Articol
Da, ştiu, şi la Berlin e la fel, şi la Viena, şi la Heidelberg, şi la Bruxelles, chiar şi la Haga sau Madrid sau Lyon. Mâzgălitul gardurilor sau a tot ce e curat ori proaspăt vopsit este o dovadă că în acea localitate e civilizaţie la maxim & more, că s-a avoluat, că nu mai suntem în evumediu, că oraşul este un magnet pentru street art.
Da, am fost informat, nu înţeleg arta şi nu ştiu câtă muncă e să îţi găseşti un tag al tău, să îl faci aşa de unic încât să semene cu alte 500 de taguri. Că e revoltă, că e facdăsistem cu vopsele produse de dă sistem sau cumpărate prin onlineul sistemului. Pentru majoritatea oamenilor, ceea ce se vede este doar o murdărire de zid sau de orice altceva. Nici pentru autori nu e o răbufinre a revoltei ci doar ceva maimuţăreală la chestii mai serioase şi mai valoros occidentale, că de îi întrebi cum de "sistemu e bolnav" (da e bolnav că vă tolerează) nu ştiu câte detalii pot da.
Iar când tu vrei să umbli, aşa, în zone cu mai multă natură, ca de exemplu pe malul Cibinului ca să vezi, cât de cât, altceva decăt trafic, giratorii, semafoare şi super-şoferi veşnic grăbiţi, ca să admiri cumva râul, păsările din zonă, copacii care încă nu au fost defrişaţi cu talent şi chiar să te bucuri de relativa linişte (nu e linişte? Staţi 20 de minute pe Dumbrăvii sau Şaguna şi comparaţi cu ce e aici), asta e este fix ce îţi doreai: o nouă galeria vieţii de artă neînţeleasă.
Cineva bine intenţionat a vopsit gardul din spatele spitalului de neuropsihiatrie, cunoscut pe vremea noastră ca "La Numărul 3". Astfel, gardul a devenit ideal pentru un fundal de mâzgăleli grafitti. Am citit odată udneva (şi mulţi s-au supărat) că Sibiul este încă în epoca de piatră a mişcării grafitti, la cât de prost sunt realizate (dacă tot sunt făcute). Văzând ce e aici, spunem că aşa e. Iar pentru responsabilii cu "şi ce-i cu asta", adăugăm că s-a trecut şi la coşurile de gunoi de pe pistă.
Sau e vorba de o aluzie că "afară-i vopsit gardul" iar înăuntru e… Ştim ce e înăuntru, lasă.