Articol
Pe măsură ce decalajul de competențe în materie de securitate cibernetică continuă să crească atât în sectorul privat, cât și în cel public, competițiile pe această temă au fost recunoscute la nivel mondial ca o eficientă de a găsi noi talent. Mai mult decât atât, aceste inițiative au fost create pentru a încuraja dezvoltarea competențelor necesare pentru o carieră în securitate cibernetică. Promovarea securității cibernetice în rândul tinerilor și dezvoltarea comunităților locale și a centrelor de excelență în securitate cibernetică este o prioritate pe care Academia Fortelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu o are în vedere și susține cu responsabilitatea în cadrul parteneriatelor deshise cu societatea civilă. În această ecuație formativă se înscrie și UNbreakable Sibiu. Această competiție locală, de tip Capture the Flag (CTF), este rezervată tinerilor între 16 și 25 de ani, fiind organizată de Bit Sentinel și Orange România. Evenimentul face parte dintr-o inițiativă mai largă susținută de UNbreakable România. Competiția o putem descrie, fără să gresim, ca fiind cel mai complex program național de securitate cibernetică pentru liceeni și studii, încă profund în priorități și strategiile României contemporane. Prin acest eveniment AFT, în calitate de gazdă, alături de alți inițiatori și parteneri oferă participanților șansa de a înțelege mai bine securitatea cibernetică și a pregătirii pentru cei interesați pentru competiția națională și internațională de profil.
Alte informații utile
La UNbreakable România 2025, participanții vor interacționa cu experți în securitate cibernetică, iar la finalul perioadei de pregătire, concurenții vor putea evalua performanțele în cadrul competiției individuale și a celei pe echipe (ambele online). Deschiderea evenimentului de la Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu va avea loc în 19 martie 2025 la ora 10:00. Deschiderea festivă va fi precedată de o prezentare introductivă și ulterior se intră în febra concursului individual. După cele 4-6 ore de concurs la festivitatea de premiere primii 3 concureți din clasament vor primi câte un Kit Hardware pentru Securitate IoT, anume: Nordic BLE Module pentru analiza traficului Bluetooth; Raspberry Pi Pico W cu display pentru proiecte WiFi: ESP-01 pentru monitorizare rețele wireless; NRF24L01+ (1km range) pentru analiza benzii 2.4GHz cu accesorii incluse: breadboard, fire, traducător nivel și documentație. existrea în programul UNbreakable Sibiu ediția 2025 este gratuită și înregistrarea se face direct la următorul link:https://unr25-local-sibiu.cyber-edu.com.
Ediția internațională
Cele mai bune 15 echipe ale concursului online pe echipe vor participa la finala UNbreakable România 2025. Finala va avea loc în formatul fizic și un pas important către diversificarea și crearea experienței participanților, care vor spiritul competitiv într-un mod autentic. Totodată, în paralel cu etapele competiționale online care au loc la nivel național, va avea loc și o ediție internațională. Competiția mai oferă un avantaj: acțiuni au oportunitatea de a rezolva exerciții de programare, de apărare cibernetică, incidente și investigații informatice, de identificare și remediere a vulnerabilităților din sisteme IT într-un mediu controlat și competitiv. În plus oferă resurse educaționale (articole, tutoriale, cărți) dar și posibilitatea de a avea discuții în grup cu mentori.