Articol
Muzeul ASTRA organizează, împreună cu grupul "Semințe cu suflet" un târg de semințe, sâmbătă, 1 martie, începând cu ora 10, la sediul muzeului de pe str Bastionului nr. 6 A.
Până la epuizarea semințelor, pasionații de grădinărit pot beneficia de sfaturile a 15 membri ai grupului și de îndrumarea lor specializată pentru a avea o grădină bogată în legume, fructe și plante ornamentale.
"Așa cum se întâmpla și în satul tradițional, la început de primăvară, cunoscuții făceau schimb de semințe, luau aminte la învățăturile venite din experiență, selectând semințele celor mai bune legume și fructe. Schimbul acesta avea loc în cadrul unei relații apropiate între dăruitor și primitor; astăzi, cu ajutorul grădinarilor pasionați din cadrul grupului Semințe cu suflet, comunitatea creată în jurul acestui tip de eveniment este una foarte bogată atât în producători de semințe cât și în cei interesați de aceste semințe și sfaturi. În gospodăria tradițională, semințele uscate bine și învăluite în bucăți de hârtie, apoi păstrate în coșulețe de nuiele, erau puse primăvara devreme unele în răsadnițe, altele semănate direct în pământ, fiecare după rostul ei. Grija și răbdarea donatorilor de semințe, care le curăță, le usucă, le păstrează în condiții optime, iar apoi vin cu ele în întâmplinarea noastră, merită să fie răsplătită cu grija noastră de a lua doar semințele de care avem nevoie, de a semăna aceste semințe, de a le înmulți și de a le dărui la rândul nostru.”, a declarat Mihaela Gherghel, muzeograf.
Târgul de semințe va găzdui și un atelier interactiv de confecționare de mărțișoare din materiale naturale și semințe, "un demers menit să ajute la educarea participanților în spiritul utilizării creative a materialelor naturale și al creării de lucruri utile", după cum transmite comunicatul emis de muzeu.
În aceeaşi zi, cei interesaţi pot vizita, parțial, Bastionul Soldisch, ghidajul fiind oferit de muzeograful dr. Adrian Stoia. Programul de vizitare este între orele 10 şi 16.