Articol
Potrivit publicației Hotnews.ro, fostul ministru al Culturii a declarat duminică, în Parlament că există o suspiciune cu privire la jaful din Olanda.
„În primul rând vorbim despre un furt şi sper şi aştept ca autorităţile olandeze, împreună cu Interpolul să coopereze la modul real, să prezinte informaţii şi să ne ofere o perspectivă când bunurile de tezaur ale României vor fi aduse în ţară, vor fi recuperate, în urma unui furt. Sunt câteva lucruri ciudate în acest furt şi cred că atenţia merită îndreptată şi spre faptul că infractorii au folosit dinamită, că au sustras doar câteva bunuri de tezaur şi, în acelaşi timp, că există în continuare o suspiciune de ce acest jaf s-a întâmplat în ultima zi a expoziţiei”, a declarat Raluca Turcan.
Datoria Olandei este să recupereze piesele furate: „Vorbim despre un furt, ca atare Olanda are datoria să identifice hoţii şi să redea României piesele de tezaur furate. Sunt absolut convinsă că la nivelul cooperării poliţieneşti există o mobilizare maximă pentru prinderea hoţilor”, a mai adăugat fostul ministru al Culturii.
Aceasta a explicat cum au ajuns exponatele în muzeul din Olanda.
„Exponatele au ajuns la muzeul din Olanda în baza unui proiect iniţiat de Muzeul Naţional de Istorie a României, cu avizul Comisiei Naţionale a Muzeelor şi Colecţiilor. Expoziţia este parte a unui efort amplu de diplomaţie culturală, derulat de muzee româneşti, care a început cu ani în urmă prin expoziţia de la Madrid (2021), urmată de cea de la Roma (2024). Pregătirea a implicat un efort semnificativ din partea a 18 muzee din Romania si a Muzeului Drents (pentru Olanda), unul din cele mai vechi si prestigioase muzee din Europa”.
Coiful de Aur de la Coţofeneşti și trei brățări dacice de aur de la Sarmizegetusa Regia sunt piesele furate sâmbătă la Muzeul Drents, din Olanda, scrie Hotnews.