Ministrul energiei, Sebastian Burduja: politicile verzi ale UE – "o utopie care ne costă scump"

Acasa >

Articol

Politica “verde” a UE s-a dovedit a fi mai mult politică decât eficientizare iar sume enorme de bani au fost aruncate ONG-urilor care se ocupă de propagandă pentru “înverzirea” Europei, spune minsitrul Energiei, Sebastian Burduja, într-o postare pe pagina sa de facebook.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

“S-a confirmat ceva ce am bănuit de multă vreme: politicile de “înverzire” ale Europei nu au fost politici publice bine gândite, ci o ideologie urmată orbește, pe modelul unei terapii șoc. Și, ca orice ideologie impusă fără o planificare atentă, s-a transformat într-o utopie care ne costă scump – economic, social și strategic”, spune Burduja.

El a mai arătat că “este scandalos să aflăm” că bani europeni s-au folosit “inclusiv pentru a finanța ONG-uri și campanii de lobby pentru înverzirea UE” şi că, din banii noştri “am distrus industriile noastre și am mai și promovat cât de mult “bine” facem” în vreme ce industria grea, extractivă și alte sectoare vitale ale economiei europene se prăbușeau, iar europenii își pierdeau locurile de muncă, UE “finanța indirect state ostile și piețe îndepărtate, adâncind deficitul comercial și susținând economii terțe”.

“Da, trebuie să spunem lucrurilor pe nume. Uniunea Europeană, care s-a născut ca o comunitate a cărbunelui și oțelului – simboluri ale puterii și competitivității economice – a ajuns să promoveze și să finanțeze importuri de panouri fotovoltaice, invertoare, baterii și turbine eoliene produse la mii de kilometri distanță. În același timp, propriul nostru gaz, propria noastră industrie, propriile noastre resurse erau declarate „poluante”. Gazul rusesc era în schimb folosit, de pildă, pentru a produce îngrășăminte chimice în alte state, îngrășăminte care erau apoi importate în UE”, spune minsitrul român.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Sebastian Burduja mai acuză UE că a făcut ca întreaga industrie europeană să fie  necompetitivă “sau pusă pe butuci”. Produsele europene “nu mai pot concura cu cele venite de pe piețe unde energia costă și de trei ori mai puțin, unde nu există costuri legate de certificate de CO2”.

“Am devenit dependenți de gazul rusesc și de tehnologia altor state, în timp ce promovăm politici care ne-au dezavantajat propriii antreprenori. Această terapie șoc verde trebuie să înceteze. Cei care au folosit banii contribuabililor pentru a face lobby pentru ea, distrugând industria Europei, trebuie să dea explicații. În schimb, trebuie urgent să reconstruim economia Europei pe baze solide, competitive și inovatoare. Proiectul european trebuie să redevină o forță globală – așa cum au visat părinții fondatori acum 74 de ani. Ei au clădit o comunitate a cărbunelui și oțelului, nu un experiment ideologic care ne îngenunchează în competiția cu unele state autoritare”, mai spune Burduja.

Autor
28 ianuarie 2025 la 13:42

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
acum 17 ore
Video: Vinerea mare la biserica de pe Mihai Viteazu
Trecerea pe sub Sfântul Epitaf la slujba Prohodului din Vinerea Mare, biserica cu hramurile Înălţarea Domnului şi Sfântul...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 18 ore
Anunț important din partea Muzeului ASTRA privind accesul la Slujba de Înviere
Credincioșii care doresc să participe la Slujba de Înviere de la Biserica din Bezded, din cadrul Muzeului ASTRA...
Actualitate
1 min de citit
acum 19 ore
Aventurile Cenaclului Flacăra la Sibiu, când bunicii de astăzi umpleau stadioanele
Trei și numai trei erau evenimentele care umpleau stadioanele României înainte de 1989: adunările populare comuniste, evenimentele sportive...
Actualitate
8 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 19 ore
CSU Sibiu pierde la diferență de o posesie pe terenul Rapidului după un final dezamăgitor. Pipkins putea aduce victoria în ultima secundă
Baschetbaliștii sibieni au pierdut, în Vinerea Mare, cu 72-70 pe terenul giuleștenilor, în antepenultima etapă din sezonul regular....
Actualitate
1 min de citit