Surprizele din blidul cu ciorbă

Acasa >

Articol

Vremea se anunță mărinimoasă în acest sfârșit de săptămână, e și 8 Martie, așa că poate vă hotărâți să ieșiți la restaurant. Restaurant am zis? Ei, a merge să mănânci în oraș, a socializa la masă e un obicei pe care tehnologia și tendințele dictate de acesta i-au cam dat la temelie. Auzeam ieri, la radio, vorbindu-se despre un studiu al cărui rezultat dă un verdict ce nu trebuie luat neapărat ca realitate incontestabilă. Concluzia era că oamenii merg tot mai puțin la restaurant, pentru că puzderia de influenceri ce jonglează cu rețete de tot felul în mediul virtual i-a încredințat pe mulți că pot fi bucătari de succes la ei acasă. Cu alte cuvinte, o rețetă pe care o credeai foarte complicată îți este dezvăluită într-un filmuleț postat pe un site, iar tu te apuci să o pui în practică, pas cu pas, sub îndrumarea „chef”- ului de ocazie. Și ca să nu elimini cu totul componenta de socializare, inviți și câțiva prieteni pe care încerci să-i convingi de nou descoperitele tale abilități de bucătarînnăscut. Nu e nimic rău în asta, observăm doar o mutație la nivel comportamental. Un alt motiv arătat de studiul despre care vorbeam, pentru care lumea e mai rezervată când vine vorba să meargă la restaurant, ar fi prețul mare plătit pentru un blid de mâncare. „Am fost recent la restaurant cu două prietene și am lăsat 300 de lei pentru nimic”, spunea o ascultătoare ce comenta pe pagina de socializare a postului de radio. Aici lucrurile au nevoie de oarece nuanțări pentru că replicile slobozite la mânie nu au, întotdeauna, și un conținut ridicat de adevăr. Firește, comparând prețul cu care ai putea mânca acasă același preparat cu cel pe care îl plătești la restaurant, te vei convinge că e mult mai avantajos să îngurgitezi în propria bucătărie. Doar că prețul pentru acel fel de mâncare la restaurant include o droaie de cheltuieli, pe lângă materia primă: chirie, utilități, salariile bucătarilor, ospătarilor, impozite. În plus, cel care are această afacere trebuie să obțină și un profit, pentru că restaurantul nu e cantină socială. Sunt calcule simple de care oricine ar trebui să țină cont când se avântă în comparații ce pun față în față mâncatul acasă cu cel la restaurant. Subiectul poate părea banal(e weekend, fraților, să mai lăsăm politica), dar el vorbește despre paradoxala reducere a puterii de înțelegere a oamenilor în contextul avalanșei de informații prăvălite peste ei și despre un soi de izolare alimentată de omniprezența tehnologiei. Iar de aici, de la blidul cu ciorbă, putem porni discuții despre alte și alte schimbări resimțite din plin în societate.

Imagine intercalată
Imagine intercalată
Autor
07 martie 2025 la 06:01

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Dragos BAKO
acum 2 zile
Când vrei să Paști pe pajiști cu sarmale
E vremea colindelor. Mă scuzați, am încurcat șabloanele de Paști cu cele de Crăciun. Revin: trebuie să fim...
Editorialul zilei
3 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 4 zile
Unii te aruncă din tren ca să te urce în avion
Ca niște pristandale de studio, analiștii neamului numără procentele pe care candidații cu oarece șanse la turul doi...
Editorialul zilei
3 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 5 zile
Cine a scuipat venin până duminică, nu are cum să reverse blândețe de luni încolo
Am pășit, de luni, în Săptămâna Mare, așa că am și auzit îndemnurile unora la abținere de la...
Editorialul zilei
3 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 5 zile
Planuri clocite, pofticioși intoxicați
Dacă cineva își imaginează că Nicușor Dan s-a trezit într-o dimineață și, în timp ce își bea cafeaua,...
Editorialul zilei
2 min de citit