Citatele din Iohannis de la casa de pe Filarmonicii – fără vreun act de la Direcţia de Cultură

Acasa >

Articol

Destul de faimoasă pe plan naţional la un moment dat, mai ales prin imaginile răspândite pe reţelele de socializare, dar cam necunoscută (sau doar ignorată) pe plan local este casa cu citate din Klaus Iohannis, de pe strada Filarmonicii nr. 14.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Nu este clasată monument istoric, dar se află în zona istorică – Zona Construită Protejată (ZCP) Centrul Istoric, care cuprinde, în linii mari, cam tot ce se află în interiorul fostelor ziduri ale cetăţii Sibiului (deci inclusiv strada Filarmonicii). Este o clădire veche, databilă, "la ochi", pe la începutul secolului al XIX-lea, dar cu posibilitatea ca ea să fie mult mai veche, poate chiar cu urme medievale. Este remarcată în peisaj tocmai pentru că este, ca dimensiuni, alături de fosta vecină de peste drum de la nr. 17, printre cele mai mici clădiri de pe stradă.

Până la restaurarea faţadei, casa arăta oarecum "şifonată", nu grav, dar suficient. În general, tencuială căzută şi aer de loc abandonat. Restaurarea i-a dat un alt aspect, mai plăcut estetic, deşi parcă modernismul i-a mai ciobit din originalitate, mai ales în cazul acoperişului. Tot restaurarea a făcut această casă mai celebră decât altele, cu un pedigree mai bogat. Cum? Proprietarul a amplasat deasupra porţii două plăci de marmură, cu un text de-al preşedintelui Klaus Iohannis; unul în germană (stânga sus) altul în română (dreapta sus).

 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Care e treaba cu citatele din Iohannis

Textul spune, în germană: "Die grundlegende Botschaft der Geschichte der Siebenbürger Sachsen, zu lesen in den Steinen der Kirchenburgen, den Büchern, den Traditionen, ist jene, Gott unentwegt zu suchen und nie aufzuhören für die Freiheit zu kämpfen. Es ist eine Mahnung, den anderen zu respektieren, Solidarität und Toleranz zu üben". În româneşte sună aşa: "Mesajul fundamental al istoriei sașilor transilvăneni, pe care-l rostesc piatra cetăților, cărțile, tradițiile muncii și portului, este acela de a-l căuta neobosit pe Dumnezeu, de a nu renunța niciodată la lupta pentru libertate. Să avem toată viața respect față de celălalt, să prețuim solidaritatea și toleranța".

Citatele sunt (de fapt aceeaşi frază, în germană şi română) redate fidel din discursul rostit de preşedintele Klaus Iohannis pe 5 august (era o sâmbătă) 2017, la Sibiu, cu prilejul celei de a 27-a întâlniri a sașilor transilvăneni.

După amplasarea celor două plăci, casa a devenit faimoasă, făcând înconjurul ţării şi generând comentarii mai umoristice, mai furioase ori mai acide, majoritatea amintind de vremurile când prin locurile publice se mai expuneau citate din gândirea altor preşedinţi, mai de tristă (mai nou nostalgică) amintire. Casa a apărut şi în presa centrală, dar fără detalii suplimentare despre ce, cum şi de ce.

Plăcile "memoriale" – "vechi" din 2017

Urmărind evoluţia "istorică" a locului din ultimii ani, perioada modificării aspectului clădirii a putut fi datată la 2017.

O confirmă şi documentele emise de Primărie. Astfel, în Registrul electronic al certificatelor de urbanism de pe pagina web a Primăriei Municipiului Sibiu, apare Certificatul de urbanism nr. 80 din 17.01.2017, eliberat pentru "Renovare faţadă şi amenajări interioare cu recompartimentări fără modificari structurale, cu respectarea cumulativă a tuturor înscrisurilor de la punctul 3 – regimul tehnic- din prezentul certificat. În aprilie acelaşi an este emisă şi o autorizaţe de construire, nr. 231 din 24.04.2017. pentru lucrări de "Renovare faţadă şi amenajări interioare cu recompartimentări fără modificari structurale", adică acelaşi lucru.

Nu se pomeneşte, cel puţin în documentul public al Primăriei, nimic despre amplasarea de plăci cu citate din gândirea social-politică a preşedintelui Klaus Iohannis.

 

De la Cultură nu s-a emis vreun document pentru plăcile acelea

Dincolo de asocierile cu alţi preşedinţi pe care i-am menţionat mai sus, plăcile acelea sunt, nu atât estetic cât istoric şi ambiental, nelalocul lor acolo, indiferent de câtă bună intenţie ar conţine demersul sau câtă simpatie este acolo pentru acum fostul preşedinte al României.

De ce? O dată, este că plăcile acelea nu se potrivesc cu nimic, istoric vorbind, de pe stradă sau din centru. Adică nu se încadrează. Avem o stradă din centrul istoric, cu case vechi şi destul de vechi, amestecate ca dimensiuni, stil sau perioadă de edificare, dar care emană, uniform, acel "vechi" care dă frumuseţe Sibiului. Două inscripţii, expuse LA STRADĂ, cu anul de fabricaţie 2017, care pomenesc de un preşedinte contemporan, nu se încadrează în acel peisaj. Şi nici în Regulamentul Local de Urbanism (RLU), unde se spune că în Zona de Construcţie Protejată (scrisesem "protezată", nu e departe de realitate asta, daca vorbim de centrul oraşului) "Intervenţiile asupra clădirilor cu valoare arhitecturală, istorică, ambientală sau memorială, chiar dacă acestea nu sunt clasate, se vor autoriza numai dacă acestea nu afectează valoarea identificată, după caz". Cel puţin la prima privire, aşa, am avea aici în primul rând o valoare ambientală. Apoi valoarea istorică a străzii şi a centrului. Apoi faptul că acea clădire nu are legătură cu preşedintele Iohannis, el nu a declarat fraza citată în curte, la poartă sau pe trotuar, deci efectiv nu are legătură cu acea clădire. Plus că, chiar de ar fi fost aşa, evenimentul ar fi fost prea recent pentru a fi imortalizat în memoria locului.

Trecând deseori pe strada Filarmonicii, m-am întrebat, (eu şi nu doar eu) dacă aşa ceva a fost aprobat de cineva cu atribuţiuni în materie de locuri istorice şi aspecte tot istorice. Aceasta până, ca să rezolvăm o dată enigma aceasta, am făcut o întrebare la Direcţia de Cultură, ştiind că ei avizează/nu avizează orice acţiune asupra clădirilor din centrul istoric.

Am întrebat dacă Direcţia Judeţeană de Cultură Sibiu "a autorizat sau nu plasarea a două inscripţii ne-istorice pe faţada casei şi amplasarea unei camere video pe poartă?" şi dacă "s-au luat măsuri până acum".

La prima întrebare ni s-a răspuns, oficial (documentul nr. 638/18 martie 2025 primit însă pe 24 martie pe emailul redacţiei) că "În ceea ce priveşte imobilul situat pe strada Filarmonicii nr. 14, vă informăm că Direcţia Judeţeană pentru Cultură Sibiu NU A EMIS NICIUN ACT (sl. ns.) pentru amplasarea celor două plăci inscripţionate de pe faţada imobilului". Nu am primit răspuns cu privire la măsurile luate, dar e bine şi atâta.

Despre amplasarea camerei nu am primit nimic, deşi modul în care e instalată aşa pe poartă, e un element cel puţin interesant, atâta vreme cât putea fi pusă deasupra porţii.

Dacă nu ne înșelăm, conform legii, orice intervenţie în zona istorică trebuie autorizată (şi) de Direcţia de Cultură. Pentru că de aia e zonă istorică, să îşi păstreze, cât de cât, aspectul istoric. Iar inscripţiile cu citate din 2017 nu sunt aspect istoric.

Oricum subiectul rămâne deschis, fiind binevenite orice opinii din orice tabără. O fi casa mică, dar faima ei e mare.

Autor
25 martie 2025 la 20:56

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 50 minute
”Călăreții roșii” au câștigat amicalul cu liderul Ligii a IV-a, FC Inter
Echipa din Șelimbăr s-a impus, vineri, la Cisnădie, pe Stadionul ”Măgura”, cu 5-1 în fața ocupantei primului loc...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 2 ore
Doar o jumătate de cadou pentru Măldărășanu la împlinirea a 50 de ani. FC Hermannstadt a remizat la Ovidiu, cu Farul
Echipa sibiană a terminat la egalitate, sâmbătă, pe terenul Farului, ratând posibilitatea de a reveni pe primul loc...
Actualitate
5 min de citit
acum 20 ore
Video: Vinerea mare la biserica de pe Mihai Viteazu
Trecerea pe sub Sfântul Epitaf la slujba Prohodului din Vinerea Mare, biserica cu hramurile Înălţarea Domnului şi Sfântul...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 21 ore
Anunț important din partea Muzeului ASTRA privind accesul la Slujba de Înviere
Credincioșii care doresc să participe la Slujba de Înviere de la Biserica din Bezded, din cadrul Muzeului ASTRA...
Actualitate
1 min de citit