Articol
După defrișările din vară, care au dus, ca măsură de siguranță, la închiderea circulației rutiere pe Valea Oltului, lucrările au continuat. Chiar dacă nu sunt vizibile pentru cei aflați în tranzit pe această „Vale a plângerii”, în care se formează coloane interminabile sau se produc dese accidente auto, lucrările au vizat în principal crearea drumurilor de acces spre traseul viitoarei autostrăzi.
Câștigătoarea licitației organizate de către Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) pentru Lotul II al autostrăzii Sibiu – Pitești, cuprins între Boița și Cornetu, este asocierea turcă Mapa – Cengiz, valoarea contractului fiind de 850 milioane euro, fără TVA.
Prezența constructorilor turci în proiectele de infrastructură din România este tot mai pregnantă, cele mai recente investiții în care sunt implicați aceștia fiind în derulare la drumul expres Craiova – Pitești, autostrada A 7, segment Pietroasele – Buzău sau autostrada A 8, Târgu Mureș – Miercurea Nirajului. Acestora li se adaugă și un alt proiect mult așteptat de către sibieni, cel al autostrăzii Sibiu – Făgăraș, realizat de compania Makyol.
Turcii de la „Balta verde”
La marginea DN 7, în apropierea localității Câinenii Mari, în locul numit „Balta verde”, au fost amenajate birourile, spațiile de cazare și servit masa ale constructorului turc, loc în care în momentul de față activează 140 de angajați. „Vom crește la 400 în vara acestui an”, spune Kutlun Katar, managerul șantierului care vizează construirea a 31 de kilometri de autostradă, între Boița și localitatea vâlceană Racovița. De-a lungul acestui segment vor fi construite 7 tunele, 49 de viaducte, un ecoduct care să asigure tranzitul animalelor sălbatice, autostrada urmând să aibă cinci treceri deasupra apelor Oltului.
„Aici am construit o stație de betoane, iar în perioada următoare vom mai realiza încă două, una în județul Vâlcea, alta la Boița. Tot la Boița vom avea și o stație de producere a asfaltului”, descrie managerul turc investițiile tehnologice care vor fi amplasate pe teritoriul județului Sibiu.
Ce s-a făcut până acum
Odată stabilit traseul viitoarei autostrăzi, au fost realizați 15 kilometri de drumuri de acces către acesta. Pe aici sunt transportate utilaje de forat, cu ajutorul cărora sunt montați senzorii de monitorizare a eventualelor alunecări de teren, sunt transportate materiale de construcții și evacuate piatră și pământ din excavări.
În fiecare zi, utilaje și camioane parcurg aceste drumuri pentru a executa lucrări de lărgire sau de consolidare.
La intrare pe Valea Lotrioarei a fost deschisă o carieră de piatră și amenajată o instalație de concasare. Deasupra stației a fost și marcat locul în care muntele va fi străpuns pentru realizarea unuia dintre cele patru tunele care vor fi construite pe partea sibiană a secțiunii II de autostradă.
Viaductul Boița – „piloți” la 37 de metri adâncime
Mult mai aproape privirii se află viaductul de la Boița, cel care va asigura legătura între actuala autostradă și viitorul segment aflat în construcție. „Are o lungime de 650 de metri și, în momentul de față, se lucrează la fundații, radier și pile (piloni n.r.). Au fost forați „piloți” cu o adâncime de până la 37 de metri, și care au diametrul de 1,5 metri. Aici va fi și locul în care se va realiza un nod rutier, cu conexiune la A 13, Sibiu – Făgăraș”, spune Alexandru Bogdan, coordonator al șantierului.
Provocări, nu probleme
Prin termenul de „provocare” de definește, mai elegant, ceea ce ar trebui să fie o situație problematică. Managerul Kultun Katar nu ascunde faptul că proiectul are câteva astfel de „provocări”: „În primul rând este vorba despre distanța foarte mică față de DN 7, în unele locuri fiind de doar câțiva metri. Apoi, traseul va ajunge la o înălțime de 80 – 100 de metri față de DN 7 și trebuie să găsim soluții pentru ca bolovanii să nu cadă pe șosea. Apoi, autostrada va trece peste Olt în cinci locuri, fapt ce presupune unele lucrări ceva mai complexe. Acest sector (Boița – Racovița n.r.) este cel mai complicat din întreaga autostradă Sibiu – Pitești, iar partea aflată pe teritoriul județului Sibiu este cel mai greu segment.”
Potrivit documentelor tehnice, la Boița vor fi construite 2 tunele (unul va avea peste 1 km), iar în zona Rău Vadului vor fi realizate alte două.
Fabrică de grinzi la Sibiu
În Zona Industrială Est a Sibiului, într-o hală închiriată pe strada Ștefan cel Mare, compania turcă a amenajat o fabrică de producție a grinzilor necesare celor 49 de viaducte. „Urmează să instalăm echipamente de ultimă generație, estimate la 10 milioane de euro. Va fi una dintre cele mai moderne fabrici din țară, cu roboți de sudură și echipamente laser și plasmă de debitat. Aici vor lucra în jur de 60 de persoane. Deocamdată, tocmai au fost turnate primele două grinzi”, a mai precizat Alexandru Bogdan.
Ce spun autoritățile
Într-o postare pe pagina sa de socializare, președinta CJ Sibiu, Daniela Cîmpean, a lansat, pe 5 februarie ac, un apel la adresa sibienilor și nu numai: „Este important ca fiecare dintre noi, cetățeni sau instituții cu rol de îndrumare sau control, să sprijinim acest proiect, înțelegându-i complexitatea și importanța, cu gândul că orele lungi, coloanele interminabile și dramele petrecute pe Valea Oltului vor deveni amintire!”
Tot prin intermediul social media, directorul general al CNAIR, Cristian Pistol, a anunțat, tot în cursul zilei de 5 februarie ac, că : „În fabrica de grinzi din șantierul secțiunii 2 a autostrăzii Sibiu -Pitești, au fost produse primele două grinzi! Asocierea de constructori turci Mapa-Cengiz va produce în această fabrică un număr de 1.059 grinzi din beton necesare structurilor care vor fi construite pe traseul secțiunii de autostradă dintre Boița și Cornetu”.
(M.M.)