Articol
Din pură întâmplare printre imaginile derulate pe facebook mi-a atras atenția o fotografie postată de un internaut alături de un câine special, un istantaneu însoțit de următoarele rânduri: „De frumos… e foarte frumos! De deștept… e foarte deștept! De cunoscut… e foarte cunoscut! Prima dată ne-am văzut în 2018.”, rânduri care mi-au stârnit curiozitatea. Așa am aflat că pe autor îl cheamă Eduard Ionescu, un om care de 34 de ani este dedicat carierei militare, un mediu unde porți ”Singura haină pe care nu o îmbraci, ci ea te îmbracă pe tine!”. Printre postările sale am regăsit multe imagini alături de câinele care mi-a atras atenția, imagini din care am dedus că nu este un câine oarecare ci un câine polițist, anume celebrul canin Șuier despre care internautul afirma că a fost antrenat la Centrul Chinologic din Sibiu și că a ieșit la pensie după șapte ani de activitate. Eduard Ionescu avea chiar un mesaj pe Facebook legat de celebrul patruped, în vârstă de nouă ani, care a fost un simbol al luptei antidrog, dar și un favorit al publicului. ”Povestea sa ne amintește de legătura specială dintre om și animal și de sacrificiul necondiționat pe care acești prieteni patrupezi îl fac pentru societate. Câinele acesta chiar merită toată iubirea și aprecierea noastră" .
În loc să latre, scotea un șuierat
Iată confesiunea lui Eduard Ionescu legată de celebritatea lui Șuier: ”Într-o zi de vineri am postat un câine aflat pe peronul din Gara Constanța. Într-un timp foarte scurt imaginea a avut parte de foarte multe comentarii. Toate aveau legătură cu drogurile și cu solicitarea de a-i prinde pe traficanți, de a găsi drogurile etc.. Totul părea ok până duminică când am primit un telefon de la un prieten care mi-a cerut mai multe date despre câine. Am aflat că nu a fost bine ce am făcut, căci acel câine nu mai era în activitate. Mi-am dat seama că greșisem, așa că l-am sunat imediat pe comandantul Centrului Chinologic de la Sibiu pentru a îndrepta eroarea. Dintre pozele primite am ales imaginea unui cățel negru care era apelat simplu Șuier, asta doarece la 6-7 luni nu lătra ci scotea un fel de șuierat. Ca atare Șuier a fost postat pe rețeaua de socializare a festivalului Untold. În foarte scurt timp like-urile au încep să curgă. Erau peste 17.000, enorm pentru acea perioadă. Pe mesageria paginii foarte multă lume întreba unde și când pot să se pozeze cu Șuier. În acel moment am realizat impactul pe care îl are în rândul comunității. Mai mult, organizatorii festivalului de la Cluj ne-au anunțat că mass-media dorește o sesiune de filmări și foto. Conductorul lui Șuier avea să se emoționeze așa de mult încât în urma atâtor întrebări a luat câinele în brațe, rostind plângând: „Șuier, Șuierul meu!…”. Ulterior am aflat că a fost copleșit de aprecierile elogioase și de atenția acordată câinelui de care se ocupa. Șuier devenea cel mai cunoscut câine polițist din România, iar la festivalurile unde îl aduceam oamenii stăteau la rând ca să se pozeze cu el”.
Nu ratați instantaneul cu Șuier VIP
Celebrul câine dresat la Sibiu și-a făcut din plin datoria față de oameni. În ultimii 7 ani a fost simbolul luptei antidrog. Ochii lui par să ne spună că ei există ca să ne apere. Șuier a devenit ”proaspăt pensionar” rămânând în grija lui Rareș. În cadrul „Zilei Porților Deschise” la Centrul Chinologic „Dr. Aurel Greblea” din Sibiu dincolo de demonstrațiile de dresaj canin, de experiența educativă și interactivă menită a înțelege rolul câinilor în echipajele de poliție, precum și oportunitatea de a vedea câini antrenați în urmărire, în detectarea substanțelor interzise etc. cei prezenți vor putea face poze alături de Șuier – eroul patruped al României – care marți, 25 martie, la ora 10,00 și la ora 14,00, ”își lasă lesa” la Centrul Chinologic „Dr. Aurel Greblea” din Sibiu. La mulți ani celui mai loial și curajos câine polițist, ȘUIER!