Articol
În a doua conferință a TNRS din acest an, dedicată Microstagiunii Secției Germane a Teatrului Național „Radu Stanca“ Sibiu, s-au prezentat punctual câteva dintre evenimentele care vor avea loc în această săptămână. Conferința a fost susținută de Constantin Chiriac, directorul general al TNRS, și Hunor Horvath, șeful Secției Germane a TNRS.
Microstagiunea Secției Germane a devenit deja o tradiție a teatrului datorită spectacolelor din ultimul an, având scopul de a ajunge cât mai aproape de publicul tânăr.
Ce vedem în această săptămână
Astfel, programul pieselor va începe miercuri, ora 19 cu spectacolul din Franz Kafka, în Sala Mare a TNRS.
Joi, orele 16 și 20, la Promenada Mall, va avea locun spectacol de Eugen Jebeleanu – „E doar sfârșitul lumii” , care se desfășoară la subsolul mall-ului, într-un spațiu inedit pentru teatru, deoarece nu forțează publicul, ci îl provoacă să fie activ, cu sufletul deschis.
Vineri, ora 19 va avea loc spectacolul „Nunta însângerată”, la TNRS, unde se va pune accent pe promovarea dialogului intercultural. Pentru Secția Germană, acesta a devenit un obiectiv cultural, aducând în prim-plan actori din întreaga lume și regizori internaționali.
„Acest spectacol vrea să realizeze o îmbinare între tradiție și modernitate. Vrem să ajungem și în zona rurală printr-un program dedicat bisericilor fortificate, deoarece toți oamenii trebuie să aibă acces la cultură”, a transmis Hunor Horvath, șeful Secției Germane a TNRS.
Sâmbătă, pe 15 martie, ora 17, ultimul spectacol al microstagiunii va fi „Cu pietre în buzunare”, un studiu acompaniat de Romulus Cipariu, scris în Anglia, adaptat în Transilvania și filmat în parcul Astra.
„Am încercat să abordăm o tematică ce reflectă aspecte politice, deoarece trăim în această lume. Omul rătăcit în universul birocratic este un subiect actual. Sunt povești contemporane și simple, prin care vrem să reflectăm fricile oamenilor care ne înconjoară în România”, a afirmat Hunor Horvath.
Constantin Chiriac este mândru de sprijinul internațional de care beneficiază acest sezon teatral: „Ne bucurăm să avem sprijin internațional în sezonul teatrului german. Am văzut multă solidaritate, însă, din păcate, noi nu știm să valorificăm avantajele comunităților.”
La sfârșitul lunii martie, iubitorii de teatru sunt așteptați la Festivalul Filmului Francez, la Centrul Cultural Habitus din Piața Mică. Vor fi proiectate cinci lungmetraje apreciate de public la Festivalul de la Cannes, iar biletele vor costa între 8 și 20 de lei.
Foto: Răzvan NEGRU