Podul Gării trebuia să fie gata din noiembrie. Să vedem ce nu e gata în ianuarie la el

Acasa >

Articol

Scriam, pe 1 august anul trecut, că "Podul Gării se închide complet timp de două luni de la mijlocul săptămânii viitoare. Care sunt rutele ocolitoare". Ştirea era via Primăria Municipiului Sibiu, care emisese ordinul de începere a "lucrărilor de reabilitare a Podului Gării". Lucrările debutau pe 5 august, zi de luni, ca să fie cu noroc şi să meargă bine toată săptămâna, Podul Gării urmând să fie închis complet din 7 august, timp de două luni. Chiar după programata deschidere, podul nu ar fi fost 100% gata, el mai având necesară încă o lună pentru finalizarea lucrărilor. Deci, teoretic, de la începutul lui noiembrie, Podul Gării ar fi trebuit să fie complet reabilitat şi 100% funcţional.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Chiar dacă nu era gata, podul a fost (re)deschis circulaţiei vineri, 4 octombrie, pentru autovehicule. Pentru pietoni a fost cam brambureală, ba pe un trotuar, ba pe celălalt, în funcţie de cum se lucra pe acolo. Atunci era preconizat ca lucrările să mai dureze "încă aproximativ o lună". Ce mai era de făcut acolo? Trotuarele, parapeţii vechi, că nu mai erau buni cei pe portocaliu că nu mai există PDL, montarea noului sistem de iluminat, "reabilitarea" rampelor/scărilor din laterala podului, amenajarea a două parcări sub pod, o pistă de biciclete în zona Mall-ului, o rețea de canalizare pluvială.

 

Din noiembrie 2024 se tot circulă neterminat

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Probabil că mulţi au rămas cu impresia că odată ce s-a dat drumul la circulaţie, salut calu', podul este ca gata şi că, după ceva dat cu pensula, dat din cheie şi montat mici chestii, totul va fi ca nou. Indiferent cât ar dura micile astea ajustări. Şi că, obsedaţi de a umbla pe el, nu ne va mai păsa dacă e gata, cât şi cum e gata. Poţi să te dai cu maşina pe el? Poţi. Poţi să mergi cu bicicleta pe el? Poţi, pe trotuar, dă-i în mă-sa de pietoni, să facă loc. Poţi să mergi ca pieton pe pod? Poţi, dacă eşti un pieton tolerant şi nepretenţios. Superbalustrada dinspre carosabil a mâncat din trotuar încât abia – spre imposibil – pot merge doi oameni alăturaţi. Totul părea normal şi cât se poate de sibian (ce e prima oară când se lălăie nişte lucrări şi se depăşesc termenele? Hai să ne amintim de pasajul de la Bulevard, de exemplu). Asta până când Primăria s-a supărat şi a somat constructorul, adică Antrepriza de Reparații și Lucrări ARL Cluj SA, să finalizeze odată lucrările la Podul Gării, până la finele lui ianuarie.

Deci, pe româneşte, Podul Gării nu e gata după aproape două luni (!) de când trebuia să fie gata. Şi nu doar că nu e gata, ci şi unde e gata, nu peste tot e gata bine. Deci Primăria a pus în vedere ca, până pe 31 ianuarie, podul să fie gata. Că de nu, se va rezilia contractul, se va executa garanția de bună execuție depusă de constructor şi se va cere acoperirea prejudiciul produs "prin neexecutarea la timp și conform standardelor tehnice a lucrărilor". Fair enough, vorba filmelor de limbă engleză.

 

Din nou, pe podul care nu e gata, să vedem ce nu e gata

Am fost curioşi să vedem şi să re-vedem ce nu e terminat la neterminatul Podul Gării şi cât afectează aceasta bunul mers (la propriu) în zonă. Aşa că am făcut o vizită joi, 23 ianuarie. aDe alunecat nu mai alunecă, semn că vopseaua antiderapantă pusă pe betonul trotuarului pe post de strat de asfalt este foarte antiderapantă când nu are ce să fie derapant pe ea. Despre aspectul estetic al ei, nu comentăm, că nu suntem critici de artă ori curatori de expoziţii. Apoi, trotuarul se ambiţionează să rămână mai îngust decât era. Nu îmi amintesc să fi existat vreo pistă de biciclete "oficială" peste Podul Gării, ca să compar cu ce a fost, tot ce vă pot spune acum este că nu există vreun marcaj pentru aşa ceva, deci salvatorii planetei pot să ia maşina să treacă podul, ori o pot lua frumos, că de aia au bicicletă, să aibă mobilitate şi să salveze planeta, spre pasasjul de la Lupeni, de acolo pe maidanul din gară apoi în Piaţa 1 Decembrie şi apoi mai văd ei, că peste pod, NU. Asta e, nu e marcat. Nici nu prea ai unde să marchezi.

Porţiunea de trotuar de pe partea stângă cum vii dinspre Calea Guşteriţei este inaccesibilă, ea fiind blocată, iar "accesul interzis pietonilor", de parcă cineva ar fi aşa de dus încât să sară gardul sau să treacă pe sub el, doar aşa, de curios. Sub pod e o porţiune cu pietriş căreia nu îi înţeleg destinaţia. În zona rosturilor de dilatare sunt nişte mici jgheaburi pentru scurgerea apei. Ele funcţionează super, apa scurgându-se pe acolo. Direct pe trotuar, fără o mică amanajare pluvială, că vorba aia, curge doar când plouă, nu tot timpul.

Nu am ajuns să pipăim toate piuliţele ca să vedem care nu sunt strânse ca lumea, dar vă putem spune că unele şuruburi de fixare ale balustradei nu au aceeaşi lungime, iar unele şaibe de la piuliţele de prindere de acolo par a fi făcute "handmade", din platbandă găurită şi apoi tăiată, adică nu sunt ca ceea ce în termeni de magazie s-ar numi "şaibă plată". Poate mă înţel, dar e amuzant să vezi un picior al unei balustrade prins la bază cu şaibe de două feluri. La fel, unele piuliţe nu sunt filetate complet pe filet, asta în sensul că nici nu l-au prins pe toată grosimea lor. Da, ştiu, nu am de ce mă lua şi umblu după detalii mici, dar aici e şi o chestie de rezistenţă a materialului şi siguranţă. Primăria a pomenit şi despre ne-montarea unor sisteme anti-păsări sub pod, dar neştiind cum arată şi neinteresându-mă, nu fac caz dacă au fost montate sau nu. De avansat, s-a mai avansat la rampele cu scări care coboară spre str. Dorobanţilor şi spre gară, fiind montată balustrada, dar tot nu e gata, accesul fiind blocat. Adică dacă te apuci să urci pe Podul Gării, mai cobori la mall şi atât.

Primăria a mai găsit că etanșeitatea la nivelul a două rosturi de dilatație de pe trotuare nu este conformă şi că două capace de cămin din zona parcării de sub pod nu sunt la nivelul carosabilului. Fiind pe pod, nu am văzut chiar tot ce e sub pod aşa că detaliile acestea constatate de Primărie ne-au scăpat, scuze.

Ce e cert e că, la ambele capete, atmosfera e clară, cea de lucru neterminat. Un premiu pentru "street art" poate fi dat oricând trecerii de pietoni oblică ce taie pista de biciclete spre micro-trotuarul de lângă Uzina Electrică. Şi o bilpă albă pentru inventivitatea de a o marca pe trotuar, ca nu cumva pietonii să intre în coliziune unii cu alţii.

Paradoxal, după ce am trecut şi am pozat pe acolo de zici că eu eram de la Direcţia Tehnică a Primăriei, oamenii au început să se apuce de muncă. Sper ca să nu fiu eu cauza, ci pauza de masă. Dar asta deja nu ne mai interesează.

Părăsesc locul cu promisiunea că voi mai scrie despre el când va fi 100% gata şi recepţionat.

 

Un răspuns unui cititor

Profit de ocazie ca să răspund aici lui "Erlkoenig", care mi-a a comentat când am scris că alunecă antiderapantul pe pod, "dacă îngheață apa la suprafață, ar trebui să țină stratul antiderapant de dedesubt. Inclusiv la straturi de zăpadă de 20 sau 60 de cm". Şi a invocat manualul de fizică de cl. a 6-a. Păi dragă domnule: subiectul nu e patinoarul de la Sibiu, nici lacul Dumbrava pe iarnă, ci trotuarul de pe Podul Gării. Care oricum ai întoarce-o, nu are voie să alunece, punct. Plus de asta, atunci şi acolo nu era nici apă îngheţată, nici zăpadă de 20-60 cm, ci o fleaşcă murdară compusă din apă, zăpadă second hand semitopită şi nisip. Şi apropo, zăpada groasă nu alunecă. Pe bune, regret că nu am făcut modulul psihopedagogic la facultă, că uite, e nevoie de explicat chestii elementare.

Autor
24 ianuarie 2025 la 08:58

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 6 ore
”Călăreții roșii” au câștigat amicalul cu liderul Ligii a IV-a, FC Inter
Echipa din Șelimbăr s-a impus, vineri, la Cisnădie, pe Stadionul ”Măgura”, cu 5-1 în fața ocupantei primului loc...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 8 ore
Doar o jumătate de cadou pentru Măldărășanu la împlinirea a 50 de ani. FC Hermannstadt a remizat la Ovidiu, cu Farul
Echipa sibiană a terminat la egalitate, sâmbătă, pe terenul Farului, ratând posibilitatea de a reveni pe primul loc...
Actualitate
5 min de citit
acum 1 zi
Video: Vinerea mare la biserica de pe Mihai Viteazu
Trecerea pe sub Sfântul Epitaf la slujba Prohodului din Vinerea Mare, biserica cu hramurile Înălţarea Domnului şi Sfântul...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
Anunț important din partea Muzeului ASTRA privind accesul la Slujba de Înviere
Credincioșii care doresc să participe la Slujba de Înviere de la Biserica din Bezded, din cadrul Muzeului ASTRA...
Actualitate
1 min de citit