Articol
Expozițiile Muzeului Brukenthal, piesele de teatru de la „Radu Stanca”, spectacolul și atelierul de la „Gong” sau hrănirea păsărilor sălbatice din Muzeu sunt opțiunile de petrecere a timpului liber în acest weekend. Atât cei mari, cât și copiii pot avea parte de activități relaxante, atât în spații închise, cât și deschise.
Teatrul „Gong” îi cheamă pe copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 10 ani, sâmbătă, 25 ianuarie, de la orele 10:00 și 12:00, la Atelierul de Creat Povești – „Leul curcubeu”. „Dă viață celui mai colorat rege al animalelor! În cadrul acestui atelier, copiii vor crea un leu spectaculos din carton, hârtie colorată și bile de lemn, explorând tehnica decupajului și a decorării. Cu fiecare detaliu adăugat, leul curcubeu va deveni o marionetă veselă și expresivă, pregătită să inspire povești pline de imaginație. O activitate captivantă care îmbină creativitatea cu bucuria jocului”.
„CENUȘĂREASA – DOAR O POVESTE?” („ASCHENPUTTEL – NUR EIN MARCHEN?”) este spectacolul care are loc sâmbătă, 25 ianuarie, de la ora 11:00 și duminică, 26 ianuarie, de la ora 11:00. Spectacolul este prezentat în limba germană cu supratitrare în limba română și este recomandat copiilor cu vârsta peste 3 ani. „Într-o lume aflată în permanentă schimbare, în care tehnologia pune stăpânire pe tot, iar copiii se îndepărtează tot mai mult de povești, spectacolul „Cenușăreasa – doar o poveste?ʺ reprezintă o chemare de reîntoarcere, pentru scurt timp, în lumea magică a poveștilor. Considerată a opta minune a lumii, povestea Cenușăresei este una dintre poveștile preferate ale copiilor, reușind să transmită valorile morale ale lumii în care trăim și care ne învață că răbdarea și speranța aduc fericirea, că bunătatea nu rămâne fără răsplată, iar în lupta dintre bine și rău, binele câștigă mereu. Viziunea contemporană a spectacolului, muzica, personajele și umorul, toate se completează într-un tot unitar, adresându-se copiilor secolului XXI. Credeți cu adevărat în povești pentru că doar ele ne ajută să ne hrănim și să ne bucurăm sufletul. Lăsați copiii să creadă în povești și, odată cu ei, să credem și noi, pentru că odată ce vom înceta să mai credem, va pieri copilul din noi”.
Muzeul Național Brukenthal invită publicul, în acest weeknd, la mai multe expoziții. Prima expoziție de artă contemporană din acest an, organizată sub auspiciile Zilei Culturii Naționale, este intitulată sugestiv „ale somnului făpturi”, după un vers din poezia Vis a lui Mihai Eminescu și prezintă publicului o seamă de lucrări de pictură realizate de artista Gabriela Culic. Ea poate fi vizitată până în 9 februarie.
Unul dintre cele mai interesante locuri din Sibiu și una dintre cele mai importante catacombe ale României se poate încă vizita la Mănăstirea Ursulinelor din Sibiu, str. Gen. Magheru, nr. 34.
Cel mai vechi ierbar din sud-estul Europei aflat în colecția Muzeului de Istorie Naturală poate fi văzut în Galeria de Artă Națională din Sibiu. Ierbarul a fost întocmit în 1734 de Georg Friedrich Baussner.
Asociația culturală „ArtX” din Oradea aduce în atenția publicului, în Palatul Brukenthal din Sibiu, o expoziție de porțelan fin ce abordează o evoluție și incursiune din Orient până în Occident, deosebită și inedită prin prezentarea imersivă. Expoziția poate fi vizionată până în 31 ianuarie.
Teatrul „Radu Stanca” le oferă sibienilor, în acest weekend, două piese de teatru: „Soră-sa”, care are loc vineri, 24 ianuarie, de la ora 19:00, la Centrul Cultural Habitus. „Cunoaștem deja povestea Antigonei și a destinului său tragic în lupta de a își afirma propriile convingeri. Însă prea puțini știu povestea surorii sale, Ismena – cea care, încercând să evite blestemul ce i-a secerat familia, rămâne singură să deplângă moartea celor dragi. Într-o confesiune dezarmantă, Ismena vine, așadar, să-și spună propria versiune. Ismena, adică Soră-sa, cea care supraviețuiește pentru a vedea cum toată fericirea ei nu este decât o farsă în mâna zeilor. Cu tandrețe și sinceritate, Cristina Ragos ne oferă un one-woman show sensibil despre durere și vindecare, despre pierdere și speranță, dar și despre fragilitatea unei lumi care, în fața setei de putere, își pierde propria umanitate”.
„Sunt o babă comunistă” este piesa care va fi prezentată sâmbătă, 25 ianuarie, de la ora 17,00 și duminică, 26 ianuarie, de la ora 17,00, în Sala Studio. „Este povestea unei femei care în vremea comunismului fuge de la sat la oraș pentru o viață mai bună. După 1989 am vrut să ștergem tot ce a însemnat comunismul. Am dărâmat cu disperare statui, fabrici, uzine, numai că în mintea individului e mai greu de dărâmat. Mentalitățile nu se schimbă peste noapte iar „meandrele” democrației pot fi la fel de chinuitoare pentru individ precum traiul într-un regim restrictiv. Exemplul democrației este un exemplu dificil tocmai pentru că ai libertatea de A ALEGE. Emilia Apostoaie, personajul poveștii, își analizează trecutul pentru a putea merge mai departe”.
Muzeul ASTRA, unul dintre cele mai mari muzee în aer liber din țară, rămâne, întotdeauna, un loc deosebit de petrecere a timpului liber. Până în luna februarie în intervalul orar 9,00-16,30, Muzeul ASTRA le propune familiilor cu copii și adulților o activitate de hrănire a păsărilor sălbatice din muzeu. La intrarea principală, îi așteaptă punguțe cu semințe și un pliant cu stikere, care conține informații interesante și diverse despre păsări, plus o hartă cu amplasarea hrănitorilor. Într-un mod jucăuș, copiii află noi informații despre păsări și de ce anume este importantă hrănirea lor pe timpul iernii. Adulții vor primi un flyer cu o hartă unde se poate vedea amplasarea hrănitorilor.
Sursa foto: muzeulastra.ro