Casa Teutsch din Sibiu, gazda unei prelegeri publice despre transilvăneanul Fritz Balthes

Acasa >

Articol

Înainte de a prezenta date sumare despre această prelegere publică se cuvine să vă oferim sumare date despre arhitectul transilvănean.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Cine a fost ardeleanul saxon

Arhitectul cunoscut în varianta populară ca fiind Fritz Balthes era în actele oficiale înscris ca fiind Friedrich Balthes, născut la 20 iunie 1882 la Sighișoara și declarat dispărut în 1914 în Serbia. Tatăl lui Julius Balthes a fost funcționar fiscal, iar mama lui Josefine, provenea din familia Fronius. Balthes avea patru frați când mama lui a murit. Cu toate că atunci avea doisprezece ani nu a renunțat la școală și a urmat liceul la Sighișoara. Ulterior a studiat la Universitatea Tehnică din Charlottenburg, la München dar și la Universitatea Tehnică din Karlsruhe, unde și-a luat diploma în 1905. În timpul studiilor a întreprins excursii de studii la Veneția, Alsacia și Pădurea Neagră. După terminarea studiilor, Balthes a lucrat inițial pentru arhitectul Otto March – la Berlin. În 1906-1907 a trebuit să facă serviciul militar ca cetățean maghiar. În 1909, Balthes și-a deschis propriul cabinet de arhitect la Sighișoara. În anii următori a proiectat școli, centre parohiale și comunitare precum și alte clădiri publice și private. Arhitectul  Balthes a fost, de asemenea, implicat în studii de construcție dar și în restaurarea unor clădiri istorice. În 1914 a planificat „orașul-grădină „Neu-Tartlau, care urma să fie construit între Kronstadt și Tartlau. Arhitectul a fost activ și în  cadrul „Asociației Sebastian Hann pentru eforturi locale de artă”. Cu prilejul adunării generale a asociației, care a avut loc în anul 1908, Balthes a pregătit o expoziție de fotografie în care a arătat exemple bune dar și cele rele din salba construcțiilor ridicate în Transilvania. În 1914 a plecat să lupte în primul război mondial ca soldat. A murit în Serbia în primul an de război în circumstanțe neclare. Potrivit unui raport militar, înaintat familiei sale în iunie 1916 în care era declarat de persoană dispărută, se specifica că: „ultima dată a fost văzut pe 15 decembrie 1914 la Semlin și Belgrad” .

„Firma de construcții Fritz Balthes” 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

„Firma de construcții Fritz Balthes” a fost continuată de cei mai apropiați colegi ai săi după moartea lui Balthes, după modelul proiectelor și stilurilor arhitecturale promovate în „cabinetul de arhitectură Balthes” de la Sighișoara. În Arhiva Centrală a Bisericii Evanghelice C.A. din România, în Casa Teutsch din Sibiu, sunt păstrate în original planuri, schițe, procese-verbale, scrisori etc.. În acest sens Casa Teutsch va fi gazda unei prelegeri despre arhitectul transilvănean Fritz Balthe ( luni, 24 februarie 2025, ora 14.). Prelegerea în limba română va fi susținută de directoarea Casei Teutsch, dr. Gerhild Rudolf, context în care construcțiile proiectate de Balthes se prezintă cu ocazia comemorării celor 110 ani de la moartea arhitectului, o oportunitate pentru studenți și curioși de a le fi prezentate implicit fotografii realizate de arhitect în teren, din perioade diferite, care sunt o mărturie a bogatei activități profesionale susținută de ardeleanului saxon. 

Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image

21 februarie 2025 la 20:00

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Maria-Antonia OANA
acum 13 minute
Astrid Fodor, mesaj emoționant după moartea Papei Francisc: „L-am admirat pentru blândețe, empatie și energia molipsitoare”
Primarul Sibiului, Astrid Fodor, a transmis un mesaj de condoleanțe odată cu trecerea la cele veșnice a Papei...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 oră
„Udatul” fetelor de Paști, obicei săsesc care încă se păstrează
În a doua zi de Paști are loc „udatul” fetelor,  un obicei preluat din cultura comunităților săsești și...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 4 ore
Fetiță de 7 ani, lovită de mașină lângă Zoo
Un accident s-a produs luni, în a doua zi de Paști, pe Calea Dumbrăvii, zona Zoo. O fetiță...
Actualitate
1 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 4 ore
Măldărășanu, după remiza cu Farul: ”Aceeași meteahnă a noastră, nu învățăm din greșeli”. Motivul pentru care nu e supărat pe jucătorii săi
Antrenorul echipei sibiene era dezamăgit, la finalul meciului de la Ovidiu, pentru faptul că echipa sa a obținut...
Actualitate
3 min de citit