Drumeție în Munții Orăștiei, pe Platoul Vârtoapelor, în căutarea ghioceilor bogați

Acasa >

Articol

Sâmbătă de 8 martie, ghidul de turism-Dumitru Troancă organizează o drumeție specială în Munții Orăștiei, în apropiere de Sarmizegetusa Regia. Cu această ocazie pasionații de natură sunt invitați să descopere „covoarele” de ghiocei bogați (Leucojum vernum) ce acoperă Platoul Vârtoapelor.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Platoul Vârtoapelor este unul dintre puținele locuri din România unde această specie se dezvoltă în număr foarte mare. Ghioceii bogați sunt protejați prin lege, iar faptul că zona este mai puțin accesibilă contribuie la conservarea lor. Pe lângă ghiocei, în această perioadă, platoul este acoperit și de leurdă (usturoiul ursului), o plantă comestibilă apreciată pentru proprietățile sale nutritive. Spre deosebire de ghiocei, leurda poate fi culeasă fără restricții.

Denumit popular și luște, ghiocelul bogat este o specie aparte de ghiocel, diferită de cel comun prin dimensiunea mai mare (25-30 cm) și prin faptul că florile sale prezintă pete galben-verzui pe petale. Această plantă perenă cu bulbi este originară din centrul și sudul Europei și poate fi găsită în doar câteva locuri din România. Culegerea ghioceilor bogați este strict interzisă, însă excursioniștii îi vor putea admira și fotografia.    

Ce alte atracții putem descoperi în zonă

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Ghidul ne-a oferit câteva detalii despre drumeție și atracțiile pe care participanții le vor descoperi de-a lungul traseului.

„Traseul nu este unul de dificultate mare, aș aprecia că este cel mult de dificultate medie. Vom parcurge cu mașinile personale distanța până la Grădiștea de munte (jud. Hunedoara) și vom parca la marginea localității. Cei care vin direct acolo ne vom întâlni la ora 9.00, la intrarea în sat. De acolo, vom avea de parcurs o distanță de circa 5 km, cu o diferență de nivel de 600 m, pentru a ajunge pe platou. În mare parte, vom folosi un drum agricol, dar în partea superioară vom folosi și poteci din zonă pentru a accede la locul în care vom găsi ghioceii. La întoarcere vom reveni parțial pe un alt traseu, pentru a ne bucura de peisajul carstic,plin de doline, al zonei respective”, a detaliat Dumitru Troancă.

Coborârea de pe platou va oferi drumeților o priveliște spectaculoasă asupra Masivului Șureanu, mai ales în lumina apusului. După drumeție, vor vizita și Sarmizegetusa Regia, situată la doar 10 km distanță, pentru a explora vestigiile vechii capitale a Daciei.

Taxa de participare este de 90 lei/adult, 30 lei/copil între 6 și 14 ani, iar înscrierile se pot face la nr. 0722 177001 sau pe mail la dumitru@sibiu-guide.ro. Biletele se pot achiziționa și online de pe  https://embed.booktes.com/embed/ticket/drumetie-la-ghioceii-bogati-din-platoul-vartoapelor?fbclid=IwY2xjawIymS5leHRuA2FlbQIxMAABHYGl5yS5qlZcd6p5UdM3d8YbTLpH-NoD4Q59CmfcJvvL-MSLL5ogsuoqDQ_aem_hngllRsXjM2Hgp28qYSJqw

Autor
04 martie 2025 la 11:38

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 7 ore
”Călăreții roșii” au câștigat amicalul cu liderul Ligii a IV-a, FC Inter
Echipa din Șelimbăr s-a impus, vineri, la Cisnădie, pe Stadionul ”Măgura”, cu 5-1 în fața ocupantei primului loc...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 8 ore
Doar o jumătate de cadou pentru Măldărășanu la împlinirea a 50 de ani. FC Hermannstadt a remizat la Ovidiu, cu Farul
Echipa sibiană a terminat la egalitate, sâmbătă, pe terenul Farului, ratând posibilitatea de a reveni pe primul loc...
Actualitate
5 min de citit
acum 1 zi
Video: Vinerea mare la biserica de pe Mihai Viteazu
Trecerea pe sub Sfântul Epitaf la slujba Prohodului din Vinerea Mare, biserica cu hramurile Înălţarea Domnului şi Sfântul...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
Anunț important din partea Muzeului ASTRA privind accesul la Slujba de Înviere
Credincioșii care doresc să participe la Slujba de Înviere de la Biserica din Bezded, din cadrul Muzeului ASTRA...
Actualitate
1 min de citit