Articol
Am primit la redacție un document prin care un sibian, care a dorit să rămână anonim sau poate a uitat să se semneze, dorește să tragă un semnal de alarmă asupra modului în care s-ar crea anumite breșe de securitate chiar de la vârful conducerii Muzeului Național Brukenthal Sibiu. Este vorba de o notă internă(ceea ce ne duce cu gândul că persoana este angajată a muzeului), semnată de Managerul interimar Alexandru Chituță. De asemenea, ne-au fost trimise și câteva fotografii.
„Vă trimit nota internă 5122 din 07.08.2024, dată de managerul Chituță, pentru a atrage atenția asupra breșelor de securitate din Muzeul Brukenthal, breșe de securitate permise chiar de acesta prin nota internă prezentată.
Dacă se lasă cheile depozitelor și ale sălilor expoziționale la serviciul de pază (nu se spune în ce mod se protejează cheile și cine le poate folosi în lipsa gestionarilor) și nici nu mai este permis gestionarilor să sigileze aceste spații cu plastilină, managerul nici nu oferă soluții înlocuitoare. Ce se întâmplă în cazul unui furt?
Nota internă este în total dezacord față de susținerile managerului imaculat din ultimele două săptămâni, dar și în dezacord cu legea. În așa mod asigură el securitatea și siguranța bunurilor culturale??? Vorbim de opere de artă de milioane de euro aflate în inventarul gestionarilor de colecții. Cine răspunde???” spune anonimul.
De asemenea, această persoană mai spune că nu ar fi un caz singular și că securitatea ar fi pusă în pericol.
„Situațiile în care se creează breșe de securitate sunt multiple, ca persoane străine instituției au acces liber în curtea și în încăperi ale muzeului, depozitând materiale în spațiile muzeului și parcând mașinile personale în incinta muzeului!!! Nu sunt aceste acțiuni invitații libere către persoane rău intenționate?” completeaza anonimul.