Cyber Aegis: echipa din Sibiu care revoluționează educația digitală pentru copii

Acasa >

Articol

Ultimele săptămâni au fost o adevărată provocare pentru echipa Cyber Aegis din Sibiu. Împărțind timpul între orele de somn și un ritm alert de muncă, membrii echipei au reușit să depășească orice limită și să își aducă ideea inovatoare la viață. Cu doar 5 ore de somn în 4 zile, au reușit să pună bazele unei platforme educaționale care va ajuta copiii să navigheze în siguranță în lumea digitală. Munca lor asiduă a dat roade și au fost selectați pentru a intra în programul de mentorat Innovation Labs 2025. Membrii echipei sunt: Anamaria Dican (19 ani), elevă în anul terminal la Colegiul Național „Samuel von Brukenthal”, Andreea Magda (22 ani), studentă la ULBS, Facultatea de Inginerie, și Mircea Matei (21 ani), student la Facultatea de Științe din Sibiu.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

„Undeva pe la 6 dimineața am reușit să conturăm produsul final. Au fost cam 30 de ore, însă noi am plecat din Sibiu joi noaptea, spre București. Până duminică, când am terminat, am dormit doar 4 sau 5 ore. Au fost emoții mari, pentru că am fost primii care am prezentat. Până la urmă, a fost totul bine și am trecut în programul de mentorat.”, spune Anamaria Dican, membră a echipei Cyber Aegis.

Cyber Aegis este o platformă educațională interactivă destinată să îi învețe pe copii despre securitatea cibernetică într-un mod captivant și accesibil. Prin benzi desenate, mini-jocuri și o experiență de învățare gamificată, Cyber Aegis transformă siguranța digitală într-o activitate interesantă și ușor de înțeles, ideală pentru cei mici. Obiectivul principal al echipei este să ajute copiii să navigheze în siguranță pe internet, protejându-i de amenințările precum phishing-ul, cyberbullying-ul și încălcările de date.

„Propunem o platformă de învățare unde copiii se vor familiariza cu subiectul, după care o să aplice cele învățate în jocuri, de la a crea parole în siguranță, la evitarea mesajelor de la străini, recunoașterea reclamelor false. Practic, este un modul de învățare unde ei trec printr-o lecție atât scrisă, cât și ilustrată prin benzi desenate și, după ce trec de această parte de învățare, la sfârșitul căreia vor avea și întrebări, ei o să deblocheze modulul de jocuri, unde, acolo, dacă în lecție au învățat să facă o parolă sigură în joc, o să facă acest lucru în timp real. Practic, învățăm, după care ne jucăm și punem în practică cele învățate.”, spune Andreea Magda, membră a echipei Cyber Aegis.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Provocările nu se opresc aici

În perioada următoare, Cyber Aegis va lucra îndeaproape cu mentorii din programul Innovation Labs pentru a dezvolta și extinde platforma. De asemenea, echipa a lansat un chestionar adresat părinților pentru a înțelege mai bine preocupările acestora legate de siguranța copiilor online și pentru a crea resurse educaționale relevante.

„O aplicație, care se va numi The Learning League, în care învățăm copiii despre securitatea cibernetică. Am observat că ei interacționează cu mediul online, dar nu știu cum să se protejeze. Am făcut niște statistici și am văzut că problema ar începe de la clasele mici și ne-am hotărât să dezvoltăm ideea noastră.”

Cyber Aegis este acum pe cale să devină o resursă valoroasă pentru părinți, profesori și instituții educaționale din România, oferind soluții flexibile și accesibile pentru educația digitală. Cei care doresc să afle mai multe despre cum pot sprijini siguranța copiilor lor pe internet pot explora și beneficia de o perioadă de testare gratuită.

„În iunie o să avem o aplicație mobilă care o să fie funcțională, după care o să existe și un site. O să fie o parte gratuită, după care se poate continua pe baza unui abonament. Pe lângă a învăța copiii cum să se apere de amenințările din mediul online, dorim să adăugăm și alte domenii, precum educația financiară, educația antreprenorială, în general ceea ce nu se învață în școli. Ne dorim ca, pe viitor, aplicația să fie folosită de copii din întreaga lume.”, susține Mircea Matei, membru al echipei Cyber Aegis.

Provocările sunt mari, dar echipa Cyber Aegis este pregătită să le facă față și să aducă o schimbare reală în educația digitală din România. Hackathonul Innovation Labs 2025, desfășurat recent la București, a fost un eveniment care a adunat 281 de participanți și 93 de echipe din diverse orașe ale României, inclusiv Sibiu, Brașov, Constanța și Târgu Mureș. Echipa Cyber Aegis s-a numărat printre cele 31 de idei inovative care au fost selectate și au primit susținere pentru a continua dezvoltarea proiectelor lor.

„A fost o experiență foarte frumoasă, de la prezentare la sfaturi din partea mentorilor. A fost o adevărată provocare, erau persoane care îți demontau ideea, apoi veneau alții care o susțineau și, până la urmă, puse cap la cap, s-au legat toate. Am primit foarte multe sfaturi care ne-au ajutat să avem o propunere bună.”, declară membrii echipei.

Despre Innovation Labs

Innovation Labs este un program dedicat tinerilor antreprenori din domeniul tehnologic, oferindu-le oportunitatea de a transforma ideile în startup-uri de succes. Parteneriatele cu investiții strategice și mentori de renume asigură sprijinul necesar pentru dezvoltarea acestora.

Autor
14 martie 2025 la 14:40

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 9 ore
”Călăreții roșii” au câștigat amicalul cu liderul Ligii a IV-a, FC Inter
Echipa din Șelimbăr s-a impus, vineri, la Cisnădie, pe Stadionul ”Măgura”, cu 5-1 în fața ocupantei primului loc...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 10 ore
Doar o jumătate de cadou pentru Măldărășanu la împlinirea a 50 de ani. FC Hermannstadt a remizat la Ovidiu, cu Farul
Echipa sibiană a terminat la egalitate, sâmbătă, pe terenul Farului, ratând posibilitatea de a reveni pe primul loc...
Actualitate
5 min de citit
acum 1 zi
Video: Vinerea mare la biserica de pe Mihai Viteazu
Trecerea pe sub Sfântul Epitaf la slujba Prohodului din Vinerea Mare, biserica cu hramurile Înălţarea Domnului şi Sfântul...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
Anunț important din partea Muzeului ASTRA privind accesul la Slujba de Înviere
Credincioșii care doresc să participe la Slujba de Înviere de la Biserica din Bezded, din cadrul Muzeului ASTRA...
Actualitate
1 min de citit