Depresia, o problemă tot mai gravă la Sibiu: DSP trage un semnal de alarmă

Acasa >

Articol

Depresia, numită de specialiști „boala secolului” afectează tot mai multe persoane. În ciuda numărului tot mai mare de cazuri, mulți aleg să-și ascundă simptomele,  sistemul de sănătate ne fiind în totalitate pregătit să gestioneze acest fenomen.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

În 2024, la Sibiu, Direcția de Sănătate Publică (DSP) a raportat 226 de cazuri de depresie, dintre care 125 au fost înregistrate la femei. Un caz a fost identificat la un preadolescent, iar alte cinci la tineri cu vârste între 15 și 19 ani. Cu toate acestea, numărul real al celor care suferă de depresie este mult mai mare.

„Depresia afectează tot mai multă populație, indiferent de vârstă, iar aici trebuie tras un semnal de alarmă asupra faptului că, de cele mai multe ori, în lipsa ajutorului specializat, dublat de o coloană vertebrală de tratament specific, boala poate avea consecințe grave, chiar amenințătoare de viață. Încurajăm sibienii de toate vârstele să ceară ajutor consilierilor școlari, psihologilor, medicilor de familie și bineînțeles specialiștilor în sănătate mentală. Depresia este o boală și trebuie tratată ca orice altă afecțiune, fără rușine, dar cu seriozitate și multă empatie!”, a declarat Horatiu Cojocaru, director executiv DSP Sibiu.

Campanii de informare în școli

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Pentru a sprijini tinerii, DSP Sibiu desfășoară campanii de promovare a sănătății mintale în unitățile de învățământ. Reprezentanții Compartimentului „Promovarea Sănătății” organizează întâlniri cu elevii pentru a discuta despre depresie, anxietate și tulburările de alimentație. Scopul este de a-i ajuta pe tineri să înțeleagă simptomele acestor afecțiuni și să știe cum să acționeze pentru a-i sprijini pe cei aflați în dificultate.

„Depresia este o tulburare de sănătate mentală caracterizată printr-o stare persistentă de tristețe, lipsă de interes pentru activitățile de zi cu zi și o scădere generală a stimei de sine. La adolescenți, depresia poate fi uneori greu de recunoscut, deoarece simptomele se pot suprapune peste comportamentele și schimbările emoționale normale specifice vârstei.”, a declarat dr. Claudia Ciucurel, asistentă în cadrul Compartimentului „Promovarea Sănătății”.

Până acum, la sesiunile de informare au participat elevi de la Colegiul Național „Octavian Goga” și Școala Gimnazială Nr. 18, iar materialele informative au fost distribuite și medicilor de familie.

La nivel global, depresia afectează aproximativ 264 de milioane de persoane, indiferent de vârstă. Specialiștii atrag atenția că este esențial să vorbim deschis despre sănătatea mentală și să cerem ajutor atunci când este nevoie.

Autor
14 martie 2025 la 08:41

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 6 ore
Noaptea în care a răsunat “Hristos a Înviat” (şi) la biserica de pe Mihai Viteazu
Sărbătoarea Învierii, ca orice sărbătoare a creştinătăţii, este, în desfăşurarea ei, aceeaşi. Nu e ceva diferit de la...
Actualitate
3 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 1 zi
”Călăreții roșii” au câștigat amicalul cu liderul Ligii a IV-a, FC Inter
Echipa din Șelimbăr s-a impus, vineri, la Cisnădie, pe Stadionul ”Măgura”, cu 5-1 în fața ocupantei primului loc...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 1 zi
Doar o jumătate de cadou pentru Măldărășanu la împlinirea a 50 de ani. FC Hermannstadt a remizat la Ovidiu, cu Farul
Echipa sibiană a terminat la egalitate, sâmbătă, pe terenul Farului, ratând posibilitatea de a reveni pe primul loc...
Actualitate
5 min de citit
acum 1 zi
Video: Vinerea mare la biserica de pe Mihai Viteazu
Trecerea pe sub Sfântul Epitaf la slujba Prohodului din Vinerea Mare, biserica cu hramurile Înălţarea Domnului şi Sfântul...
Actualitate
1 min de citit