Articol
Susținerea probelor competențelor lingvistice și digitale din cadrul examenului de Bacalaureat a fost mutată în perioada 27 ianuarie – 7 februarie, după noul calendar adoptat anul trecut. Este o schimbare semnificativă față de cum erau programate aceste probe în trecut. Prin urmare, începând de luni 27 ianuarie, toți elevii din anii terminaliau susținut probele orale ale examenului de BAC.
Mutarea competențelor mai devreme decât în mod normalnu îi încurcă deloc pe elevii sibieni, ba din contră, îi ajută să gestioneze mai bine stresul și le oferă mai mult timp de pregătire comparativ cu formatul anterior. Cel puțin așa susțin unii dintre ei.
În jur de ora 12, reporterii Tribunei au mers în fața Liceului Gheorghe Lazăr pentru a intervieva câțiva tineri de clasa a 12-a. Atmosfera era una relaxată, elevii își așteptau rândul în fața școlii, iar alții mai repetau pe ultima sută, câte un subiect de pe foi.
Am întrebat-o pe Lisa ce părere are despre schimbare și dacă este benefică pentru ea: „E mai bine că le dăm acum, în ianuarie, pentru că nu este atât de mult stres la sfârșitul anului școlar. Avem mai mult timp de pregătire pentru BAC sau Admitere”.
Pentru majoritatea este un stres de care vor să scape cât mai repede. De aceea Lorenzo este încântat de idee: „Este o idee extraordinară! Ne-au mutat și BAC-ul mai devreme și așa scăpăm de un stres. E mai bine pentru noi, avem timp pentru învățat”.
Cristina a ieșit încrezătoare pe poarta școlii, a avut ceva emoții, dar le-a depășit: „Am avut emoții, dar a fost destul de ușor”. Cât despre schimbare, aceasta spune că nu o deranjează deloc: „Din contră, este mult mai bine pentru că nu mai am atâta stres în vară.”, spune eleva.
Marcu se bucură că stresul examenului se diminuează: „Chiar nu mă deranjează! Termin mai repede cu stresul. Este un avantaj”.
Andrei spune că are mai mult timp de concentrare și e mai relaxat: „Într-adevăr, perioada aceasta mai devreme ne dă mai mult timp să ne concentrăm pe celelalte examene și să ne relaxăm puțin”.
Foto: Răzvan NEGRU