Ce facem în weekend: plecăm în drumeție, mergem la teatru, la concert sau la expoziții

Acasa >

Articol

Muzeul Brukenthal, Muzeul ASTRA, Teatrul „Radu Stanca”, Teatrul „Gong”, Biblioteca ASTRA, Bastionul Soldisch, Filarmonica de Stat sunt locurile unde sibienii își pot petrece zilele libere din acest weekend. Cei cărora le plac ieșirile în natură pot pleca în drumețiile organizate de Programul Anii Drumeției.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Astfel, „PARIS-ODESSA: O călătorie în clarobscur” este expoziția de fotografie a artistei Géraldine Cario, pe care sibienii o pot vizita, în acest weekend, la Muzeul de Artă Contemporană Brukenthal, din strada Tribunei nr. 6. Această expoziție îi invită pe vizitatori într-o călătorie de la Paris la Odesa. Selectând douăzeci de imagini din cele peste 2.500 de fotografii realizate pe parcursul călătoriei sale, Cario creează o narațiune fragmentată pe care o prezintă sub forma unor diapozitive gigantice, păstrând proporțiile fotografiei tradiționale pe film.

Muzeul de Istorie Naturală, din strada Cetății nr. 1 le prezintă sibienilor expoziția de fotografie „Cum respiră pământul” a regizorului Dan Mihalcea. Aceasta va fi vernisată duminică, 2 martie, la ora 12.00, fiind un demers artistic care are trei obiective: scoate în evidență o lucrare artistică contemporană, pune în valoare o parte a patrimoniului natural al României și atrage atenția asupra contaminării mediului cu materiale care pot să influențeze în mod negativ funcția naturală a ecosistemelor. Expoziția este alcătuită din 20 de fotografii, 84/60 centimetri, pe care autorul le-a realizat la Vulcanii Noroioși de la Pâclele Mici din județul Buzău.

Tot la Muzeul de Istorie Naturală sibienii pot vizita expoziția „Păstrând natura vie. Metode de conservare”, care le propune o incursiune prin colecțiile muzeului pentru a observa tehnicile utilizate pentru conservarea specimenelor de istorie naturală: taxidermie, metoda conservării în mediu lichid, mumifiere, prepararea fosilelor, a nevertebratelor, a oaselor, a materialului vegetal și a colecțiilor microscopice.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Anii Drumeției începe excursiile sâmbătă, 1 martie, cu o drumeție ușoară, în familie, pe dealurile din Copșa Mică, ghid Ioana Pătrășcoiu. Duminică, 2 martie se vor organiza o drumeție ușoară, în familie, după mâțișori la Chiatra Lupoaiei, un circuit Gura Rîului – Chiatra Lupoaiei, ghid Dumitru Troancă și o drumeție de nivel mediu, dedicată micilor montaniarzi, la Cascada Bâlea și Piatra Răsunătoare, ghid Radu Zaharie.

Teatrul „Gong” începe luna martie cu Atelierul de Creat Povești – „Mărțișor călător”, sâmbătă, 1 martie, de la orele 10:00, 12:00, pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 10 ani. În acest atelier creativ, copiii vor da viață unui tablou special de 1 Martie, folosind tehnica decupajului și a decorării. Iar pentru că păsările se întorc din țările calde, cei mici le vor crea din hârtie colorată și le vor așeza pe crenguțe 3D, creând o compoziție unică ce vestește primăvara.

„Jungla”, spectacolul concert de Ada Milea va avea loc sâmbătă, 1 martie, ora 18:00 și duminică, 2 martie, ora 11:00, tot la Teatrul „Gong”, fiind recomandat copiilor cu vârsta peste 7 ani. Imaginați-vă o lume în care expedițiile nu mai au sens, fiindcă totul a fost deja descoperit, munții, mările și junglele au fost cucerite și puse pe hartă, adică: nu mai există nici un loc neexplorat. Acesta este coșmarul în care se trezește eroul nostru, Exploratorul, până când primește o invitație în Kenya și ajunge în jungla africană, unde întâlnește personaje bizare.

Biblioteca ASTRA îi cheamă pe cei mici la film. De data aceasta ei vor avea întâlnire cu „Scooby-Doo! Masca Șoimului Albastru”, unul dintre cele mai îndrăgite personaje de desene animate, la Compartimentul pentru Copii și Tineret (Corp B, et.1), vineri, 28 februarie, de la ora 17:00 .

Muzeul ASTRA întâmpină primăvara cu Târgul “Semințe cu suflet”, care va avea loc sâmbătă, 1 martie, de la 10:00, la Bastionul Soldisch din strada Bastionului nr. 6A. În cadrul acestui târg pasionații de grădinărit pot beneficia de sfaturile specialiștilor pentru a avea o grădină bogată în legume, fructe și plante ornamentale. Târgul de semințe va găzdui și un atelier de confecționare mărțișoare din materiale naturale și semințe. În paralel, Muzeul ASTRA le oferă vizitatorilor o nouă posibilitate de a cunoaște mai bine patrimoniul arhitectural al Sibiului prin vizitarea parțială a Bastionului Soldisch, ghidați de muzeograful Dr. Adrian Stoia între orele 10-16.

Teatrul „Radu Stanca” aduce pe scenă, în acest weekend, trei piese: „Orb de mină”, vineri, 28 februarie, ora 19:00, Sala Mare. Sat de munte. Transilvania. Zilele noastre. Oameni singuri. Singuri împreună. Un străin tulbură liniștea așezării. E polițist. Investighează ceva. După sosirea lui nimic nu va mai fi la fel. Râdem mult, cu gura până la urechi. Ca la cea mai veselă piesă bulevardieră.

„Soră-sa”, vineri, 28 februarie, ora 19:00, Centrul Cultural Habitus. Cunoaștem deja povestea Antigonei și a destinului său tragic în lupta de a își afirma propriile convingeri. Însă prea puțini știu povestea surorii sale, Ismena – cea care, încercând să evite blestemul ce i-a secerat familia, rămâne singură să deplângă moartea celor dragi. Ismena, adică Soră-sa, este cea care supraviețuiește pentru a vedea cum toată fericirea ei nu este decât o farsă în mâna zeilor.

„Electra”, sâmbătă, 1 martie, ora 17:00 și duminică, 2 martie, ora 17:00, Sala Mare. Întâlnirea inedită dintre texte din marea tragedie greacă și muzica populară maramureșeană readuce în vremea de azi o mitologie extraordinară, provocând crearea unui spațiu al confluențelor arhaice.

Filarmonica de Stat organizează vineri, 28 februarie, începând cu ora 19:00, concertul simfonic susținut de Orchestra Filarmonicii de Stat, dirijor Hermann Szabolcs, în cadrul căruia solistul Gódor Erzsébet, la țambal va interpreta Camille Saint-Saëns – Introducere și Rondo capriccioso în La major, op.28; Pablo de Sarasate – Melodii lăutărești; David Popper – Rapsodia ungară; Vittorio Monti – Csárdás; Antonín Dvořák – Simfonia a 4-a în re minor, op. 13.

Sursa foto: Arhiva Tribuna

 

 

 

 

Autor
27 februarie 2025 la 10:52

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 41 minute
”Călăreții roșii” au câștigat amicalul cu liderul Ligii a IV-a, FC Inter
Echipa din Șelimbăr s-a impus, vineri, la Cisnădie, pe Stadionul ”Măgura”, cu 5-1 în fața ocupantei primului loc...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 2 ore
Doar o jumătate de cadou pentru Măldărășanu la împlinirea a 50 de ani. FC Hermannstadt a remizat la Ovidiu, cu Farul
Echipa sibiană a terminat la egalitate, sâmbătă, pe terenul Farului, ratând posibilitatea de a reveni pe primul loc...
Actualitate
5 min de citit
acum 20 ore
Video: Vinerea mare la biserica de pe Mihai Viteazu
Trecerea pe sub Sfântul Epitaf la slujba Prohodului din Vinerea Mare, biserica cu hramurile Înălţarea Domnului şi Sfântul...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 21 ore
Anunț important din partea Muzeului ASTRA privind accesul la Slujba de Înviere
Credincioșii care doresc să participe la Slujba de Înviere de la Biserica din Bezded, din cadrul Muzeului ASTRA...
Actualitate
1 min de citit