Articol
Călin Baciu, un sculptor și artist boem care locuiește în Sibiu din anii `80, a ales să se dedice artei pentru că, spune el, nu i-au plăcut științele exacte. De-a lungul timpului, bărbatul a realizat numeroase lucrări care includ sculptură, pictură, grafică și desen, iar atelierul său de pe strada Gladiolelor reprezintă locul în care dă frâu liber imaginației.
Acesta este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Sibiu, iar în cadrul Galeriilor UAP a organizat tot felul de expoziții. Pentru el, fiecare lucrare este un vis, o călătorie personală prin care își exprimă viziunea artistică.
„Îmi place să cred că sunt boem”
Deși nu poate da un număr exact de creații, se mândrește cu faptul că unele dintre lucrările sale sunt încă în proces, în ciuda trecerii anilor: „Nu pot să dau un număr exact al creațiilor, am foarte multe începute. Sunt creații la care lucrez de 4-5 ani, chiar 10 ani. Îmi place să cred că sunt boem, de aceea nu mi-a plăcut niciodată să mă conducă cineva”, povestește artistul.
Pe masa din atelier se află o sculptură frumoasă, reprezentativă pentru ciclul lucrărilor din vechea expoziție de sculptură de acum 2 ani, pe tema cailor. Lucrarea se numește „Lemnul din pădure” pe care încă nu a finalizat-o.
Vrea să iasă în evidență cu „ramele sculptate”
Artistul reușește să îmbine sculptura cu arta grafică, pictura și desenul, însă asta nu e suficient pentru el. De-o vreme a început să lucreze cu „rame sculptate”, cu care vrea să atragă atenția privitorului mai întâi asupra ramei, iar apoi asupra lucrării propriu-zise.
Pentru că nu se mulțumește cu ce a realizat deja, continuă să își pună amprenta asupra artei vizuale: „Anul acesta vreau să fac o expoziție de artă vizuală. Eu îmbin grafica, arta vizuală și pictura”.
Un alt element important în realizarea lucrărilor sale este muzica, aceasta jucând un rol esențial în procesul de creație, radioul fiind mereu deschis în atelier.
Pentru Călin Baciu, drumul spre succes nu a fost întotdeauna ușor. În trecut, materialele necesare realizării lucrărilor erau greu de găsit, însă astăzi, având acces la o gamă largă de resurse, artistul consideră că singurul lucru care contează este viziunea. „Pe vremuri găseai greu materiale, acum totul este la îndemână. Doar să ai viziune și poți face orice”, spune el.
„Tinerii sunt prea grăbiți”
În ceea ce privește tineretul din lumea artei, artistul este de părere că aceștia sunt prea încrezători și grăbiți să își expună lucrările: „Tinerii sunt prea încrezători după ce termină școala de arte, fără să-și dea seama că se grăbesc să arate ceea ce au lucrat”.
Crede că în România nu se prea cumpără arta plastică pentru că oamenii nu sunt în pas cu moda artei: „Poate în câțiva ani se vor convinge că o lucrare naturală, făcută de un artist plastic, este mai valoroasă”.
Foto: Răzvan NEGRU