Articol
La sfârșitul lunii februarie, după festivitatea de acordare a titlul de DOCTOR HONORIS CAUSA, din partea Universității din Oradea, comandantului (rectorului) Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu”, gl.bg.prof.univ.dr.ing. Ghiță Bârsan ne declara, la revenirea sa acasă, următoarele: „Trăiesc un moment special al carierei mele militare și universitare. Cu câteva luni înainte de finalul parcursului meu de militar și rector al Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu am fost onorat de titlul pe care Universitatea din Oradea mi l-a acordat în semn de apreciere și recunoaștere a activității de până acum”.
Decretul privind trecerea în rezervă a generalului de brigadă cu o stea Ghiță Bîrsan, semnat de președintele interimar, Ilie Bolojan, în 10 martie, confirmă declarația comandantului (rectorului) Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu”, din februarie.
Contactat de Tribuna, gl.bg.prof.univ.dr.ing. Ghiță Bârsan, a declarat: „La 1 aprilie voi împlini 60 de ani și conform Statului cadrelor militare va trebui să trec în rezervă. În conformitate cu Legea 199/2023, art 83, aliniat 5, funcția de comandant/rector se ocupă prin concurs, conform reglementările MApN. Confirmarea în funcția de rector se realizează prin ordin al Ministrului Educației, pe baza rezultatului concursului transmis Ministerului Educației de instituția organizatoare”, spune comandantul (rectorul) Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu”, gl.bg.prof.univ. dr.ing. Ghiță Bârsan, continuând: „Deocamdată ne concentrăm pe evenimentele pe care le avem de parcurs, anume: în 10-13 martie a.c., Cursul avansat pentru calificările militare” care se desfășoară în AFT sub egida Colegiului European de Securitate și Apărare, Belgia. Ulterior în 11-14 martie a.c. reacreditarea domeniului de masterat de către o comisie a ARACIS. În zilele de 13-15/16 martie AFT va găzdui Consiliul Național al Rectorilor, eveniment care are loc pentru prima data într-o universitate militară cu prezența tuturor rectorilor din universitățile din România, dar și cu invitați din Republica Moldova, la care participă conducerea Ministerului Educației și Cercetării, precum și reprezentați din Ministerul Apărării Naționale.
Următorul eveniment de referință pentru AFT este a IV-a Conferința Internațională de Tehnologii Emergente și Disruptive care se desfășoară sub patronajul Academiei Oamenilor de Știință din România, pentru care avem ca parteneri Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca și Universitatea Titu Maiorescu din București. În zilele de 18-20 martie o să puteți consemna reprezentarea AFT la Consiliul militar al Statului Major al Forțelor Terestre, apoi găzduirea competiție locale de securitate cibernetică pentru tineri UNbreakable 2025, iar 19 martie același eveniment dar ân extensie, de această dată deschis tuturor tinerilor din România. În această lună efervescentă procesul de învățământ rămâne constant în atenția noastră la/în parametrii performanței profesionale de excelență. Un exemplu de bune practici îl constituie deschiderea taberei de vară de instruire pentru studenții anului III, din perioada 10-16 martie. Odată cu acest eveniment vom inaugura și Centrul de tehnologii avansate de instruire din Poligonul Perii Daii, centru care permite instruirea în domeniul dronelor, războiului electronic, utilizarea sistemelor de simulare constructiva (VBS3, JCATS), a senzorilor și a capabilităților poligoanelor existente în cadrul instruirii individuale și colective.” a mai spus rectorul AFT.