pentru faza PT (Proiect Tehnic, n.n.).
Detaliile fiind insuficiente pentru a ne face o idee despre ce s-a cerut exact în şedinţa Comisiei Zonale cu privire la parcul ASTRA, am solicitat mai multe informații de la Direcţia Judeţeană pentru Cultură Sibiu. Le-am şi primit, fapt pentru care mulţumim directorului executiv, Dan Ilie Nanu.
Strada Lupaş pietonală, busturile se pot muta
DJC Sibiu ne informează că proiectul iniţial al reabilitării Parcului ASTRA a fost depus la faza D.A.L.I. (Documentaţie de Avizare a Iucrărilor de Intervenţie) în iunie 2024, "într-o variantă una maximală, drept pentru care, prin două adrese diferite şi prin Avizul nr. 315/Z/27.09.2024, instituiţa noastră a solicitat o serie de modificări, completări, condiţii şi recomandări". Printre acestea se numărau: marcarea la nivelul solului, a zidului şi a turnurilor lncintei a Ill-a de fortificaţie "inclusiv în amprenta str. I. Lupaş" şi corectarea marcării turnului lncintei a III-a în acord cu realitatea relevată de cercetarea arheologică din 2024. Două condiţii importante au fost transformarea străzii Ioan Lupaş în pietonală şi co irculaţie controlată pe str. G. Bariţiu.
DJC a acceptat repoziţionarea statuilor şi busturilor existente, în afara cazului statuii lui George Bariţiu, intervenţia trebuie să se facă printr-un proiect dedicat, avizat de Ministerul Culturii. În plus, nu se acceptă amplasarea de statui sau busturi în imediata vecinătate a grupului sanitar (aşa cum e acum bustul lui Al. Vaida-Voevod). S-a mai solicitat restudierea propunerii de modificare a fântânii, prin reducerea suprafeţei acesteia, "conform concluziilor care se desprind din studiul istoric".
Cercetare arheologică şi copaci salvaţi de la defrişare
Intervenţia Direcţiei de Cultură a salvat, printre altele, şi mai mulţi copaci de la tăiere. Astfel, DJC a solicitat restudierea propunerii de tăiere "a celor 16 arbori aflaţi in diverse stadii de degradare identificati în studiul dendrologic" şi "oportunitatea păstrării unora dintre arborii care nu prezintă pericol public, pe baza unor investigaţii suplimentare şi a unui tratament adecvat". La fel, circumferinta arborilor propuşi pentru plantare va trebui să fie mai mare de 30 cm.
O altă condiţie a fost efectuarea de cercetări arheologice preventive în zona afectată de extinderea viitorului grup sanitar şi la reconfigurarea accesului auto de pe străzile Bariţiu şi Lupaş. În viitorul parc se mai subliniază necesitatea amplasării unor panouri (în document "elemente de semnalizare") cu date despre istoricul locului, al parcului şi al personalităţilor.
Noul grup sanitar proiectat, fiind o construcţie aparte de ceea ce avem acum în parc, se dorea ceva mult mai mare faţă de ce e acum, dar va trebui să respecte "volumetria, gabaritele şi numărul de niveluri ale clădirii, corpului de cladire sau a elementelor constructive desfiinţate“, fără învelitori din tablă ondulată. Suprastructura grupului sanitar se va realiza din fier forjat, în maniera celei existente, identificată prin studiul peisagistic drept în concordanţă cu caracterul şi împrejurimile parcului". Tot privitor la faza DTAC, Direcţia de Cultură propunea ca amenajarea sau reamenajarea spațiilor verzi existente să se facă "pe baza unor proiecte tehnice de specialitate peisagistică", aşa cum conţin prevederile Regulamentului Local de Urbanism. Propunerea peisagistului va trata inclusiv soluția de reamenajare, nu doar speciile de arbori. La fel, tot la faza DTAC, se vor restudia oportunitatea amplasării unor arbori la intersectia unor alei şi renunţarea la pavajul din jurul arborilor dinspre aleea principală şi înlocuira lui cu un "material pemeabil”, conform recomandărilor studiului dendrologic. La fel, se va mai restudia "soluţia de amplasare haotică a leagănelor pentru copii", cerându-se diminuarea şi gruparea acestora "într-un spaţiu dedicat". S-a mai solicitat ca la următoarea fază să se prezinte planuri, secţiuni, perspective, analiza cromatică şi volumetrică a vegetaţiei în funcţie de anotimpuri".
Un "pârâiaş", cişmele şi alei mai mici în favoarea spaţiului verde
DJC Sibiu a mai recomandat realizarea unui canal de apă, un fel de pârâiaş artificial, "marcat pe alocuri cu oglinzi de apă care să amintească de vechile lacuri aflate pe această latură a cetății medievale. În zonele cu trafic intens, se recomanda amplasarea unor cişmele "cu o estetică adecvată contextului".
Referitor la spaţiile verzi şi copaci, recomandarea a fost ca "amplasarea şi asocierea arborilor între ei precum şi propunerile speciilor de plante" să se facă "ţinând cont de efectele vizuale, compoziţia spaţial-volumetrică a lor, aspectul coloristic, ritmul de creştere, perioada de înflorire etc. astfel încât să se creeze un peisaj echilibrat şi armonios şi să asigure un control microclimatic confortabil".
"De asemenea, în cadrul discutiilor directe avute cu beneficiarul şi cu proiectantul, am mai solicitat: a) restrângerea suprafeţei viitoarelor alei, în favoarea spatiului verde; b) retrasarea aleilor astfel încât acestea să nu suprapună arborii, pentru a permite dezvoltarea armonioasă a acestora din urma; c) renunţarea la covorul mineral din parcul de joacă pentru copii, dublată de restudierea soluţiei acestuia cu restrângerea obiectelor de joacă; d) renunţarea la pavajul cu piatră de râu şi la pavajul cu piatră cubică, ambele (prin modul deficitar de punere în operă – exemplele în acest sens sunt mult prea numeroase pentru a le enumera aici) îngreunând circulaţia pietonală. Drept urmare, prin restudierea soluţiei propuse au fost: retrasate şi redimensionate aleile (astfel ca suprafaţa ocupată de acestea a fost diminuată cu un procent insemnat); a fost restrâns numărul obiectelor de joacă şi au fost grupate într-un singur spaţiu; s-a renunţat la pavajul cu piatră de rau şi la pavajul cu piatră cubică propus iniţial pentru aleile secundare şi s-a optat pentru un material permeabil de tip "terre batfue"; a fost reanalizată propunerea de tăiere a celor 16 arbori, proces in urma căruia numărul acestora a fost redus la şapte", se mai arată în documentul remis nouă de către DJC Sibiu.
Proiect revenit, noi recomandări
"Proiectul a revenit în atenţia instituţiei noastre la faza D.T.A.C., în luna decembrie a anului 2024, procedura de avizare finalizându-se cu Avizul Nr. 46/Z/21.02.2025, emis cu o serie de condiţii şi recomandări", ne-a mai transmis Direcţia de Cultură, în acelaşi document.
Noile recomandări se referă la necesitatea revenirii la avizare, la faza P.T.-D.E. (Proiect Tehnic – Detalii de Execuţie) cu o documentație care să pună accent pe un "proiect tehnic de specialitate peisagistică“, detalierea modului in care se va face marcarea zidului de incintă al fortificației medievale şi clarificarea problematicii statuilor propuse spre repoziționare. S-a mai solicitat un detaliu de pavaj pentru strada I. Lupaş şi completarea propunerii cu o instalaţie de restricţionare a traficului auto. Alte cerinţe au fost aceleaşi cu cele anterioare: circuiaţia controlată pe str. G. Bariţiu, elementele de semnaţizare cu informaţii despre istoricul locului, parcului şi al personalităţilor, 3) cercetarea arheologică a zonei afectate de extinderea WC-ului public, în zona reconfigurării accesului auto de pe str. Gh. Bariţiu şi I. Lupaş şi cercetarea arheologică a zidului fortificatiei, pentru identificarea traseuiui exact al acestuia şi pentru punerea lui în valoare.
DJC a mai revenit şi de această dată cu recomandările privind amplasarea cişmelelor, circumferinţa copacilor, amplasarea şi asocierea lor între ei, plus propunerea ca speciile de plante să se facă "ţinând cont de efectele vizuale, compoziţia spatial-volumetrica a lor, aspectul coloristic, ritmul de creştere, perioada de înflorire etc. astfel încât să se creeze un peisaj echilibrat şi armonios şi să asigure un control microclimatic confortabil".
O nouă prezentare a proiectului, la Comisia Zonală a Monumentelor Istorice
Proiectul a revenit din nou în consultare la DJC Sibiu, la faza de Proiect Tehnic, "într-o formă parţială care a fost supusă analizei C.Z.M.I. nr. 9". "Urmare a consultării comisiei mai sus menţionate şi a propriei noastre analize, a fost emisa o solicitare de completare a documentaţei şi o serie de modificări în acord cu condițiile impuse prin avizele precedente".
La o lectură mai atentă, observăm că documentul emis de DJC Sibiu caută să mai salveze ceva din viitorul aspect al viitorului parc ASTRA. Opțiunea noastră rămâne însă aceeaşi identică cu a multor sibieni: parcul putea fi lăsat aşa cum este acum ca aspect (totuşi este un parc istoric, nu Belvedere, doar cu lucrările de întreţinere necesare păstrării unui aspect normal şi plăcut. Să nu uităm că este vorba totuşi de centrul istoric, nu de Magnolia sau Arhitecţilor. Oricum, subiectul Parcul ASTRA rămâne deschis şi vom fi în continuare foarte atenţi la ce se va petrece acolo.