Cum era „cântat” Nicolae Ceaușescu, în Sibiu, de ziua lui: osanale și mese tovărășești

Acasa >

Articol

Ziua de 26 ianuarie a rămas în memoria celor care au trăit în perioada comunistă drept momentul aniversar în care președintelui Nicolae Ceaușescu i se închinau ode, laude grosolane și i se transmiteau mesaje din care răzbăteau slugărnicia, de multe ori ele fiind redactate într-o notă delirantă. Pe lângă spectacolele transmise la televiziune, demne de dictaturile consacrate,  „întâiul cârmaci” era omagiat și în presa națională și în cea locală, tonul fiind dat de la București. Urările împestrițate cu formule ce scandalizează bunul simț erau completate de caracterizări aberante, menite să supradimensioneze realitatea și să mulțumească pornirile megalomane ale conducătorului țării. 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Mai presus de „capul ziarului”

Când a împlinit 60 de ani, Nicolae Ceaușescu a fost omagiat pe întreg cuprinsul patriei, presa, atât câtă era atunci, neratând prilejul de a-i aduce ofrandă și a-i face temenele. Elanul era atât de mare încât mesajul „La mulți ani, iubite tovarășe Nicolae Ceaușeascu!” a fost așezat, în mod excepțional, deasupra capului de ziar. Ediția Tribunei din 26 ianuarie 1978 abundă în urări și caracterizări ale celui mai vrednic dintre vrednici. În articolul „Festivitățile consacrate sărbătoririi tovarășului Nicolae Ceaușescu”, cititorul avea să ia act nu doar de urările fierbinți, ci și de solemnitatea festivităților de sărbătorire:

În această zi de scumpă aniversare, comuniştii, toţi cetăţenii patriei — bărbaţi, femei, vârstnici şi tineri, români, maghiari, germani şi de alte naţionalităţi — au adus omagiul lor fierbinte omului, revoluţionarului, conducătorului iubit, tovarăşul Nicolae Ceauşescu, care reprezintă în conştiinţa ţării un pilduitor exemplu de slujire, cu abnegaţie şi nestrămutată credinţă comunistă, a partidului şi poporului, a cauzei socialismului, păcii şi colaborării între naţiuni. …Ora 16,00. Este momentul emoţionant al începerii festivităţilor prin care întregul partid, întreaga ţară cinstesc pe cel mai de seamă fiu al naţiunii. Sosirea în sală a marelui şi iubitului sărbătorit este întimpinată cu deosebită însufleţire, cu vii şi îndelungi aplauze, urale şi ovaţii. Sunt rostite cu multă dragoste numele partidului şi al secretarului său general, „Ceauşescu- P.C.R.“, nume cu valoare de simbol, cu adânci rezonanţe în sufletul şi conştiinţa poporului. Răsună, sub înalta boltă a sălii, urarea, izvorâtă din inimă, pe care întreaga naţiune o adresează, în acest moment aniversar, conducătorului partidului şi statului — „Ceauşescu — La mulţi ani!“. Împreună cu tovarăşul Nicolae Ceauşescu în prezidiu au luat loc tovarăşa Elena Ceauşescu, tovarăşul Manea Mănescu, membri şi membri supleanţi ai Comitetului Politic Executiv al C.C. al P.C.R.. secretari ai C.C. al P.C.R. şi membri ai partidului cu stagiu din ilegalitate”.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

La împlinirea a 70 de ani, Nicolae Ceaușescu este omagiat în același mod, încălcându-se din nou regulile clasice de machetare, prin plasarea urărilor deasupra capului de ziar. 

Masă tovărășească, de ziua sărbătoritului

În ediția din 27 ianuarie 1978, este prezentată și componenta populară a manifestării, o masă „tovărășească”. Cititorii își puteau pune imaginația la lucru, încercând să alcătuiască meniul chermezei date în cinstea lui Nicolae Ceaușescu, articolul din ziar oferind detalii doar în privința participanților și a atmosferei „însuflețite”. Intitulat „Cu prilejul împlinirii a 60 de ani de viaţă şi a peste 45 de ani de activitate revoluționară. Masă tovărășească oferită în onoarea Tovarășului Nicolae Ceaușescu”, pe prima pagină a Tribunei se arată:  „Comitetul Central al Partidului Comunist Român, Consiliul de Stat și Guvernul Republicii Socialiste România au oferit în ziua de 26 ianuarie o masă tovărășească în onoarea Tovarășului Nicolae Ceaușescu, secretar General al Partidului Comunist Român, președintele Republicii Socialiste România. Cu prilejul împlinirii a 60 de ani de viață și a peste 45 de ani de activitate revoluționară. Sărbătoare scumpă inimilor noastre, trăită cu intensă bucurie și mândrie patriotică de întregul popor”. 

            Cei care au lucrat în presa locală de dinainte de 1989 povestesc despre faptul că acest tip de articole erau livrate de la Centru, în majoritatea cazurilor, doar uneori fiind nevoie de adaptarea lor la contextul local. De altfel, același conținut era publicat concomitent în toate „organele de presă ale PCR” din țară, nicio publicație neputând rata ocazia de a-l preaslăvi pe Nicolae Ceaușescu. 

Autor
26 ianuarie 2025 la 10:28

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 46 minute
”Călăreții roșii” au câștigat amicalul cu liderul Ligii a IV-a, FC Inter
Echipa din Șelimbăr s-a impus, vineri, la Cisnădie, pe Stadionul ”Măgura”, cu 5-1 în fața ocupantei primului loc...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 2 ore
Doar o jumătate de cadou pentru Măldărășanu la împlinirea a 50 de ani. FC Hermannstadt a remizat la Ovidiu, cu Farul
Echipa sibiană a terminat la egalitate, sâmbătă, pe terenul Farului, ratând posibilitatea de a reveni pe primul loc...
Actualitate
5 min de citit
acum 20 ore
Video: Vinerea mare la biserica de pe Mihai Viteazu
Trecerea pe sub Sfântul Epitaf la slujba Prohodului din Vinerea Mare, biserica cu hramurile Înălţarea Domnului şi Sfântul...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 21 ore
Anunț important din partea Muzeului ASTRA privind accesul la Slujba de Înviere
Credincioșii care doresc să participe la Slujba de Înviere de la Biserica din Bezded, din cadrul Muzeului ASTRA...
Actualitate
1 min de citit