Proiectul „Prevenirea abandonului școlar la Liceul Tehnologic Mârșa” s-a încheiat cu „Șezătoarea din bătrâni”

Acasa >

Articol

Timp de trei ani, Liceul Tehnologic din Mârșa a fost beneficiarul numeroaselor și diverselor activități cuprinse în proiectul PNRAS – Prevenirea abandonului școlar la Liceul Tehnologic Mârșa. Zilele trecute, elevii și cadrele didactice de la instituția de învățământ din Mârșa, împreună cu invitații acestora, „au pus punct” acestui proiectului, prin cea de-a treia ediție a „Șezători din bătrâni”, găzduită de Casa de Cultură a orașului Avrig. Acțiunea a fost realizată prin implicarea deosebită a Ansamblului Folcloric „Mlădițele”, unul dintre beneficiarii principali ai implementării proiectului în instituția de învățământ din Mârșa.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Îmbrăcați în frumoase costume populare specifice zonei, protagoniștii evenimentului (copii, coordonatori și organizatori), au pus stăpânire aproape două ore pe scena Casei de Cultură Avrig, pe care au transformat-o într-o gazdă de șezătoare. Aici, s-au spus glume, s-a cântat, s-a jucat, s-a croșetat sau s-a cusut, fiecare dintre cei implicați demonstrând, prin ce s-a priceput mai bine, că poate contribui la promovarea unui vechi și tradițional obicei… Și s-a întâmplat asta chiar dacă elevii și preșcolarii din Mârșa nu provin dintr-o zonă cu tradiție și istorie în ceea ce privește folclorul, obiceiurile populare, meșteșugurile tradiționale etc. „Șezătoarea din bătrâni” a fost despre emoție, lacrimi de bucurie, mândria de a purta costumul popular cu tricolorul la brâu, sentimentul de apartenență la cântecul și jocul popular și mai ale, despre satisfacția realizării unui eveniment apreciat de public prin aplauze călduroase întinse pe durata unor seci de secunde.

„A fost cântec, a fost joc și… voie bună! S-a lucrat, s-au spus glume, ghicitori, s-a desfăcut cucuruz… așa cum era în șezătoare. Activitatea ne-a purtat pe calea cântecului și jocului pe meleaguri istorice din țara noastră: Banat, Moldova și Ardeal, alături de soliștii Miruna Ana, Patricia Cioancă, Ariana Ofileanu, prof. Laura Andraș Prisacă. Am descoperit împreună valoarea inestimabilă a costumului popular, purtat cu mândrie de elevii din școala noastră, dezvoltându-le astfel spiritul pentru valorile tradiționale românești.

Activitatea ,,Șezătoarea din bătrâni", ediția a-III-a, a încheiat activitățile cultural – comunitare prevăzute în cadrul proiectului PNRAS – Prevenirea abandonului școlar Liceul Tehnologic Mârșa. Pe parcursul celor trei ani s-au atins cu succes obiectivele propuse: promovarea obiceiurilor și tradițiilor în rândul elevilor și consolidarea  colaborării între şcoală, familie, comunitate în scopul aprecierii valorilor tradiționale.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Felicitări elevilor! Sunteți minunați!

Mulțumim tuturor cadrelor didactice celor care și-au adus contribuția la realizarea acestor activități, precum și celorlalte compartimente din unitatea școlară, care au sprijinit de fiecare dată acțiunile proiectului PNRAS!

Mulțumim părinților și comunității mârșene, Primăriei Avrig și Casei de Cultură a orașului Avrig, care a fost gazda ultimelor două ediții.

„…datinile, proverbele, muzica și poezia sunt arhivele popoarelor, iar cu ele se poate constitui trecutul lor îndepărtat. Căci nu există bucurii mai de preț ca averea de cuget și simțire inclusă și păstrată cu sfântă grijă de-a lungul vremurilor în adâncul  sufletului românesc, al moșilor și strămoșilor noștri.” Alexandru Vlahuță”, au postat organizatorii, după eveniment.

Odată încheiat acest proiect, s-a deschis calea spre alte provocări, proiecte și inițiative, a căror scop primordial trebuie să fie menținerea interesului copiilor pentru frecventarea sistemului educațional, cu implicarea deosebit de importanță în acest demers a comunității locale.

 

Autor
23 februarie 2025 la 12:53
852 de vizualizari

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
acum 1 oră
Apariția și dispariția Parcului din Piața Mare. Informații din Sibiul anilor ´40
În poveștile despre trecutul orașului spuse de bunicii sibieni apare deseori parcul din Piața Mare, desființat în anul...
Actualitate
8 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 1 oră
Dacă vor ajunge în finală, sibienii ar putea juca ACASĂ cu trofeul Cupei României pe masă! ”Municipalul”, preferatul federației
Pentru al treilea an consecutiv, Stadionul ”Municipal” ar urma să găzduiască finala Cupei României. Arena sibiană a fost...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 2 ore
Ce spune ”Șumi” despre zvonurile că ar urma să fie înlocuit chiar cu Măldărășanu: ”Îi doresc baftă și îi curăț vestiarul!”
La un pas să rateze obiectivul, calificarea în cupele europene, Marius Șumudică își simte viitorul amenințat pe banca...
Actualitate
1 min de citit
Autor b.o.n.
acum 2 ore
Antrenorul Rapidului crede că Hermannstadt are prima șansă de a se califica în finala Cupei
Marius Șumudică a declarat, într-o conferință de presă, după sosirea la Sibiu, că echipa lui Măldărășanu este favorită...
Actualitate
1 min de citit