Articol
Un sondaj realizat de Salvaţi Copiii România arată că suma pe care părinții o plătesc pentru educația copilului a crescut cu aproape 45%, față de 2021 și s-a triplat față de cea din 2018.
Comparativ cu 2021, costul mediu anual suportat de părinți pentru educația copiilor crește cu aproximativ 3.100 lei, până la 9.818 de lei anual. Cele mai importante creșteri sunt cele legate de meditații – aproximativ 3.700 lei și after school – aproximativ 2.500 lei. Costul mediu total anual crește proporţional cu vârsta copilului, pornindu-se de la 6.803 lei în ciclul primar, la 10.781 lei în gimnaziu și 12.119 lei la liceu, se arată în comunicatul Salvaţi Copiii România transmis redacţiei noastrte.
24% dintre părinții copiilor din ciclul primar menționează costurile legate de After School / Școală după Școală (SDS), care le-ara duce anual cheltuieli în medie de 6.781 lei pe an. Incidența acestui cost este semnificativ mai ridicată în București (15% din total părinți) și cea mai scăzută în mediul rural (3%). În peste jumătate dintre cazuri (55%), programele Şcoală după Şcoală sunt organizate la școala unde învață copilul, în timp ce 37% dintre respondenți au indicat mediul privat, 10% au menționat ONG-urile, și doar 1% o altă școală publică. În 6 din 10 cazuri (62%), familia este cea care suportă în întregime costurile programului, iar într-un caz din 10 (11%), costurile sunt împărțite între părinți și o altă instituție.
Meditațiile sunt menționate ca un cost asociat educației de către 48% dintre părinți. Analizând pe niveluri de educație, se observă niveluri similare pentru gimnaziu și liceu (64% respectiv 66%) și un nivel mult mai redus în cazul elevilor din ciclul primar (19%). Atunci când apar, meditațiile reprezintă al doilea cost ca nivel mediu, atingând pragul de 6.234 lei.
Cei mai mulți dintre părinţii respondenţi folosesc meditaţiile în cazul pregătirii copiilor pentru examenele naționale (58%), următorul motiv fiind recuperarea materiei pe care copilul nu reușește să o parcurgă la clasă (36%) și îmbunătățirea performanțelor deja atinse de copil (32%). Cele mai multe meditaţii se fac la matematică, limbi străine și limba română. Materii precum informatica, fizica, chimia sau biologia apar ca subiect de meditații majoritar la liceu, în celelalte cicluri de studii având o incidență marginală.
Costul lunar al meditațiilor este de aproximativ 1.000 de lei, iar un copil face, de regulă, meditații la două materii. Costul meditațiilor este resimțit ca un "efort semnificativ", care presupune amânarea altor cheltuieli necesare, de către aproximativ 25% dintre respondenți la dondaj.
În funcție de venitul gospodăriei, meditațiile se întâlnesc mai rar la familiile care câștigă sub 5.000 de lei net, sunt constante în cazul familiilor care câștigă între 5.000 și 20.000 lei lunar și crește la o valoare de aproximativ 65% peste acest prag de venit
.
În ceea ce privește fondul clasei și fondul școlii, comparrafiv cu 2021, a scăzut semnificativ, de la 22 la 16% respcetiv de la 13 la 7% proporția părinților care afirmă că aceste contribuții sunt obligatorii.