Articol
La sfârșitul anului 2024, Banca Națională a României (BNR) a dat publicității un nou Raport asupra stabilității financiare în care a fost inclusă o tema specială dedicată accesului cetățenilor la numerar. BNR se declară preocupată constant de acest subiect, considerându-l important pentru activitățile economice, recunoscând totodată și că accesul la numerar conferă un grad ridicat de libertatea și autonomie.
˝ Pe lângă rolul important pe care numerarul îl are în circumstanțe normale, acesta se poate dovedi și mai relevant în situații de criză, mai ales având în vedere intensificarea riscului cibernetic pe fondul evoluțiilor geopolitice˝ -explică BNR în Raportul său, preluând în același timp o informație a autorității de protecție civilă din Suedia care recomandă, printre altele, deținerea de numerar suficient încât să acopere nevoile uzuale pentru o săptămână.
Top bancomate: București, Cluj, Timiș
În elaborarea conținutului temei speciale a raportului său BNR a colectat (printr-un chestionar) informații privind poziționarea bancomatelor (ATM) și unităților bancare și a coroborat datele cu cifre de la Institutul Național de Statistică. A rezultat , astfel, potrivit BNR, că cele mai multe bancomate sunt în Capitală (1604) , tot acolo unde și densitatea acestora la mia de locuitori este cea mai mare (un bancomat la 1160 de locuitori). În topul național se mai află județul Cluj ( 440 bancomate) și Timiș (413 bancomate). La coada clasamentului se află județul Giurgiu (77 bancomate, adică unul la 3386 de locuitori) .
La solicitarea Tribuna, în completarea datelor din raport, BNR a transmis că în județul Sibiu numărul total de bancomate era la finalul anului 2023 de 242, dintre care 139 în municipiul Sibiu. În mediul rural al județului se află 11 % din numărul total al bancomatelor.
˝Potrivit calculelor BNR, în județul Sibiu există aproximativ 61,3 bancomate la 100.000 de locuitori și 4,5 bancomate la 100 km pătrați ˝- arată BNR în răspunsul transmis redacției Tribuna.
În județul Sibiu, pentru supremația numărului de bancomate concurează Banca Transilvania și Banca Comercială Română (46, respectiv 43 bancomate la aceeași dată).
Datele colectate de BNR și transmise redacției dovedesc că există comunități în județul Sibiu fără bancomat, dar și că pe teritoriul comunei Șelimbăr există mai multe bancomate decât în orașul Tălmaciu, Săliște, Miercurea sau Ocna Sibiului. Municipiul Mediaș și orașele Agnita, Avrig și Cisnădie dispun de rețele bine puse la punct de ATM-uri, multe aparținând BCR, BT, BRD.
Potrivit datelor comunicate de BNR, în anul 2023, la nivelul județului Sibiu, au fost retrase în numerar de la bancomate 5,88 miliarde lei și 21,42 milioane euro (dintre care, în municipiul Sibiu, 3,66 miliarde lei și 15,89 milioane euro).
Nicolae EREM