Articol
S-a făcut mare tam-tam la vremea respectivă cu privire la parcarea etajată din Hipodrom. O dată, din partea autorităților, respectiv Primăria, cât şi din partea posibililor – pe atunci – beneficiari ai ei. O dată, era o investiție în premieră pentru Sibiu, chiar dacă mult prea târzie pentru a mai face ceva bine unui oraș sufocat de locuri de parcare amenajate, neamenajate, legale sau ilegale şi de enorm de multe maşini. Prin ea, Sibiul încerca şi el să se aşeze în rândul oraşelor mai de lume bună, cu parcări ca în filme, plus că era mai bună decât nimic.
Apoi, a fost marea încântare a prezumtivilor beneficiari ai edificiului, care visau astfel ca prin parcarea etajată va fi zona eliberată de maşini una lângă alta, parcate care-cum, un loc mai respirabil din punctul de vedere al traficului, plus uşurinţa găsirii unui loc de parcare rapid dacă locuieşti, vii în vizită ori faci cumpărături în piaţă la Rahova.
Trecem peste olimpiada defrişărilor din zonă despre care am tot vorbit, despre faptul că s-a jertfit spaţiul verde pentru alte locuri de parcare de pe lângă parcare (iar mini-părculeţul acela nu compensează ceea ce s-a distrus). Ideea este că parcarea supraetajată din Hipodrom, dintre blocuri, funcţionează exact în scopul în care a fost proiectată: să adăpostească maşini în alte condiţii decât parcarea "în aer liber", unde ţi-o plouă şi ţi-o ninge că eşti prea cool şi grăbit ca să mai pui o husă pe ea, ca medievalii ăia din anii 70-80.
La Sibiu, ca în orice oraş, regula e ca orice loc nou de parcare să fie umplut, iar posesorii de auto să se plângă veşnic că nu au unde să-şi pună maşinile, că nimeni nu s-a gândit atunci când s-a mutat la bloc, că va avea 2-3 maşini în dotare, per familie. Paradoxul la parcarea din Hipodrom este că, în ciuda refrenului bocitor că "nu sunt locuri de parcare în Sibiu", ea are totdeauna câteva locuri libere. Ceea ce ne-a făcut curioşi.
Parcare ocupată…
Din afară nu pare, dar parcarea din (spatele) bd. Mihai Viteazu poate adăposti 319 automobile, 22 de motociclete şi 33 de biciclete. Nu pare din afară şi pentru că parcările din jurul ei, cele marcate în teren, sunt ocupate.
Dacă te uiţi la contoarele care arată locurile libere – unul general plus altul pe niveluri, mai tot timpul îţi dă, în medie peste 100 de locuri libere în interior. Asta în vreme ce în jurul ei aproape nu mai ai loc de trecut printre maşini la cât de "dese" sunt. Cauza ar fi ori comoditatea "riveranilor" de a avea maşina sub fereastră, ori lipsa de chef de a plăti pentru a-şi ţine maşina înăuntru, nu afară.
Următoarea replică va fi (cum a mai fost): "ce, nu ştii că toate locurile sunt ocupate înăuntru că s-au dat pe abonament?". Da s-au dat pe abonament şi paradoxal, mai sunt libere berechet.
Parcarea, pe niveluri, este structurată astfel: locurile de la subsol şi etajele 1, 2 şi 3 sunt rezervate riveranilor. Sunt 212 locuri auto şi 15 moto. Parterul şi terasa (97 de locuri) sunt pentru vizitatori.
Pentru a avea un loc rezervat, se poate face abonament în valoare de 100 lei pe lună pentru un automobil şi 50 lei/lună pentru motocicletă pentru locurile pentru riverani, iar pentru locurile rezervate vizitatorilor se poate plăti ori un tarif de 1 leu/oră, ori un abonament fără loc de parcare rezervat de 100lei/lună/auto.
Primăria: 95% din locuri sunt ocupate, alte dosare sunt în aşteptare
La solicitarea noastră, Primăria Municipiului Sibiu ne-a oferit detalii privind procentul de ocupare al parcării de pe Mihai Viteazu. Astfel, referitor la abonamentele făcute anul trecut, în proporție de 95%, acestea au fost reînnoite, restul fiind cereri noi.
Pentru abonamentele de parcare auto cu loc rezervat s-au depus 267 de cereri, din care 253 au îndeplinit condițiile de eligibilitate. Astfel, toate cele 212 locuri disponibile sunt ocupate, iar 41 de solicitanți au rămas pe lista de așteptare.
În cazul abonamentelor de parcare auto fără loc rezervat s-au depus 60 de cereri, astfel că din totalul de 97 de locuri disponibile, au rămas neocupate 37. În cazul motocicletelor, s-au depus cereri și s-au achiziționat doar trei abonamente, rămânând disponibile 12 locuri. Pentru abonamente fără loc rezervat pentru motociclete nu s-a depus nici o cerere, rămânând disponibile toate cele şapte locuri.
Un detaliu important de ştiut este că locurile rămase neocupate pot fi utilizate de către oricine achită taxa de parcare.
Locuri ocupate, dar libere
În ciuda procentului mare de ocupare oficial, Parcarea etajată din Hipodrom are multe locuri libere.
Pe 20 decembrie, în jurul amiezii, parcarea avea disponibile 223 de locuri: 54 la terasă, 53 la etajul 3, 22 la etajul 2, 46 la etajul 1, 18 la parter şi 30 la subsol. Dar asta era ziua, când se poate spune că lumea e la serviciu sau cu alte treburi. Locurile de parcare de LÂNGĂ parcarea etajată erau pline de maşini. Pe 20 decembrie seara treaba era oarecum schimbată. Erau 143 de locuri libere, din care 48 pe terasă, TOT 53 la etajul 3, câte două la etajele 1 şi 2, 31 la parter şi 7 la subsol. Am zis că o zi e o zi şi alta e alta, aşa că am revenit pe 21 ianuarie seara: 142 locuri libere: 48 la terasă, TOT 53 la etajul 3, niciunul la etajul 2, minus 1 (?) la etajul 1, 36 la parter şi 6 la subsol. Şi, desigur, parcarea din apropiere, extra-plină. Plus, în ambele seri, câte o maşină de "vizitator" parcată la şmecherie, pe trotuar, ca să nu strice domnii un leu pe oră.
Rămâne o enigmă cum de locurile în general ocupate sau ocupabile prin taxa de 1 leu/oră sunt libere. Dacă pui faptul că, lângă, cele ocupate sunt gratis, nu mai e o enigmă aşa de mare. E vorba de comoditatea de a lua maşina de la "botul calului" pentru o fugă de 300 m mai încolo să-ţi iei shaormă sau chestii de la mall decât să te oboseşti să urci 1-2-3 etaje ca să o iei de la "supraetajată".
Parcarea supraetajată din Hipodrom este destul de liberă pentru cât e de ocupată. Cum va situaţia fi dacă vom avea mai multe parcări supraetajate? Oricum, noi vom monitoriza în continuare.