Articol
Direcţia Judeţeană de Evidenţă a Persoanelor Sibiu, a oferit, într-un comunicat, informaţii cu privire la noile cărți electronice de identitate (CEI) şi la cele simple (CIS), în condițiile stabilirii prin hotărâre a Guvernului României a termenelor de realizare a condițiilor tehnice pentru punerea în circulație a celor două tipuri de acte de identitate.
Cartea electronică de identitate conține, în format tipărit, informații înscrise cu privire la:
a) față: denumirea statului emitent; tipul documentului; numele de familie; prenumele; sexul titularului (F pentru feminin și M pentru masculin); cetățenia; data nașterii; codul numeric personal (CNP); numărul documentului; data expirării valabilității; semnătura olografă a titularului și imaginea facială a titularului;
b) verso: data emiterii și autoritatea emitentă; zona de citire automată cu caractere identificabile optic și zona CIP.
Adresa de domiciliu a titularului nu se va mai înscrie în formatul tipărit al cărții electronice de identitate, ci doar în format electronic, pe suportul de stocare – CIP.
Pe suportul electronic de stocare se mai includ datele biometrice ale titularului, respectiv imaginea facială și impresiunile papilare (amprentele) a două degete, locul nașterii și prenumele părinților.
Se eliberează şi cărţi simple de identitate
Cei care care nu doresc un act de identitate cu suport de stocare electronic (cip, n.n.) pot opta pentru o carte de identitate simplă, care se va elibera de la 20 mai 2025. Aceasta prinde date referitoare la: denumirea statului emitent; tipul documentului; numele şi prenumele; sexul; cetăţenia; data naşterii; CNP; numărul documentului; data expirării valabilității; semnătura olografă a titularului; imaginea facială a titularului; adresa de domiciliu a titularului.
DJEP Sibiu mai informează că începând cu data realizării condiţiilor tehnice pentru eliberarea cărţii electronice de identitate, cartea de identitate simplă şi cartea electronică de identitate se eliberează: cu valabilitate de 2 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 0-2 ani; cu valabilitate de 4 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 2 şi 14 ani; cu valabilitate de 5 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani; cu valabilitate de 10 ani, după împlinirea vârstei de 18 ani şi cu valabilitate nelimitată, după împlinirea vârstei de 70 de ani.
Privitor la actele de identitate – buletinul de identitate sau cartea de identitate model 1997 -eliberate, acestea sunt și rămân valabile până la data expirării lor, Dar, după 3 august 2031, nu vor mai avea valența de document de călătorie pe teritoriul Uniunii Europene.
DJEP Sibiu mai informează că va informa despre data la care se vor emite primele cărți electronice de identitate la nivelul județului Sibiu. Primii 5 milioane de cetățeni care vor deveni posesori ai cărții electronice de identitate vor fi exonerați de obligația de a suporta contravaloarea taxei de emitere, fondurile necesare fiind asigurate din PNRR.