Articol
Zilele acestea se împlinesc cinci ani de când intram pe culoarul unei resetări la care nu ne-am fi gândit vreodată. Obiceiurile și convingerile cimentate în timp aveau să ni se schimbe în câteva luni, începeam să trăim azi așa cum alaltăieri nu ne-am fi putut imagina că e posibil. Pandemia de covid 19 a fost, după cum au spus mulți, un experiment social, o afacere, dar și un curs intensiv de adaptare la condiții noi. Mulți dintre noi s-au strecurat, precum apa, printre bolovanii iviți în cale, și-au găsit cursuri noi, formându-și alte albii. Pot spune că în pandemie am învățat și am înțeles multe, lucruri pe care poate nu reușești să le deslușești într-o viață. La fel, mulți alții au reușit să extragă ceva util din pandileala care a schimbat lumea. Nu pentru puțini, seismul social pornit în 2020 a însemnat schimbări dramatice. A fost ca la război, unde unii mor, alții se îmbogățesc.
Apropo de război, mă înghiontește din când în când o glumă care circula pe facebook: „Dacă nu începea războiul din Ucraina, acum eram la a șaptea doză de vaccin”. Poate au și glumele conținutul lor de adevăr. Dacă privim înapoi, dacă facem apel la memorie și vom cotrobăi prin amintirile spinoase din perioada pandemiei, vom putea trece în revistă o seamă de aberații, abuzuri și afaceri dubioase făcute în numele protejării populației. Atunci ne măcinau, aprindeau în noi fitilul revoltei, acum, mulțumită uitării, nu ne mai deranjează într-atât. Aș putea spune că pandemia a fost precum mersul la școala din cartier: cine a vrut să învețe ceva de pe urma ei, a avut ce.
Cine s-a încăpățânat să treacă prin acea perioadă precum gâsca prin apă, a rămas doar cu efectul lamentărilor sterile. Indiscutabil, pandemia de covid 19 a fost o lovitură dată economiei și firii omului, însă cetățeanul de rând n-a avut vreun cuvânt de spus. Lui nu i-a rămas decât să se antreneze pentru viață, într-un poligon real, cu pericole și situații reale. Pentru cei care au înțeles că văicăreala prestată cu mâinile în sân nu ajută la nimic și că e mai sănătos să cauți să te adaptezi noilor condiții, pandemia a fost un curs intensiv de supraviețuire. Și dacă e să fim optimiști, putem spune că am ieșit din acea perioadă ceva mai căliți și o idee mai înțelepți.