Articol
Cu prilejul Zilei Internaționale a Femeii, Muzeul Național Brukenthal anunţă vernisarea expoziției "Tonitza". În cadrul acesteia va fi expusă şi pictura "Maternitate", realizată în perioada 1927-1929 de Nicolae Tonitza, lucrarea fiind lotul cel mai valoros din licitația de toamnă "Top 100 mari maeștri ai artei românești” organizată de Artmark la 22 octombrie 2024.
Expoziţia va fi vernisată vineri, 7 martie, de la ora 10, la Galeria de Artă Națională şi îi are curatori pe dr. Alexandru Constantin Chituță şi dr. Iulia Mesea.
Pictura "Maternitate", estimată la 90.000 – 160.000 de euro, a fost adjudecată contra sumei de 200.000 de euro, fiind astfel cea mai scumpă pictură de Tonitza vândută în licitație. În baza bunei relații a Muzeului Național Brukenthal cu Artmark, colecționarul David Mooney a dorit ca lucrarea să fie expusă pentru o perioadă de un an în cadrul Muzeului Național Brukenthal.
Considerat „adevărat fenomen” al picturii româneşti din prima jumătate a secolului XX, personalitate complexă, pictor și grafician de o sensibilitate specială, un "temperament artistic excepțional", implicat la nivel social prin arta sa și prin activitatea pedagogică, Nicolae Tonitza (1883-1940) ocupă un loc special în istoria artei din România, fiind apreciat de specialiști și colecționari pentru talent și valoarea operei, pentru modernitatea și originalitatea sa și de public pentru emoția pe care lucrările sale o declanșează în spectator.
Lucrările păstrate în număr mare în patrimoniul Muzeului Național Brukenthal oferă repere pentru diferite perioade de creație și pentru majoritatea subiectelor valorificate în opera lui Tonitza.
Colecția Muzeului are o seamă de lucrări de pictură realizate de Tonitza, unele dintre ele fiind expuse încă din timpul vieții artistului în cadrul expoziției Grupului celor patru ce a avut loc la București în anul 1926. De asemenea, colecția de desene a muzeului deține un număr însemnat de portrete realizate la Balcic în iarna lui 1936.