Cât ne poate „costa” o răceală. 190 de lei, cel mai ieftin tratament

Acasa >

Articol

Vremea s-a răcit brusc și odată cu această schimbare a crescut și numărul răcelilor. Pe lângă virozele și gripa care umpleau și până acum cabinetele medicale, apar și stările neplăcute cauzate de frig.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Pe lângă disconfortul creat de boală, cei care au ghinionul să se îmbolnăvească de gripă, de viroze respiratorii ori să fie chinuiți de o răceală de sezon, vor trebui să plătească sume consistente pentru a se trata. O răceală (vom folosi acest termen generic) ne poate „costa” chiar și câteva sute de lei dacă vom cumpăra toate medicamentele prescrise de medic.

De obicei, în astfel de cazuri ne adresăm medicului de familie, dar sunt și pacienți care merg la medicul specialist, la cabinetul particular, ceea ce crește cheltuielile cu sume cuprinse între 200 și 400 de lei.

Ai răcit? Tratamentul costă cât o pereche de pantofi

Imagine intercalată
Imagine intercalată

De obicei medicii prescriu medicamente, siropuri, picături pentru a combate cât mai eficient boala. Presupunând că nu avem nevoie de antibiotice (care ar costa minim 25 de lei), să trecem la tratamentul clasic: antiviralele costă între 27 și 60 de lei, siropul de tuse între 25 și 45 de lei, picăturile pentru nas între 20 și 45 de lei, siropul de tuse între 25 și 45 de lei. Banalul dar eficientul Paracetamol e cel mai ieftin, costând doar 4 lei. Bineînțeles, prețurile diferă în funcție de producător, de sortiment. Deseori ni se recomandă, atât din partea medicilor, cât și a farmaciștilor suplimente alimentare, vitamine, ticturi pentru imunitate sau probiotice, în cazul în care luăm antibiotic. Prețurile acestor produse variază, la rândul lor, între 20 și 50 de lei. Un calcul simplu ne arată că „cea mai ieftină” răceală ne poate costa aproximativ 190 de lei, în vreme ce un tratament cu medicamente din game ceva mai scumpe, poate ajunge la aproximativ 350 de lei. Dacă adăugăm și consultația plătită la un cabinet medical privat, costurile pot ajunge la 400 – 700 de lei. Pentru mulți un astfel de tratament pare costisitor, așa că apelează la ceaiuri, la miere, lămâie și alte leacuri tradiționale pe care le consideră mai accesibile.  

Medicii recomandă în această perioadă evitarea zonelor aglomerate, evitarea contactului cu persoane bolnave și respectarea normelor de igienă pentru diminuarea riscului de îmbolnăvire.

(I.D.)

19 februarie 2025 la 06:10

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Maria-Antonia OANA
acum 52 minute
„Udatul” fetelor de Paști, obicei săsesc care încă se păstrează
În a doua zi de Paști are loc „udatul” fetelor,  un obicei preluat din cultura comunităților săsești și...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 3 ore
Fetiță de 7 ani, lovită de mașină lângă Zoo
Un accident s-a produs luni, în a doua zi de Paști, pe Calea Dumbrăvii, zona Zoo. O fetiță...
Actualitate
1 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 3 ore
Măldărășanu, după remiza cu Farul: ”Aceeași meteahnă a noastră, nu învățăm din greșeli”. Motivul pentru care nu e supărat pe jucătorii săi
Antrenorul echipei sibiene era dezamăgit, la finalul meciului de la Ovidiu, pentru faptul că echipa sa a obținut...
Actualitate
3 min de citit
Autor Comunicat de presa
acum 3 ore
Sibiul devine capitala baschetului feminin U14!
Imediat după Sărbătorile Pascale, debutează ultima faza a Campionatului Național de Baschet Feminin U14! CSS Sibiu și Federația...
Actualitate
4 min de citit