„După pierderea unor valori patrimoniale naționale se impun răspunsuri rapide și publice”, consideră un reputat arheolog sibian

Acasa >

Articol

Marian Țiplic este Prof. Univ. PhD. Habil la Facultatea de Istorie, Patrimoniu și Teologie Protestantă, din cadrul ULBS, dar și un recunoscut cercetător și arheolog sibian, se bucură de o mare reputația națională și nu numai, în domeniul expertizei domniei sale, fiind implicat în proiecte definitorii cercetării antropologice, cum ar fi: ”Atlasul istoric al orașelor din România”; ”ArhIn-Arheologie”;”Arhitectură șiInformatică”;”Arheologia monumentelor ecleziastice din sudul Transilvaniei” etc.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Ca atare, în baza expertizei și a credibilității profesionale, Marian Țiplic a reacționat public la puțin timp după ce piesele de tezaur au fost furate din Olanda, iar comentariul domniei sale este în consonanță cu cel al istoricul Adrian Cioroianu privitor la această acțiune premeditată, pusă la cale din timp.

Contează valoarea în sine a obiectelor furate

Universitarul sibian apreciază că valoarea în sine a obiectelor furate este mult mai mare decât valoarea propriu-zisă a aurului și ca atare ”după o perioadă fastă, din punct de vedere al promovării patrimoniul cultural național, în urma furtul ce a avut loc din muzeul Drents din Assen/Olanda se constată lacune în urma cărora România pierde câteva dintre cele mai importante bunuri de tezaur cultural, anume: coiful de la Cotofenești și trei brătari din aur de perioadă dacică”.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Pentru depistarea lacunelor expoziționale

Potrivit profesorului universitar de la Facultatea de Istorie, Patrimoniu și Teologie Protestantă se impun răspunsuri urgente în spatiul public care privesc mai ales aspecte legate de securitatea acestei expoziții: ”Putem fi de acord cu faptul că muzeele ce au adăpostit această expoziție sunt responsabile cu securitatea ei, dar trebuie limpezite aspecte esențiale: Au fost realizate analize de risc particularizate pentru fiecare locație luată în calcul pentru găzduirea expoziției?; Cine a  fost sau cine sunt cei care au făcut aceste analize de risc?; Există o concluzie scrisă aferentă analizei de risc pentru muzeul Drents?; În baza căror argumente a fost aleasă această instituție muzeală?”.

Univeristarul Marian Tiplic mai consideră că ”răspunsurile trebuie aflate pentru a găsi “acarului Paun”, ci pentru a iniția o dezbatere care să genereze o reglementare aparte pentru valori patrimoniale naționale speciale care sunt scoase din țară în vederea organizării unor expoziții de acest tip-itinerant”.

Potrivit sibianului ”mai trebuie făcută o analizat a raportului dintre câstigul material sau de imagine și cel al marelui risc la sunt expuse pisele de partimoniu concentrarea în indiferent ce muzeu”.

Autor
26 ianuarie 2025 la 13:37

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 4 ore
Ianis Stoica și Tiago Goncalves ”rotunjesc” conturile clubului FC Hermannstadt! Aproximativ 3 milioane de euro ar urma să încaseze sibienii, la vară!
Gruparea de pe ”Municipal” e pe cale să-i vândă pe Ianis Stoica și Tiago Goncalves la finalul sezonului....
Actualitate
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 6 ore
După doi ani, sibianul Victor Cornea părăsește Top 100 mondial de dublu
Tenismenul legitimat la TC Pamira a coborât zece poziții față de săptămâna trecută și, pentru prima dată din...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 11 ore
Astrid Fodor, mesaj emoționant după moartea Papei Francisc: „L-am admirat pentru blândețe, empatie și energia molipsitoare”
Primarul Sibiului, Astrid Fodor, a transmis un mesaj de condoleanțe odată cu trecerea la cele veșnice a Papei...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 12 ore
„Udatul” fetelor de Paști, obicei săsesc care încă se păstrează
În a doua zi de Paști are loc „udatul” fetelor,  un obicei preluat din cultura comunităților săsești și...
Actualitate
2 min de citit