Articol
Asociația „Breasla lolelor” a organizat cea de a XVIII-a ediție a tradiționalului eveniment „Fuga lolelor” care alături de celelalte manifestări culturale: Cânt și joc pe Hârtibaci, Zilele Culturale ale orașului Agnita, Dansul generațiilor, Concursul de colinde etc. conferă acestui oraș o identitate culturală specifică.
Istoria veche a acestui obicei este menționată de scriitoarea Thusnelda Henning Herman în romanul „Plugul de lemn”, a cărui acțiune are loc în jurul anului 1848, și autoarea menționează „Fuga lolelor ”ca fiind un obicei vechi al breslelor din Agnita.
Reluarea lui de către români, după plecarea sașilor, a fost primită cu bucurie atât de agnițenii rămași, cât și de cei plecați, mulți dintre aceștia revenind acasă pentru a se bucura împreună cu prietenii de frumoasa sărbătoare. Unii au venit să mai vadă odată lolele, alții au îmbrăcat costumele și s-au bucurat alături de prieteni, participând la paradă.
300 de lole, pe străzile Agnitei
Duminică circulația pe artera principală a orașului a fost blocată, aceasta fiind ocupată de peste 300 de lole care au oferit un grandios spectacol cu costume și măști, zgomot de talăngi și pocnete de bice.
Marele alai a străbătut orașul oprindu-se în trei locuri pentru a le prezenta spectatorilor dansurile specifice fiecărei bresle: menuetul breslei croitorilor, jocul ursului reprezentând breasla cojocarilor și jongleria cu paharele cu vin ce reprezintă breasla dogarilor. În fața primăriei a fost întâmpinat de Primarul orașului și o mulțime de agnițeni și turiști veniți să vadă spectacolul.
În deschidere, Radu Marius Curcean, președintele asociației Breasla Lolelor, Bogdan Pătru, inițiatorul reluării acestui obicei și Alin-Ciprian Scheau-Gull Primarul orașului au vorbit despre acest eveniment din viața orașului.
Radu Curcean, după ce a rugat lolele și publicul să păstreze un moment de reculegere pentru prietenul lor Gabi Soare, cel care a purtat ani de zile costumul ursului și care a plecat prea devreme dintre ei a spus: „Astăzi ne adunăm pentru a celebra bogăția tradițiilor noastre agnițene, tradiții care ne definesc identitatea și ne unesc ca și comunitate. Tradiții sunt comoara noastră, transmise din generație în generație, ele ne oferă nu doar un sentiment de apartenență, ci și o legătură profundă cu istoria și valorile înaintașilor noștri, indiferent de naționalitate.
În fiecare obicei, și cu atât mai mult în Fuga Lolelor, în fiecare sărbătoare, găsim o poveste, o lecție de viață și o oportunitate de a ne reconecta cu rădăcinile locului. De la dansul ursului, la jongleriile dogarilor sau la menuetul croitorilor, de la dansuri populare la mese festive, fiecare detaliu ne amintește de frumusețea diversității culturale a orașului nostru și de a păstra aceste tradiții vii.
Asociația noastră are rolul de a promova și de a proteja aceste valori, de a organiza evenimente așa cum este cel de azi, Fuga Lolelor, eveniment care să aducă împreună atât fii și fiicele plecate în pribegie, cât și oamenii dornici de a cunoaște emoția și frenezia pe care o trăiesc lolele atunci când fug. Vin la noi în Agnita atât oameni din alte părți ale lumii, care privesc cu mirare și admirație această manifestare a bucuriei cât și cei din cadrul comunității noastre, mereu bucuroși și mândri că împreună suntem agnițeni.
Tradițiile și cultura sunt sufletul unei comunități. Ele ne definesc, ne îmbogățesc viețile și ne oferă un sentiment unic de apartenență. Fie că vorbim despre muzică, dans artă, literatură ori obiceiuri străvechi, fiecare aspect al culturii noastre are o poveste de spus. Este datoria noastră să păstrăm aceste povești vii și să le transmitem mai departe, în așa fel încât urmașii noștri să poată învăța și să se bucure de ele.
Noi încurajăm tinerii să se implice, să învețe despre tradițiile noastre și să le ducă mai departe. Avem în acest an peste o treime dintre lole cu vârsta sub 14 ani. Acești copii care fug azi cu drag, cu bucurie alături de părinții lor sunt cei care vor duce mai departe steagul orașului nostru, oriunde în lume, cu mândrie și cu cuvântul lolă pe buze.
De aceea Breasla Lolelor nu este doar un grup de oameni, ci o comunitate vibrantă, dedicată promovării valorilor și identității orașului Agnita.
În ultimul an, am realizat împreună numeroase proiecte și evenimente care au adus comunitatea comunitate noastră mai aproape. De la festivaluri, la ateliere de creație, fiecare activitate a fost o oportunitate de a ne exprima și ane conecta unii cu alții. Vreau să le mulțumesc tuturor celor care s-au implicat, fie că a fost vorba de organizare, promovare sau participare.
Fără voi, nimic din toate acestea nu ar fi fost posibil!
Privind spre viitor, avem multe planuri și visuri. Vrem să explorăm, să promovăm diversitatea culturală, să colaborăm cu alte asociații și să aducem în prim-plan multiculturalitatea care a definit și a format orașul Agnita.
Împreună putem face diferența!
În încheiere, vă încurajez să rămâneți implicați, să aduceți prieteni și să împărtășiți pasiunea voastră pentru lole. Să ne susținem unii pe alții și să ne bucurăm de frumusețea diversității care ne înconjoară
Vă mulțumesc tuturor pentru dedicarea și pasiunea voastră. Împreună putem asigura că tradițiile noastre vor continua să strălucească și să inspire generațiile viitoare
Să ne bucurăm de această călătorie culturală și să ne angajăm să păstrăm vie flacăra tradițiilor noastre!
Vă mulțumesc!
Bogdan Pătru lola cu numărul 1 a spus:
„Asociația Breasla Lolelor vă salută cu tradiționalul, Hireeiii!
Dragi oaspeți, dragi agnițeni, lolele vă urează bine ați venit!
Bucurați-vă de hărmălaia noastră, gustați gogoșile, lăsați-vă purtați pentru o zi în trecut, într-o lume mai simplă, în care rânduielile breslelor meșteșugărești ale sașilor erau grijite și respectate cu sfințenie.
Lolele sunt urmașii eroinei Ursula, cea care a salvat micuța noastră localitate. Noi vrem să amintim despre curaj, solidaritate, apartenență, bucuria de a ne aduna din nou împreună.
Așa că lolelor, nebunelor pocniți din bice, legănați talăngile și alungați tot răul!
Hireeiiii!
Lolele din Agnita , ființele acestea fioroase, mereu tinere și pline de curaj, apar de sute de ani în ianuarie, dintr-o lume fermecată, fără de-nceput și fără de sfârșit. Noi, oamenii suntem, din păcate, limitați iar atunci când viața unui om drag se sfârșește brusc, rămânem în urmă neputincioși.
Astăzi ni-l amintim pe Gabi al nostru, devotatul nostru Urs, bun, cald și mare cât un Soare. Toate lolele îl poartă în inimi cu drag și respect
Dragi oaspeți, dragi agnițeni, vă urăm un an nou plin cu bucurii, belșug și sănătate!
Hireeiii!”
Alin-Ciprian Schiau-Gull, primarul orașului a spus:
„Sărbătoarea de astăzi Fuga lolelor este cu siguranță o tradiție îndrăgită de comunitatea noastră și reprezintă o oportunitate unică de a celebra valorile culturale și tradițiile autentice ale acestui loc
Inspirată de legenda Ursulei, cea care a alungat dușmanii de pe meleagurile noastre, speriindu-i cu o costumație inedită, ca cea a lolelor de astăzi ne-a învățat ce înseamnă inițiativa, implicarea, curajul, înțelepciunea de a căuta soluții, puterea de a depăși obstacole și de a înțelege că, atunci când există voință, orice este posibil.
De aceea Fuga Lolelor a devenit în timp un simbol al unității și al fraternității dintre locuitorii noștri, care se adună pentru a goni iarna, de data acesta și pentru a ne aduce bucuria în mijlocul acestor luni reci.
De asemenea lolele ne reamintesc de bogăția și diversitatea culturală a orașului nostru și ne oferă ocazia de a ne mândri cu înaintașii noștri și cu moștenirea primită de la aceștia.
Ne bucurăm să vedem atât de mulți tineri și copii prezenți la acest eveniment, pentru că ei reprezintă viitorul orașului nostru. Le oferim astăzi oportunitatea de a se conecta cu tradițiile și rădăcinile noastre și de a înțelege importanța păstrării lor pentru generațiile viitoare.
Apreciem în mod deosebit eforturile depuse de Asociația Breasla Lolelor, de membrii acesteia și voluntarii implicați în desfășurarea acestui eveniment, care au lucrat cu greu pentru a ne aduce împreună în această zi minunată.
Vă mulțumesc pentru rolul dumneavoastră deosebit de important în păstrarea, promovarea și transmiterea pe mai departe a acestui obicei autentic
Vă felicit dragi lole, pentru că întotdeauna reușiți să transmiteți energie, entuziasm și bucurie comunității noastre și nu numai.
Tuturor vă mulțumesc și vă doresc o duminică plăcută! Hiireiii!”
Spiritele rele, alungate cu bice și clopote
Cuvântările au fost urmate de dansurile celor trei bresle reprezentative și de alte dansuri săsești prezentate de un grup de tineri, membri ai ansamblului Casei de cultură ”Ilarion Cocișiu”, după care, cu măștile ridicate, lolele au cântat Imnul Transilvaniei – „Siebenbürgen, Land des Segens”.
După cea de a treia oprire, găștile s-au împrăștiat pe la casele prietenilor unde au folosit bicele și clopotele pentru a alunga spiritele rele și le-au urat gazdelor sănătate și prosperitate, fiind omeniți cu gogoși și vin.
Una din gazdele care s-au bucurat de urările și cântecele lolelor, a fost curtea Bisericii Evanghelice, locul de unde prima lolă a ieșit cu vestitul costum și a speriat dușmanii. Aici au fost întâmpinați de Andreea Schiau, custodele vechii biserici din Agnita care le-a mulțumit oaspeților și i-a cinstit după cuviință.
La ora 18 zgomotul clopotelor și al bicelor a încetat, dar spectacolul a continuat cu „Balul lolelor”, unde prietenia și bucuria reîntâlnirii și-au spus cuvântul într-o petrecere minunată cu cântece și dansuri.
I.Bârsan