Aleargă pentru ca inimi să nu se oprească. +1 defibrilator pe harta Sibiului, proiect la Maratonul Internațional Sibiu

Acasa >

Articol

Unele proiecte nu schimbă doar cifre sau statistici. Schimbă destine. La ediția din acest an a Maratonului Internațional Sibiu, o echipă de studenți și profesori de la Universitatea „Lucian Blaga” propune ceva simplu, dar esențial: să punem încă un defibrilator pe harta Sibiului.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Grupul Health Economists, format din tineri motivați și cadre didactice implicate, dorește să instaleze un defibrilator la Facultatea de Științe Economice. Un loc accesibil, frecventat zilnic de mii de oameni. Defibrilatorul va putea fi folosit de oricine, în orice moment, pentru că urgențele nu cer permisiune, ele vin pe neașteptate.

„Acest proiect s-a dorit o inițiativă pentru a sprijini comunitatea cu ceva concret, cu ceva real. În Danemarca există un defibrilator la 500 de persoane. În România, am descoperit că Sibiul nu stă foarte bine, și atunci ne-am gândit la un astfel de aparat în zona Facultății de Științe Economice – Calea Dumbrăvii, o zonă cu un trafic foarte mare.” a declarat conf. univ. dr. Alin Opreana, decan, Facultatea de Științe Economice.

A învăța să salvezi. Serviciul de Ambulanță Sibiu sprijină proiectul

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Pe lângă achiziționarea și montarea dispozitivului, proiectul include organizarea de cursuri gratuite de prim ajutor pentru studenți. Ghiță Goia s-a oferit voluntar să țină aceste cursuri. Angajat al Ambulanței Sibiu, este și formator autorizat în acordarea primului ajutor.

„Chiar dacă achiziționezi un aparat, nu este suficient dacă nu știi să-l folosești și când să-l folosești. Ideea este extraordinară. O să implicăm cât mai mulți colegi – atât asistenți, medici, cât și studenți voluntari. Eu mă ofer în mod voluntar să susțin cursurile, prin care să învățăm modul de a recunoaște situațiile în care se folosește acest aparat și cum se folosește pentru a salva vieți. În astfel de cazuri, primele minute pot face diferența dintre viață și moarte.” -asistent medical Ghiță Goia, Ambulanța Sibiu.

În alte orașe europene, astfel de aparate sunt vizibile peste tot: în gări, parcuri, piețe, muzee. E timpul ca și Sibiul să facă pași în această direcție.

O comunitate care se mobilizează

La momentul actual, 124 de alergători și 103 susținători au spus „da” acestei inițiative. Din suma necesară, 15.000 lei, au fost deja strânși peste 13.500 lei. Studenții care fac parte din acest proiect fac tot posibilul ca inițiativa lor să fie cunoscută de cât mai mulți oameni, în timp ce colegii lor s-au înscris pentru a alerga pentru această cauză.

„Este un proiect de interes și am încredere că o să fie de impact pentru comunitate. Studenții sunt receptivi și vor să se implice. Eu mă ocup de partea de promovare și comunicare, atât online, cât și offline.” Gabriela Roman, studentă Facultatea de Științe Economice.

„Eu vin cu partea fizică, să zic așa, pentru că am practicat fotbalul timp de 14 ani și nu am stare acasă. Anul acesta va fi al treilea în care alerg la maraton și mă bucur că fac parte din acest proiect, că pot să alerg pentru proiectul nostru.” Narcis Manea, student Facultatea de Științe Economice.

Proiectul va continua după maraton cu achiziționarea echipamentului, montarea acestuia, promovarea locației și organizarea sesiunilor de instruire. Această idee nu se va opri însă după Maratonul Internațional Sibiu. Cluburile Rotary și Rotaract Sibiu s-au alăturat și ele în această „luptă” pentru viață și își doresc ca acest parteneriat să fie unul de lungă durată, care să aducă cât mai multe defibrilatoare pe harta Sibiului.

„Unii dintre colegi plănuiau să facă lucrul ăsta la nivel de țară, dar nu au găsit contextul potrivit. Iar atunci când am auzit de proiectul studenților și al doamnei Liliana Bunescu, am zis că în acest an nu vom mai depune alt proiect, ci vom deveni susținători ai proiectului. Noi ne dorim să strângem bani de încă cel puțin unul.” spune Radu Ilie Suciu, președinte Rotary Club Sibiu.

„Cu siguranță vom face tot posibilul să susținem încă un defibrilator. Este o onoare să ne alăturăm colegilor noștri de la Facultatea de Științe Economice. Felicităm inițiativa lor, suntem cu toții foarte entuziasmați, abia așteptăm să alergăm și să strângem cât mai multe fonduri pentru acest proiect.” Călin Limbășan – președinte Club Rotaract Sibiu.

Pentru cine facem asta?

Beneficiarii direcți sunt peste 1.500 de persoane – studenți, angajați, vizitatori ai instituțiilor din apropiere.

„Noțiunea de comunitate ne unește din nou și cred că, pornind de aici, lucrurile devin oarecum mai simple, chiar dacă sunt uneori complicate. Comunitatea le poate rezolva. Mulțumim tuturor: Serviciul de Ambulanță Sibiu, Rotary Club Sibiu, Rotaract Sibiu, studenților și tuturor celor care vin alături de noi în acest proiect.” a subliniat conf. univ. dr. Cosmin Virgil Tileagă, prodecan Facultatea de Științe Economice.

Autor
25 martie 2025 la 07:08

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 7 ore
”Călăreții roșii” au câștigat amicalul cu liderul Ligii a IV-a, FC Inter
Echipa din Șelimbăr s-a impus, vineri, la Cisnădie, pe Stadionul ”Măgura”, cu 5-1 în fața ocupantei primului loc...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 8 ore
Doar o jumătate de cadou pentru Măldărășanu la împlinirea a 50 de ani. FC Hermannstadt a remizat la Ovidiu, cu Farul
Echipa sibiană a terminat la egalitate, sâmbătă, pe terenul Farului, ratând posibilitatea de a reveni pe primul loc...
Actualitate
5 min de citit
acum 1 zi
Video: Vinerea mare la biserica de pe Mihai Viteazu
Trecerea pe sub Sfântul Epitaf la slujba Prohodului din Vinerea Mare, biserica cu hramurile Înălţarea Domnului şi Sfântul...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
Anunț important din partea Muzeului ASTRA privind accesul la Slujba de Înviere
Credincioșii care doresc să participe la Slujba de Înviere de la Biserica din Bezded, din cadrul Muzeului ASTRA...
Actualitate
1 min de citit