Articol
Cum ploaia amenințărilor cade necontenit peste români, după scenariile de tip „uite plafonarea – nu e plafonarea” aplicate în cazul energiei, a venit rândul să ni se bage spaima în minte și în portofel, din cauza prețurilor polițelor RCA. Jale mare, nu peste multă vreme cică prețurile vor crește pentru că expiră perioada de plafonare a lor. Orice proprietar de mașină care a încheiat de curând o asemenea poliță a putut constata o majorare de preț, chiar și cu 30 de procente. Cu alte cuvinte, prețul e plafonat, dar de plătit tot plătim mai mult.
Zic unii cu nasul vârât mai mult prin cifre că, în scurtă vreme, polițele RCA de la noi ar putea ajunge la nivelul celor din Germania; rămâne să ne mai aliniem cu nemții în privința salariilor, infrastructurii rutiere, medicale ș.a.m.d. Cu astea din urmă e mai greu. Asiguratorii de la noi au și o explicație pentru scumpirea polițelor: sumele mari ce trebuie plătite pentru multele stricăciuni rezultate în urma evenimentelor rutiere petrecute pe șoselele din România. Afirmația nu e o scorneală, știut fiind că suntem una dintre țările în care se produc foarte multe accidente. Instinctiv, mulți vor da vina pe infrastructura rutieră dezastruoasă. Da, e una dintre principalele cauze, însă, poate că există ceva mai grav, comportamentul unor inconștienți ce se cred regii șoselelor. Iar de aici intrăm pe verigile unui lanț al slăbiciunilor. Legislația românească e blândă și ineficientă când vine vorba de sancționat derapajele unor teribiliști care au trecut prea ușor testul psihologic pentru obținerea permisului de conducere.
Nu putem da vina exclusiv pe lipsa autostrăzilor, având în vedere numărul mare al trepanaților ce conduc agresiv, sfidând reguli elementare de circulație și prezența în trafic a celorlalți conducători auto. Practic, scumpirea polițelor RCA este cauzată și de ei deoarece, multe dintre accidentele care presupun decontarea cheltuielilor de reparații sunt provocate de excesul de zel manifestat la volan. Știu, nici asiguratorii nu sunt entități canonizabile, dar să privim puțin și în jurul nostru, la fauna care se găsește în trafic. Încă o dată se confirmă faptul că unele neplăceri, neajunsuri nu sunt alimentate exclusiv de alții, ci își trag seva și din acțiunile celor ce se consideră victimele exploziei prețurilor. Dar e mai simplu să dai vina, pentru orice, pe alții, fără a te uita puțin și în oglindă.